Pokračovanie článku: V obciach sa hľadá voda. Studne sú suché a cisterny nestíhajú

S cisternou nepochodili

V podobnej situácii je aj obec Zubák v okrese Púchov. Mimoriadna situácia pre nedostatok pitnej vody tu platí od 22. júla. Pokles výdatnosti troch prameňov musia aj tu suplovať dodávkami vody. Priamo do vodojemu ju naváža Považská vodárenská spoločnosť. Za dodávku vody musí obec, ktorá je vlastníkom i správcom vodovodu, platiť. Podľa zverejnených faktúr ju to dosiaľ vyšlo na vyše 1¤500 eur, pričom najvyššiu položku predstavuje dovoz.

Starosta Pavol Gelo hovorí, že sa zo všetkých síl snažia vyhnúť krajnej situácii, že by si obyvatelia museli chodiť po vodu k pristaveným cisternám. „Vzhľadom na dĺžku obce by to bolo strašné. Neviem si to predstaviť, aj keby tu boli tri cisterny,“ pokračuje. Obec je dlhá asi štyri kilometre, k tomu treba prirátať aj osady.

Obec sa tiež snažila získať cisternové vozidlo zo Správy štátnych hmotných rezerv SR. „Nebolo nám však vyhovené s tým, že sú obce, ktoré sú na tom horšie ako tá naša," priblížil.

„Keby som mal cisternu, situácia by bola oveľa jednoduchšia. Aj tie vodárenské spoločnosti majú limitované zdroje. Nemajú toľko cisterien, že by mi tu mohla pendlovať každý druhý deň," dodal s tým, že vodu tak do obce vozia podľa toho, ako im to dovolia ich kapacity. „Naposledy nám vodu doviezli v pondelok," spresnil uplynulý piatok.

Gelo je starostom desať rokov, no takýto vypuklý problém s pitnou vodou dosiaľ v obci nemali, hoci jej nedostatok pocítili aj pred tromi rokmi. Aj na obecný vodovod bolo v minulosti napojených menej ľudí, keďže sa dobudovával postupne. Pripomína, že počas pandémie sa zvýšil počet bazénov v domácnostiach. „Medziročný nárast bol dvetísíc kubíkov vody," podčiarkol.

Zubák je koncovou obcou, napojiť sa na veľký zdroj pitnej vody by bolo podľa Gela vzhľadom na terén a vzdialenosť technicky i finančne náročné. Obec preto hľadá nové zdroje pitnej vody na svojich pozemkoch. „Pristúpili sme k tomu, že sme urobili dva vrty. Teraz sa robia prietokové skúšky," spresnil.

Dovoz vychádza na tisíce eur

Pre situáciu s vodou sa v obci Pača konalo vo štvrtok (11. augusta) verejné zhromaždenie. Naplnila sa celá sála, čo je odhadom asi 100 ľudí. V dedine s 520 obyvateľmi je to takmer jedna pätina. „Ľudí som oboznámil so súčasnou situáciou a vyzval som ich, aby vodou šetrili," ozrejmil starosta Ladislav Zagiba. Mimoriadna situácia tu platí od 28. júna.

Vodojem zásobuje cisternou Východoslovenská vodárenská spoločnosť. Napriek tomu je však najvyššie položená časť obce bez vody. „Žije tam asi 50 ľudí," hovorí starosta s tým, že vodu im tam osobne vozí cisternou. Mesiac a pol tak žijú v provizórnych podmienkach.

Podľa starostu treba dopĺňať vodu aspoň raz do týždňa. Pripomenul, že vodári však musia najskôr pokryť „svoje“ obce, kde tiež chýba voda. Vodovod v Pači patrí obci, ktorá si ho aj sama prevádzkuje. Za dovezenú vodu dosiaľ zaplatili podľa Zagibu približne štyritisíc eur. Najviac stála doprava.

Obec zásobujú vodou štyri pramene. Všetky sú podľa starostu v kritickom stave. Aj v Pači by chceli hľadať nové zdroje pitnej vody. „Stretol som sa hydrogeológom, no problémom sú peniaze. Neviem, odkiaľ na to budeme mať," povzdychol si starosta. Peniaze podľa neho potrebuje obec teraz. Starosta sa obrátil už aj na premiéra Eduarda Hegera. Žiadať o dotáciu je podľa neho zdĺhavé, pričom úspech nie je zaručený.

Na verejnom zhromaždení odznel aj návrh, že by vodu nakupovali od vodárov a obyvatelia by sa na to skladali. Obec by to podľa starostu zaťažilo v plnej miere. „Sme malá obec, peniaze máme ledva na prežitie," zdôraznil. Zároveň sa obáva, čo prinesie zima. „Zamrzne aj to málo, čo je, a skončili sme načisto," uzatvoril.

Po vode sa len zaprášilo

Obec Volica bojuje s nedostatkom pitnej vody počas letných mesiacov už od roku 2014. V tomto roku je to však podľa pracovníčky obecného úradu Márie Bočkorikovej oveľa horšie ako po minulé roky. Nedostatok zrážok ovplyvnil všetkých päť prameňov. Pôvodne boli štyri, jeden zdroj pribudol neskôr. „Vyhĺbili sme jednu studňu a z nej dočerpávame do vodojemu, no aj tak to nepostačuje," prezradila Bočkoriková. Obci by najviac pomohlo, ak by bol miestny vodovod, ktorý si obyvatelia obce postavili svojpomocne v 60. rokoch minulého storočia, napojený na vodnú nádrž Starina. Najskôr by sa však musela napojiť susedná obec Radvaň nad Laborcom, ktorá je bez vodovodu.

Volický vodojem pravidelne dotuje vodou Východoslovenská vodárenská spoločnosť približne od polovice júna. Cisterna prichádza raz do týždňa. Bolo by však treba častejšie, pretože niektoré domácnosti i tak vodu nemajú. Nabrať si ju môžu prísť na obecný úrad. Podľa Bočkorikovej si ľudia vypomáhajú aj navzájom, ak má niekto studňu.

Najhoršia situácia je pri hlavnej ceste, týka sa to asi piatich domácností. V tejto časti síce obnovili vďaka dotácii vodovodné potrubie, ešte však chýba dokončiť poslednú etapu obnovy vodovodu, aby ho mohli spustiť. Obec už požiadala o dotáciu z Environmentálneho fondu, momentálne čaká podľa pracovníčky úradu na rozhodnutie.

Dopĺňanie vody pre takú malú obec, akou sú Volice s viac ako 250 obyvateľmi, je podľa Bočkorikovej dosť nákladné. Potvrdila, že viac ako samotná voda ich stojí jej dovoz. Voda sa navyše rýchlo míňa. Napríklad začiatkom júla sa v priebehu desiatich hodín spotrebovalo 22 kubických metrov vody, ktoré priviezli dve cisterny.

Podľa Bočkorikovej sa úbytku vody čuduje aj šofér, ktorý ju naváža do vodojemu. „Keď vidí, koľko vody ubudlo, kým sa otočí v Humennom a príde naspäť, nechápe to tiež," pokračovala. Príčinu dosiaľ neodhalili. Majú podozrenie, že ľudia, ktorým voda tečie, si ju zachytávajú do zásoby.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #sucho #studne #cisterny