Jedinou slovenskou univerzitou v Šanghajskom rebríčku je UK

Jedinou slovenskou univerzitou v najnovšom vydaní ARWU, známeho aj ako Šanghajský rebríček, je Univerzita Komenského v Bratislave. Oproti minuloročnému umiestneniu si polepšila, aktuálne jej patrí 701. – 800. pozícia, potvrdila hovorkyňa UK Lenka Miller.

16.08.2022 11:13
univerzita komenského, školstvo Foto: ,
Absolventi vysokých škôl očakávajú vyššie platy, ako ponúkajú firmy a rôzne inštitúcie.
debata (6)

Rebríček ARWU tvorí tisíc najlepších univerzít z vyše 2 500 hodnotených inštitúcií. Minulý rok sa v ňom UK umiestnila na 801. – 900. mieste, teraz poskočila o 100 priečok.

Najlepšou na svete je opäť Harvardova univerzita. Z Českej republiky sa v Šanghajskom rebríčku aktuálne nachádza osem univerzít, z ktorých najlepšia je Karlova univerzita na 301. – 400. mieste.

Šanghajský rebríček sa orientuje predovšetkým na hodnotenie vedy a výskumu prostredníctvom šiestich ukazovateľov. Rebríček hodnotí aj jednotlivé akademické predmety. Vo fyzike patrí UK 301. – 400. miesto a v klinickej medicíne je na 401. – 500. mieste.

Rektora UK Mareka Števčeka teší, že sa Univerzita Komenského v tohtoročnom rebríčku ARWU umiestnila na lepšom mieste ako minulý rok. „Je však škoda, že aj v tohtoročnej edícii ARWU figuruje len jediná slovenská univerzita. Verím, že náš štát prehodnotí bezprecedentné znižovanie dotácií slovenským univerzitám, lebo v súčasných podmienkach máme len minimálne možnosti pritiahnuť do svojich radov ďalších špičkových vysoko citovaných výskumníkov či držiteľov Nobelových cien,“ povedal rektor najväčšej slovenskej univerzity.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzita Komenského