Lengvarský pôjde k Hegerovi na koberček. Dôvodom je (ne)fungovanie rezortu

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) sa chce v najbližšom čase osobne stretnúť s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽaNO). Premiér má pochybnosti o tom, či personálne výmeny na kľúčových pozíciách v zdravotníctve boli skutočne transparentné.

15.08.2022 17:39
SR vláda MZ plán obnovy nemocnice Rázsochy... Foto:
Na snímke vpravo predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) a vľavo minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas tlačovej konferencie 1. júla 2022 v Bratislave.
debata (46)

„S ministrom Lengvarským sa predseda vlády Eduard Heger plánuje stretnúť v najbližších dňoch a to k viacerým otázkam týkajúcich sa fungovania rezortu,“ priznala hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

Prípad, ktorý vyvoláva najviac podozrení, je obsadenie pozície riaditeľa Zdravotníckej implementačnej agentúry. Novou šéfkou agentúry by mala byť totiž Petra Svobodová, ktorú do funkcie dosadil na začiatku augusta minister zdravotníctva Lengvarský.

Podľa informácií, ktoré priniesol denník SME, pôsobila Svobodová ako vysokopostavená manažérka v čase, keď bol Juraj Kožuch na poste šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). V súčasnosti je však obžalovaný v kauze Dobytkár.

Keď PPA počas tretej vlády Roberta Fica (Smer) šéfoval Kožuch, Svobodová bola šéfkou odboru dodatkov a zmluvných vzťahov. Jej meno je tak uvedené na viacerých dodatkoch k zmluvám o poskytnutie nenávratného finančného príspevku. Ten podľa vyšetrovateľov niektorí z uchádzačov o eurofondy mohli podpísať až po tom, čo zaplatili úplatok.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Lengvarského posledný pokus. Je už jeho osud spečatený?

To, či Svobodová ako šéfka odboru, ktorý zmluvy a dodatky k nim pripravoval, vedela aj o systéme úplatkov, nie je jasné. Svobodová však podľa rezortu zdravotníctva riadi agentúru dočasne, kým na jej šéfa nebude vypísané výberové konanie. Podľa zákona musí byť vyhlásené do šiestich mesiacov od zmeny na čele agentúry.

Na stoličku ministra zdravotníctva zasadol Lengvarský po páde vlády Igora Matoviča (OĽaNO) v apríli 2021. Nahradil na nej terajšieho poslanca Marka Krajčího (OĽaNO), ktorému kauza Sputnik V zlomila politický väz. Odvtedy musel Lengvarský čeliť útokom zo strany ministra financií Matoviča a týždeň čo týždeň chodil na klub hnutia vysvetľovať návrhy zákonov či reforiem. Lengvarský musí čeliť hrozbe hromadných výpovedí nemocničných lekárov, či zabezpečiť zvýšenie platov pre zdravotníkov. Taktiež má rozpracovanú historickú reformu poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Podľa informácií denníka Pravda však spor v OĽaNO nie je medzi Matovičom a Lengvarským, ale proti Lengvarskému sa stavajú jednotliví členovia hnutia. „Vzťahy medzi Matovičom a Lengvarským nevnímam ako spor medzi nimi. Oveľa vážnejšia názorová nezhoda je medzi poslancami klubu OĽaNO, ktorí sa venujú zdravotníctvu, a ministrom zdravotníctva,“ spresnil predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO).

Denník Pravda poslancov koaličného hnutia k téme oslovil už minulý týždeň, no ani jeden z nich na otázky nereagoval.

nedostatok pediatrov Čítajte viac Chýbajúcich pediatrov chce štát vyriešiť zatvorením pohotovostí

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #PPA #Dobytkár #Vladimír Lengvarský