Vakcínam od Moderny sa skončila záruka. Čo s nimi?

Na Slovensko od spustenia očkovania proti covid celkovo doručili 11,8 miliónov dávok vakcín. No vzhľadom na to, že Slovensko patrilo medzi krajiny s najnižšou mierou zaočkovanosti v Európskej únii, niektoré kusy začínajú exspirovať.

10.08.2022 10:50 , aktualizované: 11:45
Očkovanie / Vakcína / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (107)

„Z dôvodu nízkeho záujmu a kratšej doby exspirácie evidujeme momentálne 189-tisíc vakcín proti ochoreniu covid od spoločnosti Moderna, ktorým uplynula doba exspirácie,“ priblížilo ministerstvo zdravotníctva. Ide teda o 1,6 percenta z celkového množstva doručených vakcín. Hoci ‚pokazené‘ vakcíny predstavujú len niečo cez percento z celkového objemu, ktorý na Slovensko dorazil, tak Slovensko prerobilo 4,1 milióna eur. Podľa údajov Európskej komisie, jedna vakcína od firmy Moderna stojí 21,44 eura.

Vzhľadom na aktuálny záujem však ministerstvo zdravotníctva rokuje o znížení plánovaných dodávok vakcín a o rozložení týchto dodávok v čase.
ministerstvo zdravotníctva

„V septembri očakávame dodávku 250-tisíc adaptovaných dávok od výrobcu Moderna, postupne budú prichádzať aj ďalšie objemy dávok od spoločnosti Pfizer. Vzhľadom na aktuálny záujem však ministerstvo zdravotníctva rokuje o znížení plánovaných dodávok vakcín a o rozložení týchto dodávok v čase,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva. O znížení dodávok však rokujú od začiatku mája a ani spoločnosť Pfizer, ani spoločnosť Moderna na otázky denníka Pravda, či pristúpia na zmenu dodávok nereagujú.

Koľko vakcín má na Slovensko tento rok prísť?
Pfizer 5,6 milióna dávok
Moderna 1 milión dávok
Novavax 0,604 milióna dávok
Sanofi 0,108 milióna
Spolu 7,312 milióna dávok
Populácia Slovenska 5,46 milióna ľudí
Zaočkovanosť 45 percent
ZDROJ: MZ SR

Monika Krišková, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice pre denník Pravda vysvetlila, že kontrola exspirácie očkovacej látky sa nerobí ručne, ani námatkovo. Vakcíny, ako iné liečivá sú zaregistrované v systéme, v ktorom rezort či zdravotnícke zariadenie vie zistiť o lieku všetko. Vakcíny pritom nie sú naskladené v jednotlivých očkovacích centrách.

„Dobu exspirácie dôkladne sledujeme a zaznamenávame ju aj v elektronickom systéme pri každej dodávke. Ďalšie vakcíny objednávame tak, aby sme najprv vyčerpali tie, ktoré máme k dispozícii a až potom doplnili nové,“ objasnila hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Lenka Záteková.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Očkovacia dilema. Dáme sa opäť masívne očkovať?

Vakcíny od spoločnosti Moderna sú distribuované z centrálneho skladu v mrazovom reťazci –20°C do vakcinačných centier. Po prevzatí vakcín vo vakcinačnom centre sú vakcíny ihneď uložené do chladničiek s kalibrovaným teplomerom pri dodržaní chladového reťazca 2°C až 8°C.

Po rozmrazení vakcíny, ju nemožno nikdy spätne zmrazovať a rozmrazená liekovka smie byť skladovaná v chladovom reťazci najviac 30 dní.

Nežiaduce účinky vakcín (k 31. 7. 2022)
Vakcína Počet hlásení
Comirnaty (Pfizer/BioNTech) 5 903 (1 053 závažných, z toho 3 úmrtia)
Spikevax (Moderna) 1 470 (192 závažných, z toho 1 úmrtie)
Vaxzevria (AstraZeneca) 3 185 (385 závažných, z toho 3 úmrtia)
JCOVDEN (Janssen) 379 hlásení (70 závažných)
Sputnik V 36 hlásení (6 závažných)
Nuvaxovid (Novavax) 6 hlásení (0 závažných)
Neuvedený názov 112 hlásení (9 závažných)
Zdroj: ŠÚKL

„Proces logistiky a manažmentu bol od začiatku nastavený tak, aby nedochádzalo k exspirácii vakcín. V prípadoch, kedy očkovacie centrum nedokázalo spotrebovať všetky liekovky do exspirácie, boli vakcíny prostredníctvom distribučnej spoločnosti premiestnené na iné očkovacie centrum, kde boli použité a riadne aplikované. Nedá sa preto povedať, v ktorom kraji vakcíny exspirovali,“ potvrdil rezort zdravotníctva.

Rezort podotkol, že exspirácia očkovacej látky Moderna je oproti ostatným vakcínam najkratšia. Na exspiráciu vakcín upozornil lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay, podľa ktorého nejde o konečné číslo.

Ani svet ich nechce

Slovensko zvyklo vakcíny pred dátum spotreby darovať do menej rozvinutých krajín. Ministerstvo zdravotníctva však upozorňuje, že na darovanie sa ponúkajú vakcíny pred uplynutím exspirácie.

Doteraz Slovensko darovalo iným štátom či už cez program usilujúci sa o väčšiu dostupnosť vakcín na svete Covax, alebo cez medzištátne zmluvy. No ani to už dnes nie je také ľahké. „Vzhľadom na exspiráciu jednotlivých vakcín a záujem obyvateľov tretích krajín o očkovanie proti covid je v súčasnej dobe pre Slovensko, ako aj pre iné európske krajiny, zložitejšie umiestniť všetky prebytočné vakcíny do ďalších krajín,“ zdôraznil rezort.

Ani systém darovania vakcín nezaručuje, že sa nakoniec aj využijú. Problémy menej rozvinutým krajinám spôsobuje náročný mraziaci reťazec, zložitá logistika či neschopnosť ich včas minúť.

Len v decembri 2021 krajiny odmietli viac ako 100 miliónov dávok darovaných cez program Covax, pretože ich doba spotreby bola príliš krátka.

„Dátumy exspirácie vakcín sa môžu navyše priebežne predlžovať, keďže bol Európskou liekovou agentúrou v minulosti schválený nový čas použiteľnosti pre uchovávanie pri ultranízkej teplote a je predpoklad že k takémuto predĺženiu dôjde znova,“ podotklo ministerstvo zdravotníctva.

V rámci bilaterálneho darovania vakcín proti ochoreniu covid Slovensko darovalo takmer 900-tisíc vakcín rôznym krajinám. Konkrétne išlo o Arménsko, Českú republiku, Čiernu Horu, Keňu, Rwandu, Taiwan, Ukrajinu, či Vietnam. Podotkli, že okrem darovania vakcín predala Slovenská republika viac ako 200 tisíc vakcín inej krajine.

Napríklad do Rwandy a Kene išlo v októbri 440-tisíc vakcín AstraZeneca a do Belize 124-tisíc dávok vakcíny Comirnaty.

Vakcínu Sputnik V, o ktorý nebol záujem predalo Slovensko naspäť Rusku.

očkovanie, Sputnik, Čítajte viac Obavy zo smrtiaceho očkovania sa nenaplnili, obetí je sedem. Dáte sa zaočkovať?

Stabilný záujem desiatok ľudí

V decembri 2020, keď sa očkovanie rozbiehalo, malo Slovensko za cieľ zaočkovať čo najväčšie percento občanov. Vláda počítala s tým, že 90 percent populácie sa dá proti covidu zaočkovať.

Na najbližšie roky preto prostredníctvom Európskej komisie objednal štát toľko vakcín, aby sa ušli každému. Aj preto má tento rok na Slovensko prísť 7 312 000 dávok. Len od spoločnosti Pfizer sa čaká dodávka 5,6 milióna dávok zhruba za 109 miliónov eur.

Národné centrum zdravotníckych informácií už zhruba dva týždne nezobrazuje počty podaných vakcín na Slovensku. „Rozšírené štatistiky sú z technických príčin dočasne nedostupné,“ hlása stránka centra. No riaditeľka sekcie marketingu a komunikácie Národného centra zdravotníckych informácií Veronika Daničová potvrdila, že štvrtou dávkou vakcíny proti ochoreniu covid je už zaočkovaných 5 263 ľudí nad 50 rokov, tiež 2 679 imunokom­promitovaných pacientov starších ako 18 rokov. Ďalších 1 463 záujemcov v kategórii nad 50 rokov a 843 osôb nad 18 rokov už má priradený termín na očkovanie 4. dávkou vakcíny. „V skupine od 12 do 18 rokov neevidujeme zatiaľ ani jednu registráciu na očkovanie,“ doplnila Daničová.

Rezort tvrdí, že v súčasnosti evidujú stabilný záujem o očkovanie a všetkých k očkovaniu vyzývajú. „Každá jedna nevyužitá vakcína znamená riziko, ktorému sme sa mohli vyhnúť. Súčasné dostupné šarže vakcín proti ochoreniu covid naďalej vykazujú obrovskú účinnosť voči ťažkému či najťažšiemu priebehu ochorenia,“ spresnil rezort.

Dnes už sa nemusia zaočkovať všetci

Svetová zdravotnícka organizácia nedávno aktualizovala svoje očkovacie ciele. Dvakrát očkovaný má podľa nich byť všetok zdravotnícky personál na svete a všetci ľudia starší ako 60 rokov. Prioritu majú silne ohrozené osoby, teda ľudia s inými závažnými chorobami. Svetová zdravotnícka organizácia skonštatovala, že doterajší cieľ zaočkovať do polovice tohto roka 70 percent všetkých ľudí vo všetkých krajinách dosiahnutý nebol. Do konca júna to dokázalo len 58 krajín.

Podľa dostupných informácii od Inštitútu zdravotných analýz ministerstva zdravotníctva má Slovenská republika zaočkovaných aspoň s jednou dávkou 45 percent obyvateľstva, pričom plne zaočkovaných je 42 percent.

Virológ Jaromír Pastorek, bývalý predseda Slovenskej akadémie vied, však zdôrazňuje, že nájdenie tých správnych rizikových skupín, u ktorých by malo byť očkovanie nevyhnutné, by bolo extrémne finančne náročné. Infektológ Sabaka však dodáva, že štáty by sa už viac nemali snažiť o čo najvyššiu zaočkovanosť, ale zamerať sa priamo na seniorov a na ľudí s pridruženými ochoreniami. Napriek tomu upozorňuje, že v medicíne je všetko o pravdepodobnosti. „Aj mladý aj zdravý môže mať s covidom problémy, no tá pravdepodobnosť je dnes už veľmi nízka,“ spresnil.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19