Pokračovanie článku: Drony sú budúcnosť vojenstva. Slovensko chce aj bojové, ktoré budú likvidovať protivníka

Česko o tri kroky popredu

Bezpilotné lietadlá už pred viac ako dvoma rokmi začala obstarávať aj susedná Česká republika. Tá ešte pritom do roku 2010 disponovala dronmi vlastnej výroby nazývanými Sojka III. S dĺžkou necelých 3,7 metra a rozpätím krídel 4,5 metra dosiahla Sojka maximálnu vzletovú hmotnosť len 180 kg. Dokázala letieť až 210 km za hodinu a so 75-litrovou nádržou bola schopná doletieť 200 km či vydržať vo vzduchu necelé dve hodiny.

Tieto malé lietadlá odpaľované raketovým zariadením zo štartovacej rampy na podvozku vozidla Tatra 815 boli určené na vzdušný prieskum, ale nie na boj. Začali ich vyvíjať ešte v 80. rokoch a do českej armády boli zaradené v roku 1999. Ešte na konci roku 1997 vznikla 116. letka bezpilotných prieskumných prostriedkov so sídlom v Pardubiciach a v roku 2000 vznikla rota bezpilotných prieskumných prostriedkov v Pardubiciach, ktorá sa o necelý rok neskôr presunula do moravského Prostějova.

Štart českého dronu UAV Sojka III TVMK na... Foto: VTÚLaPVO
Start-UAV-Sojka-IIIa-1024x599 Štart českého dronu UAV Sojka III TVMK na podvozku Tatra 815.

Česko má už menšie americké drony Raven, ale stále má záujem o rozšírenie ich počtu. „V tomto roku armáda obstaráva štyri súpravy bezpilotného systému Puma 3AE. Ďalšie nákupy sú plánované, ale v tejto chvíli nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ povedal ešte v apríli novinám Právo Jiří Caletka z tlačového oddelenia českého ministerstva obrany.

Každá zo súprav sa skladá z troch lietadiel, česká armáda by ich tak malo dostať až 12. Puma 3AE od americkej spoločnosti AeroVironment doletí 60 kilometrov, váži sedem kilogramov a vypúšťa sa z ruky. Česko by za ne malo zaplatiť 120 miliónov českých korún, takmer pol milióna eur.

drony, vojna na Ukrajine, Kyjevská oblasť Čítajte viac Drony sa stali jedným zo symbolov vojny na Ukrajine

Česká republika má však záujem o výkonnejšie stroje. Obstarávať sa ich rozhodla ešte v lete 2018, ale časom boli parametre upravené v prospech ešte väčších lietadiel, ktoré by boli schopné vzlietnuť až s celkovou hmotnosťou 1 300 kg, s rozpätím krídel zhruba 15 metrov a so schopnosťou vydržať vo vzduchu aspoň 24 hodín. Takéto parametre by teda nesplnil ani preslávený turecký dron Bayraktar TB2. Do úvahy preto prichádzajú drahšie a výkonnejšie americké Reapery, a najmä izraelské drony Hermes 900, ktoré najlepšie plnia požiadavky stanovené českou armádou.

Česi už aj vedia, kde chcú svoje bezpilotné lietadlá umiestniť. Mali by skončiť v 533. prápore bezpilotných systémov generálmajora in memoriam Josefa Dudu v moravskom Přerove, kde predtým bola 23. základňa vrtuľníkového letectva s bojovými helikoptérami Mi-24.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Ozbrojené sily SR #dron #bezpilotné lietadlo #drony #dron Bayraktar