Uhríkovi sa rozrastá hnutie. Najnovšie o pochybného policajta z Gorily

Hnutie Republika sa počas leta na sociálnych sieťach chváli pracovnými stretnutiami a spracovávaním prihlášok. Medzi novými členmi predstavili aj expolicajta Jána Rejdu, ktorý v minulosti šéfoval Útvaru osobitného určenie, teda tzv. kukláčom.

17.08.2022 11:00
debata (37)

„Pán Rejda bol taktiež elitným vyšetrovateľom na Úrade boja proti korupcii a prvým vysokopostaveným policajtom, ktorý verejne potvrdil pravosť kauzy Gorila a jej prepojenie na politické špičky. A to bol pre niekoho "problém“," niekdajší podpredseda extrémistickej ĽS NS Milan Uhrík. Opisuje ho ako čestného policajta.

Podľa denníka SME však Uhrík podstatnú časť zamlčal.

Rejdu spis Gorila spomína ako policajta, ktorý v roku 2006 chodieval za majiteľom konšpiračného bytu na Vazovovej ulici Zoltánom Vargom, ktorý s Haščákom spolupracoval. Rejda takto cez Vargu odovzdával podľa spisu Pente informácie o dianí na polícii a za to dostával štvrťročne po stotisíc korún (3 300 eur, pozn. red). Rejda bol v tom čase šéfom oddelenia osobitných činností Úradu boja proti korupcii.

Spis Gorila zachytáva stretnutia Jaroslava Haščáka z Penty s politickou špičkou, počas ktorých diskutujú o províziách zo štátnych obchodov či o politickom zákulisí. Okrem Haščáka sa však v byte stretávali aj iní ľudia.

Rejda má vlastnú verziu prečo sa v Gorile spomína ako skorumpovaný policajt. Tvrdí, že SIS sa snaží o jeho diskreditáciu.

O tento príbeh sa opiera aj Uhrík. „Vo vyšetrovaní Gorily bol následne na politickú objednávku vymenený. Výsledok? Síce sa ani po 10 rokoch žiadne z vtedajších medializovaných obvinení voči nemu nepotvrdilo, ale účel sa naplnil – bol odvolaný, vyšetrovanie Gorily stále nie je ukončené a korupčníci z najvyšších poschodí dodnes behajú po slobode a škeria sa ľuďom do očí,“ podotkol predseda hnutia s tým, že sa proti Rejdovi spustila diskreditačná kampaň, sledovanie, vyhrážky rodine.

V roku 2012, už po prevalení kauzy, Rejda z polície odišiel. Vtedajší policajný prezident Jaroslav Spišiak Rejdov nútený odchod z polície odôvodňoval tým, že „nedokázal vysvetliť pochybnosti“. 

Pôsobenie v Republike nie je podľa aktuality.sk pre expolicajta prvá politická skúsenosť. V roku 2012 sa objavil na kandidátke strany Právo a spravodlivosť. Viedol ju kontroverzný Peter Puškár, ktorého meno sa naposledy objavilo pri problémoch s koronadotáciami (kde už vystupoval pod menom Tony Tesla).

     

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #spis Gorila #Milan Uhrík #Republika #Ján Rejda