Pokračovanie článku: Remišovej pexeso: Čo je s 'Ficovými ľuďmi', ktorých chcela odstrániť

Koho a prečo zaradila Remišová do pexesa

Šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó mal podľa Remišovej vysvetľovať väzby na firmy, ktoré zarábajú na štáte, či vzťahy s Bödörovcami. Spoločnosti tejto nitrianskej rodiny mali podľa nej dostávať poľnohospodárske dotácie vďaka Ľubomírovi Jahnátkovi, ktorý počas druhej vlády Smeru viedol ministerstvo pôdohospodárstva. Bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského zas podpredsedníčka vlády vinila z neúspechov policajnej inšpekcie, ktorú roky viedol.

Nepáčilo sa jej tiež, že bývalý minister dopravy Ľubomír Vážny, ktorého považuje zodpovedného za škandalózny mýtny tender, naďalej viedol Sociálnu poisťovňu. „Podobných nominantov je veľa a ľudia čakajú, že budeme konať. Verím, že spolu s kolegami vo vláde túto situáciu čo najskôr vyriešime. Aj keď sa niektorí nominanti snažia udržať za každú cenu,“ dodala Remišová len necelé dva mesiace po sformovaní prvej Matovičovej vlády.

Z pexesa si ale v máji úspešne vyškrtla len troch ľudí – exšéfa Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru, bývalého riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraja Kožucha a Soňu Pötheovú, expredsedníčku Úradu na ochranu osobných údajov. Ostatní zostávali naďalej vo funkciách.

Medzi osmičkou tvárí pritom zamiešala najrôznejších ľudí – obvinených z korupcie ako Kičura, kritizovaných, ale bezúhonných ako Jaroslav Rezník, ktorý vo vedení RTVS zotrval až do konca, až po vážnych zločincov ako Makó, ktorý mal pritom len niekoľko týždňov po jej statuse s vedomím vtedajšieho premiéra Igora Matoviča dostať miesto v SIS.

K pexesu sa opäť vrátila aj na začiatku decembra 2020, pri príležitosti parlamentnej rozpravy o novele Ústavy SR, ktorá okrem iného priniesla aj prísnejšie previerky pre sudcov. „Ukradnutý štát treba vrátiť ľuďom. Už tu nesmie panovať eldorádo, ktoré ničilo štruktúry spravodlivosti počas vlád starého a nového Smeru,“ zdôraznila.

Na tomto obrázku už mala Remišová popreškrtávané tváre všetkých desiatich zobrazených ľudí vrátane Lučanského a Makóa, ktorí boli pri predchádzajúcom vydaní pexesa ešte vo svojich funkciách. „Strana Za ľudí je v koalícii práve preto, aby spravodlivosť platila pre všetkých. Plníme sľuby, ktoré sme dali ľuďom. Má to zmysel,“ tešila sa predsedníčka strany Za ľudí.

Väčšina ľudí z Remišovej obrázka naozaj skončila v rukách polície, najmä za korupciu, ktorú mali páchať organizovane v zločineckých skupinách. Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je už aj právoplatne odsúdený. No, naopak, finančník Jaroslav Haščák už nie je ani len obvinený. Zlom prinieslo najmä zadržanie Makóa. Vďaka objasneniu jeho zločineckej minulosti začal s políciou radšej spolupracovať a vypovedať o mnohých trestných činoch.

Vinu odmieta v zásade pri násilných trestných činoch a viacerých skutkoch vydierania podvodníkov s DPH, vyviňuje sa aj z účasti v zločineckých skupinách, pričom činný mal byť aspoň pre tri. Priznal však viaceré skutky zneužívania právomoci verejného činiteľa, vynášanie utajovaných informácií, ako aj prijímanie pravidelných a vysokých úplatkov od viacerých vplyvných ľudí. Aj vďaka nemu sa polícii podarilo rozbehnúť viaceré ďalšie akcie, po ktorých bolo obvinených množstvo vysokých funkcionárov polície vrátane jej dvoch bývalých prezidentov.

Makó vystupuje v rôznom postavení okrem kauzy Božie mlyny aj vo veľkých kauzách ako Očistec, Mýtnik či Farizej, kde svedčí o prijatí úplatku vtedajším riaditeľom SIS Vladimírom Pčolinským. Aj na svedectve Makóa je postavená kauza Súmrak, v ktorej čelia obvineniu zo založenia zločineckej skupiny expremiér Robert Fico, exminister vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer), exprezident polície Tibor Gašpar a podnikateľ Norbert Bödör. Makóovi síce hrozilo doživotie, v mnohých prípadoch sa mu však podarilo dosiahnuť dočasne odloženie obvinenia alebo vyčlenenie na samostatné konania, v ktorých očakáva schválenie výhodných dohôd o vine a treste.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Remišovej pexeso