Sulík: Kompromis sa nenašiel. Matovič: Máme byť s vládou mafie zase čiernou dierou Európy?

Po dva a pol hodiny dlhom stretnutí vo vládnom hoteli Bôrik sa lídri koaličných strán nezhodli na ničom novom. Zopakovali svoje stanoviská, no napriek tomu stretnutie s bývalými koaličnými partnermi hodnotí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) kladne. "Povedali sme premiérovi a ministrovi financií, že toto nemá s osobnými spormi nič dočinenia," vyhlásil Sulík. Matovič podľa neho môže za znásilňovanie legislatívneho procesu. Financmajster sa na oplátku ospravedlnil za všetky svoje hriechy vrátane tých, „o ktorých ani nevie“.

12.08.2022 08:48 , aktualizované: 16:50
debata (314)

„Bez SaS bude moja vláda nefunkčná, v parlamentne nebude mať väčšinu. Preto je dôležité, aby sme našli jednotu a spoluprácu uvedomujúc si ťažké časy, aby sme vedeli zabezpečiť patričnú podporu občanom SR v ťažkých časoch, ktoré prichádzajú,“ uviedol premiér Eduard Heger. Podčiarkol dôležitosť uvedomovať si, že Slovensko a svet zažívajú bezprecedentnú krízu. „Ak na niečo nie je čas, nie je čas na destabilizáciu. Ak na niečo je čas, je čas na stabilitu a spoluprácu,“ zdôraznil. Možnosť predčasných volieb si nepripúšťa.

VIDEO: Pozrite si, ako ohodnotili stretnutie predstavitelia strany OĽaNO
Video

„Môžete sa spoľahnúť že 1. septembra budem minister financií,“ vyhlásil minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Na ministerskej stoličke podľa svojich slov skončí, až keď prídu voľby. Takisto sa ospravedlnil za všetky svoje hriechy vrátane tých, „o ktorých ani nevie“. „Bol by som rád, aby sme všetci dokázali urobiť krok späť,“ dodal ďalej a požiadal kolegov z SaS, aby osobná nenávisť nerozbíjala vládu.

„Pred rokom som odišiel zo svojej funkcie, Sulík povedal, že keď ja odídem ako premiér, on odíde ako minister,“ zaspomínal Matovič a dodal, že Sulík by to mohol dodržať. Spresnil, že so Sulíkom mali podľa neho talianske priateľstvo, no dnes k nemu nenávisť necíti. „Ak sa raz necítim dobre v miestnosti, do ktorej vstúpim, tak z nej odídem. Nebudem ukazovať, kto ju má opustiť,“ uviedol Matovič.

Matovič opätovne odmietol argumenty SaS, pre ktoré by mal z postu odstúpiť. Nesúhlasí s ich stanoviskom týkajúcim sa prorodinného balíka a ani s vyjadreniami o rozvrate verejných financií. Minister financií tiež uviedol, že jeho rezort nebude blokovať prostriedky, ktoré budú potrebné na riadne fungovanie škôl pri vyšších nákladoch na energie. „Nenecháme školy v štichu,“ povedal. Reagoval tak na vyjadrenia ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS).

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš deklaroval podporu klubu premiérovi i Matovičovi. SaS opätovne vyzval, aby urobila krok späť a pripomenul jej predvolebné i povolebné sľuby koalície. Šéf klubu hovoril aj o snahe zachovať štvorkoalíciu.

„V prípade, že 31. augusta bude Matovič súčasťou vlády, tak my ju opustíme. Na dnešnom stretnutí som nenadobudol pocit, že sa niečo zmení, no má byť druhé stretnutie,“ povedal Richard Sulík. Spresnil, že nevie, aké by mohli byť výsledky druhého kola rokovaní. Priznal však, že zástupcovia SaS prídu na každé stretnutie, ktoré premiér zvolá. Lídri strán budú v rokovaniach pokračovať budúci piatok.

„Nič z ponúknutého nevyzeralo ako kompromis. Opakovane a jasne sme povedali našu pozíciu a našu kardinálnu podmienku,“ dodal šéf SaS. Podotkol však, že liberáli chcú „aby vláda Eduarda Hegera riadne dokončila funkčné obdobie a aby SaS bola jej súčasťou.“

Video
SaS po rokovaní lídrov koalície.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) bola jediným chýbajúcim lídrom na stretnutí. Podľa zástupcov strany Za ľudí dnes prišiel premiér s viacerými konštruktívnymi nápadmi.

„Premiér rozprával o fungovaní koalície. Navrhoval nové spôsoby koaličných rád, nové spôsoby, ako by koalícia fungovala. Na odchod Igora Matoviča dal jasné stanovisko, Igor Matovič nikam neodchádza,“ ozrejmila štátna tajomníčka ministerstva kultúry Viera Leščáková (Za ľudí). Dodala, že Matovič by stoličku ministra opustiť nemal. Podotkla, že Sulík chce ako minister hospodárstva opustiť koaličnú loď v ťažkých časoch a nestará sa o rastúce ceny energií.

Politika je podľa štátneho tajomníka ministerstva investícií Dušana Veliča (Za ľudí) vždy o kompromisoch a miera stability je o ochote robiť ich.

Pre stranu Za ľudí bude jediným dobrým výsledkom rokovaní štvorkoalícia. „Tri strany vytvárajú priestor pre SaS, aby zostali. Nevieme spraviť viac,“ priznal Velič. Matovič a Sulík podľa neho vidia svet inak. „Nám je to až trápne, že sa riešime sami. Je to hanba stáť pred vami a rozprávať o tom, že sa dvaja nevedia dohodnúť,“ skonštatoval.

Sú podľa neho štyri možnosti. „Štvorkoalícia s viac ako 76 hlasmi, trojkoalícia s podporou opozície, úradnícka vláda a predčasné voľby,“ vyhlásil. Za ľudí však sa podľa budú usilovať o prvú možnosť.

Premiér Eduard Heger a líder OĽaNO Igor Matovič...
Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár odišiel...
+9Predseda SaS Richard Sulík informuje novinárov...

Ako prvý opustil rokovanie poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina). Novinárom povedal, že každá strana si stojí za svojím stanoviskom. „Je to podľa mňa prvé rokovanie, ktoré môže smerovať kamkoľvek. O všetkom budú informovať lídri,“ podotkol. Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár však po rokovaní odišiel bez vyjadrenia.

Video
Poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) po rokovaní na Bôriku.

© Autorské práva vyhradené

314 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Boris Kollár #štvorkoalícia #Veronika Remišová #koaličná kríza #SASKA