Žilinka odsúdil nízky trest pre kňaza za zneužívanie mladistvej. Kolíková ho chváli

Iba podmienečný 3-ročný trest pre kňaza za dlhodobé sexuálne zneužívanie mladistvej nie je zákonný. Vyhlásil to generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý sľubuje, že takéto prípady sa už nebudú opakovať. Zároveň hovorí, že zodpovední ponesú trest. Rozsudok je však právoplatný a ani Žilinka ho už nezmení. Takéto oprávnenie by však chcela ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

16.08.2022 12:00 , aktualizované: 12:20
maroš žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor Maroš Žilinka
debata (22)

Kňaz František Ondrek dostal za dlhodobé sexuálne zneužívanie maloletého dievčaťa 28. júna na súde v Dolnom Kubíne len 3-ročnú podmienku. Dohodol sa na tom s prokuratúrou v Dolnom Kubínu, s čím súd súhlasil.

Proti rozsudku sa vtedy ohradila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), ktorá si tiež vyžiadala prípad na preštudovanie.

„Ministerka Mária Kolíková vníma dnešné rozhodnutie generálneho prokurátora pozitívne,“ uviedlo ministerstvo spravodlivosti. Ako pripomenulo, na tento prípad a podkvalifikovanie skutku bol generálny prokurátor upozornený práve ministerkou prostredníctvom lis­tu.

„V trestnej veci kňaza F. O. odsúdeného za pokračovací zločin sexuálneho zneužívania, v ktorej Okresný súd Dolný Kubín schválil dohodu o vine a treste a odsúdenému uložil podmienečný trest odňatia slobody, som preskúmal postup námestníčky Okresnej prokurátorky v Dolnom Kubíne a dospel som k záveru, že nebol v súlade so zákonom,“ vyhlásil generálny prokurátor Maroš Žilinka. Urobil tak prostredníctvom videa zverejneného na jeho oficiálnom profile.

Prokuratúra podľa neho urobila viacero chýb, či už pri vyhodnocovaní dôkazov alebo pri kvalifikácii skutkov. „Námestníčka okresnej prokurátorky postupom pri výkone dozoru nad zachovávaním zákonnosti v prípravnom konaní nezabezpečila náležité zistenie skutkového stavu veci, získané dôkazy nesprávne vyhodnotila a aj v dôsledku toho, nesprávne a neúplne právne kvalifikovala skutok,“ priblížil Žilinka.

„Miernejšie právne posúdenie, tzv. podkvalifikovanie stíhaného skutku potom našlo svoje vyjadrenie aj v neprimerane miernom podmienečnom treste odňatia slobody. Tento nezodpovedal okolnostiam prípadu, keďže išlo o dlhodobé zneužívanie maloletej jej učiteľom a kňazom a ani jeho následkom a závažnosti,“ zdôraznil.

Na tejto skutočnosti nemôže podľa neho nič zmeniť ani fakt, že dohodu o vine a treste schválil sudca Okresného súdu Dolný Kubín. Aj keď trest pre kňaza považuje za nezákonný, už ho zmeniť nemôže. Zabrániť by však chcel, aby sa takéto prípady už neopakovali.

„Zistené reťazenie pochybení je v danom prípade takého charakteru, že ho nie je možné tolerovať a bude mať personálne konzekvencie. Krajskému prokurátorovi v Žiline som uložil prijať účinné opatrenia, aby k obdobným porušeniam zákonnosti v budúcnosti nedošlo. Zároveň som riaditeľovi trestného odboru Generálnej prokuratúry SR uložil, aby bola vykonaná previerka zákonnosti postupu prokurátorov v obvode Krajskej prokuratúry Žilina v konaní o dohodách o vine a treste,“ dodal Žilinka.

Rozsudok je však už právoplatný a Žilinka ani Kolíková na tom už nič nezmenia. „Dohoda o vine a treste je aj naďalej právoplatná, nedá sa zrušiť,“ pripomína rezort spravodlivosti.

„Rozsudok, ktorým bola schválená dohoda o vine a treste je nepreskúmateľný a nenapadnuteľný odvolaním ani dovolaním,“ vysvetlil rezort. To neplatí len v prípadoch, kedy by bolo zásadným spôsobom porušené právo obvineného na obhajobu.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v súvislosti s týmto prípadom už viac ako mesiacom poznamenala, že by chcela novú právomoc na kontrolu súdnych schválení dohôd o vine a treste. Ani jej sa totiž výsledok súdneho konania vôbec nezdal zákonný a spravodlivý.

V súčasnosti však ako ministerka nemá žiadne oprávnenie do prípadu zasiahnuť. „Ukazuje sa, že by bolo dobré, aby tu bol ešte ďalší subjekt, ktorý by do toho mohol vstúpiť,“ vyhlásila Kolíková ešte 6. júla.

Video
Kolíková si vyžiadala spis k sexuálnemu zneužívaniu kňazom

Kolíková požiadala o možnosť nahliadnutia do spisu. Aj ona poukazovala na pravdepodobnosť nesprávnej právnej kvalifikácie skutku. „To znamená, že sadzba by aj bola dostatočná, ale bola to zlá právna kvalifikácia,“ vysvetlila vtedy.

Zmenu by mohla priniesť ministerstvom pripravovaná novela Trestného poriadku. „Nakoľko to nie je ojedinelý prípad, s ktorým sme sa stretli, že došlo napr. k podkvalifiko­vaniu, alebo nebol riadne zistený skutok, tak v rámci novely navrhujeme prelomiť túto absolútnu nedotknuteľnosť dohôd a otvárame možnosť takéto pochybenia napraviť,“ upozornilo ministerstvo spravodlivosti.

Za pokračujúci zločin sexuálneho zneužívania maloletého dievčaťa odsúdil Okresný súd Dolný Kubín na konci júna kňaza Františka Ondreka na trojročný trest s podmienečným odkladom na štyri roky. Sudkyňa sa stotožnila s návrhom prokuratúry a schválila dohodu o vine a treste.

Omša / Náboženstvo / Cirkev / Kázeň / Čítajte viac Dosť bolo bohorovnosti. Petícia žiada vyššie tresty pre kňazov, ktorí zneužívajú deti

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #Mária Kolíková #zneužívanie detí kňazmi