Pokračovanie článku: Remišovej pexeso: Čo je s 'Ficovými ľuďmi', ktorých chcela odstrániť

Kajetán Kičura – exšéf Správy štátnych hmotných rezerv

Vláda z funkcie tohto inak sudcu odvolala krátko po svojom nástupe 24. marca 2020. Vzápätí bol 21. apríla v rámci akcie „REZERVY“ obvinený z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Medzi rokmi 2017 a 2018 mal dostať úplatky v šiestich platbách dokopy za 220-tisíc eur. Až po 18 mesiacoch ho 13. októbra 2021 prepustili z väzby. Vyšetrovanie stále pokračuje.

VIDEO: Takto sa bránil Kajetán Kičura po kontrole v Štátnych hmotných rezervách. (22. 3. 2020)

Video

Juraj Kožuch – bývalý riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA)

Polícia ho zadržala 22. apríla 2020 v rámci akcie „Dobytkár“, ktorá vzišla z vyšetrovania obrovského množstva pochybných poľnohospodárskych dotácií. Obvinený bol pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku spolupáchateľstvom, a spolu s ním aj ďalších 21 fyzických a sedem právnických osôb. Celkové úplatky zdokumentované v rámci akcie mali dosiahnuť až 10,4 milióna eur. Po piatich policajných raziách bolo dokopy obvinených 22 osôb, osem z nich je stíhaných väzobne. Kožuch bol od 22. apríla 2020 vo väzbe, z ktorej ho prepustili až 4. januára 2021. Na začiatku augusta 2021 bola podaná obžaloba a súdny proces sa začal na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 25. februára 2022.

VIDEO: Bývalého šéfa PPA Juraja Kožucha privádzajú pred súd v Banskej Bystrici. (25. 4. 2020)

Video

Norbert Bödör – podnikateľ

Syn vplyvného nitrianskeho podnikateľa bol zadržaný v rámci piateho kola akcie Dobytkár. Spolu s dvoma fyzickými osobami a dvoma právnickými bol obvinený za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Špecializovaný trestný súd ho najprv 5. júla nechal na slobode, ale Najvyšší súd ho 9. júla poslal do väzby. Medzi tým mu však pribudli aj ďalšie obvinenia. – 5. novembra 2020 v rámci akcie Očistec a 2. decembra 2020 v kauze Judáš. Očistec mu priniesol obvinenie zo založenia zločineckej skupiny, z podplácania a prijímania úplatku, čoho sa mal dopustiť spolu s viacerými ďalšími policajnými funkcionármi.

V rámci akcie Očistec mu bolo 5. novembra 2020 vznesené obvinenie pre založenie, zosnovanie a z podporovanie zločineckej skupiny a ďalšie korupčné trestné činy. Zločineckej skupine zloženej z príslušníkov bezpečnostných zborov mal Bödör podľa polície dokonca šéfovať. Aj táto kauza už ale smeruje na súd. Prokurátor totiž 21. decembra 2021 podal na Bödöra a ďalších jeho desiatich spoluobvinených obžalobu celkovo pre 20 skutkov.

Bödöra stíhajú aj v kauze zločineckej skupiny policajtov Judáš za podplácanie bývalého riaditeľa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka, u ktorého mal za 50-tisíc eur zariadiť, že NAKA nebude vyšetrovať syna bratranca exministra hospodárstva Petra Žigu. Po roku a pol ho 13. januára 2022 z väzby na základe rozhodnutia Ústavného súdu prepustili ale vzápätí aj opäť zadržali. Súd ho však 16. januára odmietol vziať do väzby a odvtedy je Bödör stíhaný na slobode.

Posledné obvinenie bolo Bödörovi vznesené 19. apríla 2022 za účasť v zločineckej skupine pod vedením expremiéra a predsedu opozičného Smeru Roberta Fica. Spolu s nimi mali byť podľa polície súčasťou tejto skupiny aj exminister vnútra za Smer Robert Kaliňák a opäť aj Tibor Gašpar.

VIDEO: S Bödörom prišiel na súd čerstvo prepustený Robert Kaliňák. (17. 5. 2022)

Video

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Remišovej pexeso