Pokračovanie článku: Remišovej pexeso: Čo je s 'Ficovými ľuďmi', ktorých chcela odstrániť

Jaroslav Haščák – spolumajiteľ finančnej skupiny Penta

Jedného z najbohatších Slovákov zadržali 1. decembra 2020, keď prišiel na plánovaný výsluch na policajné prezídium. V sprievode asi 30 kukláčov ho následne zobrali do Petržalky, kde prehľadávali sídlo spoločnosti Penta v Digital Parku. Zadržaná bola s ním aj bývalá príslušníčka SIS Dana Arpášová a ešte týždeň predtým v inej veci aj jej manžel Ľubomír Arpáš. V súvislosti s predajom materiálov Slovenskej informačnej služby týkajúcich sa kauzy Gorila a následnej legalizácie tohto úplatku boli obvinení pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmov z trestnej činnosti spolupáchateľstvom a Haščák aj pre zločin podplácania.

Niekedy v roku 2006 mal Arpáš ako riaditeľ sekcie vnútornej bezpečnosti SIS získať v evidenciách SIS tzv. spis Gorila týkajúci sa rôznej ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti členov finančných skupín, podnikateľov, štátnych úradníkov, politikov a iných osôb. Tieto Arpáš najneskôr v septembri 2006 za úplatok vo výške 194¤765 eur poskytol Haščákovi, ktorého údajnej trestnej činnosti sa tieto informácie týkali, čím mal sťažiť jej objasnenie a vyšetrenie. Peniaze mali byť následne legalizované cez predstierané analýzy a poradenstvo.

Do vyšetrovania sa ale vložila Generálna prokuratúra, ktorá 31. augusta 2021 skonštatovala, že v jednej z najväčších korupčných káuz v histórii Slovenska nie je dostatok dôkazov, a teda vznesené obvinenie bolo nezákonné. Spolu s ním tak bolo paragrafom 363 Trestného poriadku obvinenie zrušené aj Arpášovcom. Haščák bol od svojho zadržania vo väzbe, v ktorej strávil len necelý mesiac. Prepustený bol Najvyšším súdom 7. januára 2021. Za údajne nezákonnú väzbu, ako aj celé obvinenie Hačšák v marci požiadal štát o ospravedlnenie, ako aj odškodné vo výške od 13,5 milióna do 16,8 milióna eur, ktoré majú predstavovať najmä ušlý príjem spojený s výkonom jeho funkcie v Pente.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Remišovej pexeso