FOTO: Čaputová, Matovič či Bezák. S kardinálom Tomkom sa lúčili kňazi, politici aj bežní ľudia

Pohreb kardinála Tomka sa konal v košickom Dóme svätej Alžbety. Zomrel vo veku 98 rokov v pondelok 8. augusta v Ríme.

16.08.2022 13:25
debata (60)

VIDEO: Pohrebná svätá omša počas rozlúčky so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom v Katedrále sv. Alžbety.

Video
Na snímke uprostred bývalý trnavský arcibiskup...
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana...
+20Na snímke uprostred hlavný celebrant kardinál...

Význam a úlohu, ktorú zohral zosnulý slovenský kardinál Jozef Tomko v katolíckej cirkvi, vyzdvihol počas pohrebnej svätej omše kardinál a emeritný pražský arcibiskup Dominik Duka. „Lúčime sa s kardinálom rímskej cirkvi, ktorý počas svojho života zohrával nielen slovenskú úlohu. To je istým spôsobom dôvod, prečo chcem aj ja na tomto mieste s vami poďakovať,“ uviedol Duka v košickom Dóme sv. Alžbety.

Jozef Tomko na Levočskej púti Čítajte viac Posledná rozlúčka s kardinálom Tomkom. Nemal rád vetu, ktorú musel opakovať pápežom
Dóm svätej Alžbety

Aj v košickej katedrále sa kedysi bežne pochovávalo. Niektoré náhrobné kamene priniesli až z tureckého Carihradu. Staré krypty Dómu počas veľkého reštaurovania zanikli a v priestoroch jednej z nich zriadilo mesto začiatkom dvadsiateho storočia, pár rokov po veľkej reštaurácii, kryptu pre prenesené pozostatky kniežaťa Rákocziho a niektorých jeho vybraných exilových druhov.

Fotogaléria
Na snímke Dóm sv. Alžbety v Košiciach, ktorý má...
Na snímke interié Dómu sv. Alžbety na Hlavnej...
+7Na snímke Dóm sv. Alžbety na Hlavnej ulici v...

Zuzana Čaputová: Úmrtím kardinála Jozefa Tomka stráca charizmatického človeka, významnú duchovnú osobnosť a rešpektovaného predstaviteľa katolíckej cirkvi. Prezidentka verí, že kardinálov odkaz a duch pomôže pri prekonávaní aj dnešných ťažkých časov. „Pomôže nám spájať sa, rozumieť si, správať sa k sebe ohľaduplne a ľudsky. Oživí v nás i medzi nami vzájomný rešpekt, súcit a lásku k blížnemu. Vaše posolstvo nás bude viesť ako hlas srdca, viery a svedomia,“ konštatovala.

VIDEO: Krypta, kde bude pochovaný kardinál Jozef Tomko.

Video

Boris Kollár: Každý Slovák prechovával ku kardinálovi Tomkovi veľkú úctu. My musíme spolu hovoriť a je jedno, či sú to liberáli, konzervatívci či progresívci alebo ktokoľvek, to je dôležité. Pozrite sa, čo sa deje vo svete. Keby sme možno lepšie spolu hovorili a vedeli sa pochopiť, tak by nedochádzalo k vojnám, k politickým roztržkám, nekončili by vlády, nerozbíjali by sa koalície. Stačí sa možno spolu len rozprávať.

Eduard Heger: Bol to muž ľudskosti, muž viery, ktorý nám tu zanechal veľmi silný odkaz spájania. Verím, že v tejto dobe bude znieť veľmi silno.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #kardinál Jozef Tomko #Jozef Tomko