Zdravotníci sa s Hegerom stále nedohodli, pokračujú v pondelok

Rokovania k zvyšovaniu platov zdravotníkov budú na Úrade vlády SR pokračovať v pondelok (15. 8.). Konkrétny návrh rastu platov lekárov a sestier ich zástupcovia na utorkovom stretnutí nedostali. Po jeho skončení to oznámil šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

09.08.2022 09:00 , aktualizované: 18:17
debata (98)

Štát nedodržal ďalší termín, ktorý si určil na vyriešenie podmienok v zdravotníctve. Najskôr premiér Eduard Heger (OĽaNO) vyhlásil, že do 30. júna bude zvyšovanie platov v zdravotníctve vyriešené. Nestalo sa tak a teda ďalší termín bol stanovený na 9. augusta. V utorok po päť hodinovom rokovaní vyšli zo starej budovy Úradu vlády zástupcovia Lekárskeho odborového združenia. S premiérom a ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO) sa dohodli, že sa dohodnú a ďalší termín si stanovili na pondelok 15. augusta.

Video

Premiér ani financmajster po stretnutí pred novinárov nepredstúpili. „Priebeh rokovaní nebudeme komentovať, dôležité sú pre nás až výsledky,“ vyhlásila po stretnutí hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková. Potvrdila, že diskusia bola konštruktívna a ďalšie stretnutie sa uskutoční na budúci týždeň.

Jeden z ôsmich

„Na stretnutí padlo viac otázok ako odpovedí,“ uviedol po stretnutí prezident Lekárskeho odborového združenia a nemocničný lekár Peter Visolajský. Spresnil, že sa dohodli na jednej požiadavke a na jeseň by sa tak malo zrušiť zdaňovanie vzdelávania lekárov.

„Lekár má zo zákona povinnosť sa vzdelávať a toto vzdelávanie je zdaňované a robí to viac problémov ako osohu,“ vyhlásil Visolajský. Priznal však, že k tomu, aby nenastali hromadné výpovede lekárov zostáva štátu na splnenie ešte sedem bodov. Ak ich štát nesplní, prídu hromadné výpovede lekárov. Medzi požiadavky patrí napríklad financovanie nemocníc, tak aby sa nezadlžovali, zavedenie DRG systému, či navýšenie miezd.

Video

Pri mzdách sa podľa Visolajského rysujú dve cesty na splnenie požiadavky. Dodal však, že ako rezort zdravotníctva, tak premiér a minister financií si vypýtali čas do budúceho pondelka. „Žiadne čísla ani prepočty sme nedostali, tak nič iné ako čakať nám neostáva,“ skonštatoval Visolajský. Napriek tomu tvrdí, že nerozumie ako si po roku pýtajú čas na preštudovanie analýz.

Pre Lekárske odborové združenie je kľúčové, aby bol systém odmeňovania lekárov natoľko motivačný, aby mladí po štúdiu zostávali na Slovensku a neodchádzali do zahraničia a aby sa pri platoch zohľadnili roky praxe. „Požadujeme to formou zákona, pretože len vtedy nemocnice tie peniaze od zdravotných poisťovní dostanú,“ dodal. Dúfa, že štát má finančné krytie na návrhy, ktoré predstavil.

Upozorňuje, že situácia v nemocniciach je vážna a poukazuje na to, ako sa zatvárajú oddelenia kvôli nedostatku personálu. „Naše výpovede zastaví len to, ak vláda začne zlepšovať podmienky v zdravotníctve. Chodíme sem kvôli tomu, aby sme sa výpovediam vyhli,“ dodal.

Skonštatoval, že hoci za stav v zdravotníctve nemôže len súčasná vláda, no podľa neho má mandát na to aby to vyriešili.

Kým nie je dohodnuté všetko

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek rokovalo na Úrade vlády o niečo dlhšie, pretože problematika sestier je podľa jeho predsedníčky Moniky Kaveckej (OĽaNO) najvypuklejšia. „Môžem s plným vedomím a svedomím odprezentovať, že táto problematika sa rieši. A rieši sa tak, aby mzdové ohodnotenia boli motivujúce a aby sme zabezpečili dostatok personálu.“ Bližšie podrobnosti uviesť nechcela. „Čo nie je dohodnuté, nie je platné, ale dúfam, že v blízkej budúcnosti to bude potvrdené,“ skonštatovala.

Rokovania so sestrami majú podľa Kaveckej pokračovať intenzívnejšie než s lekármi. „Čiže nie len v pondelok, ale my sa tu budeme stretávať viac,“ priblížila s tým, že vzhľadom na rozsah problematiky na spoločných rokovaniach nedostávajú potrebný priestor. Myslí si, že dohoda by nemala padnúť neskôr než pri lekároch.

No ani Kavecká nechcela povedať nič bližšie k ponukám, ktoré od štátu sestry dostali. Podľa nej by to bolo „subjektívne, špekulatívne a ohrozilo by to rokovania“.

Nevedela odpovedať na otázku, či sa zdravotným sestrám budú skokovo zvyšovať platy o 400 eur. „Čo nie je dohodnuté a nie je platné, ale verím, že v blízkej budúcnosti to platné bude,“ uzavrela.

Sledujte premiérov profil

Posledné rokovanie o zvyšovaní platov zdravotníkov, ktoré sa uskutočnilo na Úrade vlády v polovici júla, bolo bez ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO). Ešte pred stretnutím nebolo jasné, či na rokovanie o lepších podmienkach pre zdravotníkov bol minister pozvaný a na priame otázky nevedel odpovedať ani tlačový odbor rezortu. O účasti Lengvarského na stretnutí sa novinári dozvedeli z videa na profile premiéra na sociálnej sieti.

Spolu s ním sa stretnutia zúčastnila aj štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská. Podľa Visolajského sa do debaty moc nezapájali a zarazilo ho aj to, že potrebujú čas na ďalšiu analýzu.

Visolajský pred stretnutím potvrdil, že lekári svoj postoj nemenia a trvajú na svojich požiadavkách. „V priebehu augusta, ak nedôjde k riešeniam zo strany vlády, tak začneme zbierať už konkrétne výpovede,“ vyhlásil šéf lekárskych odborárov. Aktuálne je podľa neho ochotných podať výpovede za požiadavky približne 3 500 lekárov.

Lekárski odborári sú podľa Visolajského ochotní urobiť všetko pre to, aby sa výpovede lekárov nezopakovali. Uvítali by, ak by v utorok padlo rozhodnutie a vláda predstavila konkrétny návrh riešení, nevylúčil však ochotu ďalej rokovať, ak by sa tak nestalo. „Má to v rukách vláda. Nie je to len o tom, aby sa zabránilo výpovediam lekárov. My sme tu za to, aby sa zabránilo personálnemu kolapsu zdravotníctva,“ do­dal.

Hlas: Rokovania sú nedôstojné

Spôsob, akým rokujú Heger a Matovič so zdravotníkmi, je nedôstojný a neslušný. Ide len o politickú hru s naťahovaním času. Uviedla to podpredsedníčka Hlasu Zuzana Dolinková.

„Považujem za šialené, že táto vláda nie je schopná prijať rozhodnutie a riešenie a potrebuje zase ďalšie analýzy. Každý deň váhania znamená prehlbovanie krízy a rozvrat zdravotníctva,“ povedala Dolinková.

Utorkové rokovanie o platoch zdravotníkov na Úrade vlády SR podľa nej zase potvrdilo neschopnosť premiéra riešiť problém. Ako dodala, pre Slovensko je najlepšie riešenie okamžitý odchod tejto vlády.

„V čase, keď si všetky okolité krajiny chránia svojich zdravotníkov a okamžite im navýšili platy, naša vláda za dva a pol roka nie je schopná urobiť nič,“ skonštatovala Dolinková.

Požiadavky Lekárskeho odborového združenia:

  • Financovanie nemocníc, aby neboli nútené robiť pod náklady. Platby od zdravotných poisťovní musia hradiť aspoň náklady za adekvátne poskytnutú zdravotnú starostlivosť.
  • Zavedenie DRG systému, ktorý prinesie do systému financovania nemocníc poriadok.
  • Navýšenie miezd.
  • Podpora lekárskych fakúlt aby mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov.
  • Reforma špecializačného vzdelávania lekárov podľa štandardov EÚ. Na oddeleniach určiť funkciu školiteľa pre mladších neatestovaných lekárov.
  • Zrušenie nepeňažného plnenia.
  • Priblíženie miezd lekárov okolitých krajín V4.
  • Nemôže dôjsť k zrušeniu akéhokoľvek oddelenia, či nemocnice v takzvanej „Optimalizácii siete“, až kým nebude pomerne zvýšený personálny stav a priestorové zabezpečenie v nemocniciach na tých oddeleniach, ktoré majú prebrať zdravotnú starostlivosť o pacientov zo zrušených oddelení či nemocníc.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #Igor Matovič #Eduard Heger #platy zdravotníkov #Vladimír Lengvarský