V obciach sa hľadá voda. Studne sú suché a cisterny nestíhajú

V obci Dlhé Stráže v okrese Levoča je časť obyvateľov bez vody po ôsmej večer. Starosta obce Zubák v okrese Púchov musel požiadať o cisternu a v obci Volica v okrese Medzilaborce zas rekordne rýchlo mizne voda z vodojemu. Všetky obce majú spoločný problém - nedostatok vody. V skutočnosti je ich oveľa viac ako 12, kde je pre nedostatok pitnej vody mimoriadna situácia vyhlásená ministerstvom vnútra.

18.08.2022 12:29
SR Osuské Záhorie Počasie Sucho Voda Nedostatok... Foto: ,
Extrémne sucho, ako aj vysoká spotreba vody počas mimoriadne teplých dní spôsobili, že viacerým obciam na hrozí nedostatok vody vo verejných vodovodoch.
debata (4)

Viaceré obce sú odkázané na dopĺňanie pitnej vody cisternami. Do vodojemu v obci Dlhé Stráže ju vozí Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť. V dedine žije vyše 600 obyvateľov a podľa starostky Zdeny Jurčíkovej zatiaľ výrazné obmedzenia nepociťujú.

Cisterna s vodou prichádza do obce v spišskom regióne od začiatku júna takmer s dennou frekvenciou. Vodári dopĺňajú do miestneho vodojemu asi 40 percent vody, čo sú približne dve cisterny. Starostka odhaduje, že sa tu dosiaľ otočilo asi 80 až 90 cisterien.

Sucho sa prejavilo aj na výške hladiny vodnej nádrže Domaša
Video

Večer ju vypínajú, nie všade

Od minulého utorka platí v obci regulačný stupeň číslo 1. „To znamená, že voda sa zastavuje od ôsmej hodiny večer až do šiestej hodiny ráno," priblížila Jurčíková. Týka sa do najmä domov vo vrchnej časti obce, aj to nie všetkých. Voda v nočných hodinách netečie asi v desiatich domácnostiach. „Do ôsmej hodiny večer riadne fungujú, umývajú sa i perú," dodala.

Súvisí to so smerovaním vody z dvoch vodných zdrojov, ktoré zásobujú obec. „Pokiaľ ide o zdroj z ľavej strany obce, tak tam ľudia vôbec nepociťujú, že nemajú vodu," podotkla starostka. V tomto prípade sa voda zavrieť nedá, pretože smeruje priamo do vodovodu. „V druhom prípade ide voda cez vodojem, a ten sa uzatvára,“ vysvetlila.

Sucho v obci Pača

Pre situáciu s vodou sa v obci Pača konalo aj verejné zhromaždenie. Mimoriadna situácia tu platí od 28. júna.

Fotogaléria
Mimoriadna situácia s nedostatkom vody je v...
Mimoriadna situácia s nedostatkom vody je v...
+4Mimoriadna situácia s nedostatkom vody je v...

Mimoriadnu situáciu vyhlásili v obci 14. júla. „Viem, že v okrese Levoča má problém viacero samospráv, no zatiaľ tam nevyhlásili mimoriadnu situáciu," povedala Jurčíková. Takúto situáciu zažívajú v obci po prvýkrát. „Pevne verím, že sa tým budú kompetentní zaoberať, aby týmto obciam aj pomohli," zdôraznila. Dodala, že v mnohých prípadoch chýbajú peniaze na potrebné investície na vybudovanie a rozvoj vodovodov. V neľahkej situácii sú podľa nej najmä tie samosprávy, ktoré majú vlastné vodné zdroje. Riešením by podľa nej mohlo byť rozšírenie a prepojenie vodovodov napojených na veľký vodný zdroj, ako je napríklad Liptovská Teplička.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #sucho #studne #cisterny