Pokračovanie článku: Remišovej pexeso: Čo je s 'Ficovými ľuďmi', ktorých chcela odstrániť

Ľudovít Makó – bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy

Zadržaný bol 17. septembra 2020 v rámci akcie Božie mlyny a následne obvinený z podporovania zločineckej skupiny takáčovcov, obmedzovania osobnej slobody a vydierania. Makó však s políciou spolupracoval, za čo bol 13. novembra prepustený z väzby. Stal sa vtedy z neho najvyťaženejší kajúcnik na Slovensku, ktorý vypovedá v desiatkach prípadov, kde usvedčuje viacerých vplyvných nominantov bývalej vlády, na čele s predsedom Smeru Robertom Ficom.

Makó sa pri svojich svedectvách musel aj sám priznať k viacerým trestným činom. V zásade odmieta vinu pri násilných trestných činoch a viacerých skutkoch vydierania podvodníkov s DPH, vyviňuje sa aj z účasti v zločineckých skupinách, pričom činný mal byť aspoň pre tri. Priznal však viaceré zneužívania právomocí verejného činiteľa, vynášania utajovaných informácií, prijímanie pravidelných a vysokých úplatkov od viacerých vplyvných ľudí.

Makó vystupuje v rôznom postavení okrem kauzy Božie mlyny aj vo veľkých kauzách ako Očistec, Mýtnik či Farizej, kde svedčí o prijatí úplatku vtedajším riaditeľom SIS Vladimírom Pčolinským. Aj na jeho svedectve je postavená kauza Súmrak, v ktorej čelia obvineniu zo založenia zločineckej skupiny expremiér Robert Fico, exminister vnútra Robert Kaliňák, exprezident polície Tibor Gašpar a podnikateľ Norbert Bödör. V mnohých prípadoch mu preto bolo dočasne pozastavené vznesenie obvinenia alebo bol vyčlenený na samostatné konanie, kde sa očakáva schválenie výhodnej dohody o vine a treste. Mierny zvrat v jeho postavení priniesla ale kauza Pčolinského, pre ktorú ho 2. apríla 2022 polícia zadržala aj s bývalým námestníkom SIS Borisom Beňom. Podľa polície svoje výpovede proti Pčolinskému a konkurznému právnikovi Zoroslavovi Kollárovi koordinovali a svojimi svedectvami sa dopustili krivého obvinenia.

Vyšetrovateľ im preto vzniesol obvinenie zo zločinu krivého obvinenia a zločinu krivej výpovede a krivej prísahy. Už o pár mesiacov však súdy pri rozhodovaní o väzbe skonštatovali nedôvodnosť obvinenia a neskôr prokuratúra zastavila aj celé trestné stíhanie z dôvodu, že skutok, pre ktorý sa vedie trestné stíhanie, sa nestal.

Aj keď mala NAKA Makóa rozpracovávať ako záujmovú osobu – „zločinca, ktorý vydiera podnikateľov“, len pár mesiacov pred jeho zadržaním mal s vedomím vtedajšieho premiéra Igora Matoviča prestúpiť Makó z kriminálneho úradu do Slovenskej informačnej služby.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Remišovej pexeso