Ukrajina dostala prvé slovenské húfnice Zuzana 2

Ukrajinská strana si prevzala prvé kusy z ôsmich samohybných húfnic Zuzana 2.

13.08.2022 15:57
Húfnica Zuzana 2 Foto: ,
Samohybné kanónové húfnice Zuzana 2
debata (456)

Tie sa Slovensko prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta Defence, patriacej pod rezort obrany, zaviazalo dodať Ukrajine na základe kontraktu na komerčný predaj, ktorý bol uzatvorený v júni. V sobotu to potvrdilo Ministerstvo obrany.

VIDEO: Slovenské húfnice Zuzana 2 pomôžu Ukrajine v boji s Ruskom

Video
Pozrite si, čo dokážu húfnice Zuzana 2.

„Na základe uzatvorenej obchodnej zmluvy si ukrajinská strana prevzala prvé štyri kusy 155 milimetrovej samohybnej kanónovej húfnice Zuzana 2,“ potvrdil riaditeľ štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta Defence Alexander Gurský.

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) sa aj s prispením uzavretia tohto kontraktu Slovensko zaradilo medzi krajiny, ktorých pomoc je pre Ukrajinu najviac citeľná.

Dialóg s ukrajinskými partnermi je podľa Naďa pravidelný, intenzívny a vedený tak, aby bola naša pomoc pre Ukrajinu čo najefektívnejšia, najadresnejšia a v konečnom dôsledku život zachraňujúca. „Pretože to je naším primárnym cieľom – prispieť k záchrane čo najväčšieho počtu životov a pomôcť našim ukrajinským priateľom zastaviť toto bezdôvodné a bezbrehé krviprelievanie,“ povedal Naď.

Dodal, že slovenské húfnice budú pre ukrajinské ozbrojené sily prínosom, keďže delostrelecké systémy sú v rámci prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine kľúčovým prvkom bojovej podpory a sú využívané v širokom spektre operácií.

konštrukta defence húfnica zuzana Čítajte viac Čo prinesú slovenské húfnice Zuzana 2 Ukrajine?
456 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #húfnica Zuzana