Pokračovanie článku: Remišovej pexeso: Čo je s 'Ficovými ľuďmi', ktorých chcela odstrániť

Milan Lučanský – exprezident polície

Celoživotný policajt, ktorý významne prispel k vyriešeniu viacerých najzávažnejších prípadov organizovaného zločinu, bol zadržaný deň po akcii Judáš, ktorá sa uskutočnila 2. decembra 2020. Dôkladne vystavaná štruktúra policajtov, prokurátorov, sudcov a príslušníkov ďalších štátnych orgánov, pre ktorých boli peniaze na prvom mieste, si po dlhší čas z titulu svojich vysokých funkcií v spoločnosti budovala okruh "ICH“ ľudí, zázemie, postavenie a kontakty, čím pri živote udržiavali jeden veľký korupčný strom. Skonštatoval to súd v uznesení, ktorým vzal siedmich obvinených do väzby. Lučanskému vzniesli obvinenie z prijímania úplatkov, ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Od augusta 2018 do konca roku 2019 mal Lučanský dostávať 30-tisíc eur mesačne ako odplatu za poskytovanie informácií z policajného prostredia. Dokopy mal takto prísť aspoň k 510-tisíc eurám. Špecializovaný trestný súd ho 6. decembra poslal do väzby. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) 29. decembra 2020 oznámila, že Lučanský si siahol na život, pričom o deň neskôr zomrel v nemocnici v Prešove. Policajná inšpekcia v júni 2022 vyšetrovanie úmrtia ukončila so zistením, že nenašla žiadne dôkazy svedčiace o niečej priamej spoluzodpovednosti za Lučanského úmrtie.

VIDEO: Ľudia pred policajným prezídiom v Bratislave vzdávajú hold Milanovi Lučanskému (8. 1. 2021)

Video

Dušan Kováčik – bývalý špeciálny prokurátor

Jeho stíhanie vyplynulo z akcie Božie mlyny, ktorá 17. septembra 2020 vyplynula z vyšetrovania zločineckej skupiny takáčovci. Zadržali pri nej aj bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa a bývalého príslušníka SIS Františka Böhma. Na základe ich výpovedí Kováčika 22. októbra 2020 zadržali a obvinili z prijatia úplatku a ohrozenia utajovaných skutočností.

Postupne mu však boli vznesené aj ďalšie obvinenia. Ešte 5. novembra 2020 mu pribudlo obvinenie v kauze Očistec v súvislosti s údajnou organizovanou skupinou okolo nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločin prijímania úplatku a pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Vlani bola navyše podaná na Kováčika ďalšia obžaloba. Podľa prokuratúry mal pred viac ako šiestimi rokmi prijať rovnako 50-tisíc eur od podnikateľa s kontaktmi na tajnú službu Petra Košča. Za to mal Kováčik odňať dva prípady svojmu podriadenému a zariadiť, aby sa nevyšetrovali. V kauze Božie mlyny Kováčika Špecializovaný trestný súd v Pezinku 20. septembra 2021 uznal vinným vo všetkých štyroch bodoch obžaloby a odsúdil ho na 14-ročný trest a prepadnutie majetku. Najvyšší súd sa ale s týmto verdiktom pre viacero podstatných chýb nestotožnil, zrušil ho a 24. mája 2022 mu okrem osemročného trestu uložil aj peňažný 100-tisíc eur. Právoplatný rozsudok za úmyselný trestný čin znamenal pre Kováčika aj koniec vo funkcii prokurátora.

Bol uznaný vinným za prijatie úplatku vo výške 50-tisíc eur za intervenciu v prospech prepustenia bývalého šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku. Rovnako bol uznaný vinným z vynášania utajovaných skutočností týkajúcich sa prípravy vraždy vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu, z ktorej bol podozrivý bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. Z ďalších dvoch bodov obžaloby bol ale oslobodený. Prvým bolo podporovanie zločineckej skupiny takáčovcov, ktorú v tom čase viedol Ľubomír Kudlička. Rovnako ho Najvyšší súd oslobodil spod tretieho bodu obžaloby, ktorým je zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Od svojho zadržania 22. októbra 2020 bol Kováčik vo väzbe až do 4. marca 2022. Keďže bol ale na konci mája odsúdený právoplatne, do väznice sa musel vrátiť a na slobode tak pobudol len necelé tri mesiace.

VIDEO: Dušan Kováčik po odsúdení nastúpil do policajného auta. Aj s kufrom (24. 5. 2022)

Video

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Remišovej pexeso