Fico sa vyhráža pomstou: Sabotéri a gauneri po voľbách skončia. Hrozí im doživotie

Smer vyhrá voľby a gauneri ako Daniel Lipšic budú musieť odísť, odkázal líder strany Smer Robert Fico. Na viacero ľudí z prostredia orgánov činných v trestnom konaní podal trestné oznámenie pre údajnú sabotáž štátu, za ktorú môže páchateľom hroziť až doživotie. Majú za ňou vraj stáť minister vnútra Roman Mikulec a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Fico dúfa, že prokuratúra sa k tejto údajne sabotáži postaví podobne, ako v prípade prokurátora Vasiľa Špirka. Aj na základe jeho oznámenia je dnes predseda Smeru stíhaný za založenie zločineckej skupiny.

17.08.2022 11:25 , aktualizované: 15:27
Robert Fico Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico prichádza na Generálnu prokuratúru podať trestné oznámenie, 17. augusta 2022
debata (276)

„Smer je najväčšia politická strana, ktorá opätovne vyhrá voľby, či už budú v roku 2023 alebo v roku 2024,“ vyhlásil predseda Smeru Robert Fico na tlačovom brífingu pred Generálnou prokuratúrou.

„Tých vecí prechádza stále viac a aj mnohí prokurátori a sudcovia pochopili, že skončili. Jednoducho skončili, pretože príde nová vláda a tá bude musieť urobiť poriadok. Gauneri ako špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, vyšetrovateľ NAKA Ján Čurilla a podobní budú musieť z týchto inštitúcií odísť, lebo deštruujú právny štát a páchajú sabotáže,“ odkázal Fico.

Na podateľni Generálnej prokuratúry krátko pred týmto vyhlásením spolu s ďalšími členmi predsedníctva strany Smer podal Fico trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania zločinu sabotáže. Takéhoto skutku sa podľa definície Trestného zákona dopúšťa ten, kto v úmysle poškodiť ústavné zriadenie alebo obranyschopnosť Slovenskej republiky zneužije svoje zamestnanie, povolanie, postavenie alebo svoju funkciu.

Video: Strana Smer podáva na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre podozrenie zo sabotáže ústavného zriadenia.

„Ide o sabotáž. Nie sú žiadne pochyby, že ide o útok na ústavné zriadenie,“ skonštatoval predseda Smeru. Sabotáže sa podľa neho dopustil okruh operatívnych policajtov na NAKA, okruh vyšetrovateľov na NAKA, aj niektorí prokurátori špeciálnej prokuratúry vedenej Danielom Lipšicom. „Podstata bytia špeciálneho prokurátora je nenávisť voči nám (strane Smer, pozn. red.),“ tvrdí Fico.

Fico ukázal prstom aj na ministra vnútra Romana Mikulca, ktorý podľa neho o všetkom vedel, ako aj na minulého prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka aj súčasného Štefana Hamrana, a tiež niektorých sudcov Špecializovaného trestného súdu a Najvyššieho súdu.

„Sú tu konkrétne mená vyšetrovateľov, operatívcov, sudcov či prokurátorov špeciálnej prokuratúry,“ upozornil Fico. „Títo ľudia sú dnes podozriví, že vytvorili jednu organizovanú skupinu,“ tvrdí. „Pokiaľ by konali v takejto organizovanej skupine, ich zodpovednosť za sabotáž by bola ešte väčšia,“ zdôraznil Fico.

Za sabotáž hrozí páchateľovi trest na štyri až desať rokov. Ak je však spáchaný v zoskupením osôb, výška trestu môže dosiahnuť až doživotie. Predseda Smeru preto očakáva, že generálna prokuratúra sa bude podozreniam venovať s plnou vážnosťou. Dodal však, že pokiaľ vyhrá v nasledujúcich voľbách, neplánuje zrušiť ani Špecializovaný trestný súd, ani Úrad špeciálnej prokuratúry.

Fico sa len kryje

Ministerstvo vnútra tieto obvinenia dôrazne odmietlo ako nereálne výmysly. „Predseda danej politickej strany verejne klame a podsúva svoje fantázie ako fakty. Faktom však je, že jeho nominanti svedčia o zverstvách, ktoré sa diali počas vládnutia vlád, ktorej súčasťou bola strana Smer,“ reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

NAKA, Úrad vlády Čítajte aj Fico a Imrecze pili víno a fajčili cigary. Prečítajte si, čo polícia skúma na Úrade vlády

Rezort vnútra kontinuálne verejne zdôrazňuje, že polícia je po dlhých rokoch slobodná v konaní. Dôkazom toho má byť 17 právoplatne odsúdených z čias vládnutia Smeru, 25 obžalovaných v deviatich prípadoch a ďalších 17 obvinených v stále prebiehajúcich trestných konaniach.

Ficove vyhlásenia a tvrdenia ministerstvo obrany interpretuje ako zastrašovanie orgánov činných v trestnom konaní práve v súvislosti s obvinením Fica zo založenia zločineckej skupiny.

„Spochybňovanie procesov a podsúvanie falošnej reality ministerstvo vnútra vníma ako snahu na prikrytie závažných podozrení z minulosti,“ dodal rezort.

Prasačiny a svinstvá

Svoje trestné oznámenie Fico opiera o prepisy odposluchov príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktoré vykonala policajná inšpekcia. Tie zachytávajú tajne odpočuté rozhovory policajtov, voči ktorým začal inšpekčný tím „Oblúk“ trestné stíhanie pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Tí sa tomu mali snažiť zabrániť vymysleným obvinením voči inšpekčnému tímu pod vedením vyšetrovateľky Diany Santusovej.

Konanie a rozhovory príslušníkov NAKA dokumentuje aj obvinenie dvojice operatívcov Branislava Dunčka a Róberta Magulu. Tím bolo v súvislosti s vymysleným trestným stíhaním kolegov z inšpekcie len 15. júna 2022 vznesené obvinenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Robert Kaliňák, Robert Fico, Marek Para, Tibor Gašpar Čítajte viac Vyšetrovanie Fica je obnovené. Obžaloba sa na čas odkladá

„Vyhlásenia obvineného Branislava Dunčka o podpálení auta príslušníčke ÚIS, o jej obesení sa, ktoré sú na zvukových záznamoch zaznamenané, síce nie sú predmetom tohto konania, ale celkom jednoznačne dokladajú nenávistné zanietenie obvinených s akým voči príslušníkom Úradu inšpekčnej služby,“ poznamenal vyšetrovateľ. Santusová bola napokon donútená svoju pozíciu opustiť.

Prípady obvinených vyšetrovateľov či obvineného kajúcnika Ľudovíta Makóa riešil Okresný súd Bratislava III. A práve tam sa koncom apríla odohrala aj bezprecedentná razia, pri ktorej sa „dosť agresívne, arogantne a drzo“ príslušníci NAKA domáhali utajovanej prílohy vyšetrovacieho spis, ktorá mala obsahovať práve odposluchy ich rozhovorov. Kolíková sa však vyšetrovateľov zastala a odvolala predsedu tohto súdu Romana Fitta.

„Z týchto rozhovorov jednoznačne vyplýva, že chceli zaútočiť na vysokých predstaviteľov Národného bezpečnostného úradu, pretože dostali informáciu, že úrad sa zaoberá ich bezpečnostnými previerkami. Potom to bol útok na Okresný súd Bratislava III, kde vtrhli a chceli sa v rozpore so zákonom dostať k rôznym dôkazom a vyšetrovacím spisom. A potom je to ešte obrovský útok na politickú stranu. Poznáme slávny výrok vyšetrovateľov NAKA, že treba zo Smeru urobiť zločineckú skupinu, takto zlikvidovať opozíciu a robiť na Ficovi, Kaliňákovi a Pellegrinim,“ tvrdí Fico. Títo vyšetrovatelia podľa neho páchajú „prasačiny a svinstvá“.

Pripomenul prípad Špirka

Fico tvrdí, že aj keď sa niekomu bude zdať trestné oznámenie pre sabotáž prehnané, podľa neho je na mieste. V tejto súvislosti Fico pripomenul, že naposledy verejnosť zaznamenali o prípade prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasila Špirka. „To, čo sa deje nám, nás tisíc krát viac oprávňuje podať takéto vážne obvinenie,“ zdôraznil Fico.

Špirko v marci 2018 na dvore pred Úradom špeciálnej prokuratúry v Pezinku novinárom oznámil, že podal trestné oznámenie na vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka a viacerých policajných funkcionárov.

Obvinil ich zo sabotáže a povedal, že priamo z prostredia polície dostal informáciu o riadenej diskreditácii svojej osoby. „Bola nariadená autoritatívne a bola adresovaná podriadeným na splnenie. Tou osobou bol minister vnútra Robert Kaliňák,“ vyhlásil marci 2018 Špirko.

Dôvodom malo podľa Špirka byť to, že vtedy vyšetroval podozrenia o korupcii z roku 2010 pri informatizačných projektoch ministerstva vnútra.

Za získanie týchto zákaziek mal neskôr právoplatne odsúdený podnikateľ Ľuboš Varga odovzdať províziu viac ako 460 – tisíc eur. Tá sa mala cez daňové raje smerovať na účty vtedajších ministrov vnútra Roberta Kaliňáka a hospodárstva Jána Počiatka (obaja Smer).

Robert Fico Čítajte aj Fico sa opäť sťažuje v Európe: Som obvinený za politickú prácu

Aj keď sa vtedy Špirku kolegovia prokurátori verejne zastali, boli proti nemu vedené dve trestné stíhania pre zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Svedok prípadu, ktorý Špirko dozoroval, sa totiž rozhodol zmeniť svoju výpoveď. Oznámené informácie o korupcii síce nepoprel, tvrdil však, že zápisnicu o výsluchu nepodpísal a podpis bol sfalšovaný Špirkom.

Ten následne čelil aj disciplinárnemu postihu pre porušenie mlčanlivosti. Ním prezentované informácie o vyšetrovanej korupcii totiž pochádzali zo živého vyšetrovacieho spisu. Špirko bol uznaný vinným z disciplinárneho previnenia, od trestu však bolo upustené.

Aj na základe jeho trestných oznámení ale boli v apríli tohto roku Fico, Kaliňák, exprezident polície Tibor Gašpar a známi nitriansky podnikateľ Norbert Bödör obvinení zo založenie zločineckej skupiny.

© Autorské práva vyhradené

276 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #trestné oznámenie #Daniel Lipšic