Pokračovanie článku: Opozícia ruší odvolanie Matoviča. Dôvodom je Sulíkov plán

Ďalej pripomenul, že Igor Matovič krátko po hlasovaní o dôvere vláde Ivety Radičovej v pléne Národnej rady hovoril o „špinavej hre Mikuláša Dzurindu“, ktorý nechcel pristúpiť na kompromis. Sulík dodal, že sám Matovič za dôveru vláde nehlasoval a sebavedomo tvrdil, že podporí predčasné voľby. „Tento človek preto nemá žiadne právo o nás hovoriť, že ideme povaliť ďalšiu vládu. Podľa jeho vlastných autentických slov z roku 2011 sme totiž nepovalili ani tú prvú,“ skonštatoval Sulík.

Za ľudí sa chystá na rezort spravodlivosti

Tým, že Matovič zotrvá ako minister financií, sa uvoľnia štyri ministerské kreslá a otázne zostanú aj posty deviatich štátnych tajomníkov. Z vlády sa v septembri bude zrejme porúčať minister hospodárstva Sulík, minister školstva Gröhling, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a minister zahraničných vecí Ivan Korčok (všetci SaS).

Ak ministri za SaS podajú demisiu, najskôr ich rezorty prevezme nakrátko iný z ministrov. Premiér tak musí prísť s novými menami, ktoré by predstavil prezidentke Zuzane Čaputovej. Tá ich však nemusí akceptovať.

Historicky stolička ministra spravodlivosti patrila strane Za ľudí. No po odchode Kolíkovej pripadla liberálom. Takto by rezort mala získať späť predsedníčka strany Veronika Remišová. „Za ľudí by mali mať rezort spravodlivosti. Uvidíme, či sa toho Juraj Šeliga chopí,“ podotkol predseda Ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO).

Pripomína, že strana Za ľudí má štátnu tajomníčku na ministerstve školstva Vieru Leščákovú a mieni, že aj o tento rezort by sa mohli zaujímať.

No podľa predvolebného programu OĽaNO sa školstvu rozumie poslankyňa, povolaním učiteľka a bývalá jednotka kandidátky OĽaNO Mária Šofranko. Ďalším možným menom je i šéf školského výboru parlamentu Richard Vašečka (OĽaNO). Za Sme rodina je vedúcou pracovnej skupiny pre školstvo Adriana Pčolinská. Najťažšie bude podľa Vetráka nahradiť ministra zahraničných vecí Korčoka. „Žiadna zo strán trojkoalície nemá vo svojich radoch diplomatov,“ dodal.

Strana Za ľudí tvrdí, že ako jedinú alternatívu presadzuje štvorkoalíciu. „Túto alternatívu budeme presadzovať aj na stretnutí koalície v sobotu. Zároveň považujeme za nepochopiteľné a nezodpovedné, aby minister hospodárstva v čase vrcholiacej energetickej krízy v Európe odchádzal zo svojho postu a rozbíjal vládu,“ vyhlásila strana.

Predstavitelia Za ľudí dodávajú, že žiadne osobné spory a animozity medzi koaličnými partnermi neospravedlňujú rozbíjanie vlády v najhoršom krízovom období a zbabelé utekanie pred problémami, ktoré Slovensko a celú Európu čakajú. "Otázka prerozdeľovania kresiel absolútne nie je teraz na stole,” uzavreli.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Igor Matovič #demisia ministrov #Eduard Heger #SASKA