Pokračovanie článku: Najskôr sestry, potom lekári. Štát predstavil ponuku vyšších platov, prerátal ich osobne Matovič

Ambulancie zatiaľ nedostanú nič

Zdravotnícky analytik Martin Smatana upozorňuje, že štát by mal myslieť aj na sestry v ambulantnej sfé­re.

„Ambulancie síce nemajú v zákone garanciu navýšenia, ale v praxi to funguje tak, že sa zoberie navýšenie ako keby robili v nemocnici a očistí sa to o príplatky. Teda napríklad nočné, ktoré v ambulanciách nemajú a tá suma sa dá do rozpočtu na ambulantnú sféru,“ ozrejmil zdravotnícky analytik Martin Smatana. Vysvetlil, že pomer miezd medzi nemocnicami a ambulanciami je približne na úrovni 100 : 35 až 40.

„Čiže ak sa navýšili v rozpočte mzdy v nemocniciach napríklad o 100 miliónov eur, do ambulancií sa alokovalo niekde okolo extra 35 až 40 miliónov eur,“ spresnil.

Zdôraznil, že krajiny s najlepšími výsledkami zdravotnej starostlivosti, medzi ktoré patrí napríklad Holandsko alebo Nórsko, sú postavené na silnej ambulantnej sfére.

„Čím efektívnejší a kvalitnejší ambulantní lekári sú, tým má krajina menej odvrátiteľných hospitalizácií, menší tlak na nemocnice, nižšiu záťaž sociálneho a zdravotného systém a lepší zdravotný stav populácie,“ podotkol analytik Smatana.

Upozorňuje však, že Slovensko má ambulantnú sieť v rozklade. „Sme šiesty najhorší v Európe v liečiteľnej úmrtnosti a dosahujeme štvrtý najvyšší počet odvrátiteľných hospitalizácií,“ uviedol. Doplnil, že 30 percent pacientov po návšteve všeobecného lekára ide k špecialistovi, pričom tento pomer je na západe niekde okolo 5 až 10 percent.

„Veľká časť ambulantnej siete je nenaplnená. Ambulantné pohotovostné sa rozpadajú a pacienti aj preto zbytočne zahlcujú nemocnice. Ambulantný sektor proste kolabuje a ruka v ruke s tým ide aj nemocničný sektor,“ dodal.

Lekári sú na rade v piatok

O vyššie platy však na Úrade vlády bojujú aj lekári. Ďalšie stretnutie Lekárskeho odborového združenia sa uskutoční v piatok.

Posledné vyjednávanie, ktoré sa konalo minulý týždeň, trvalo päť hodín. Následne zo starej budovy Úradu vlády vyšli zástupcovia Lekárskeho odborového združenia. S premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) a ministrom financií Matovičom ohlásili, že definitívna dohoda padne tento týždeň.

Podľa ministra Lengvarského však všetko závisí od reakcie Lekárskeho odborového združenia a od toho, koľko času im bude trvať preštudovanie ponuky.

Podľa ministerstva zdravotníctva aktuálne chýba takmer 4 500 zdravotníkov. V zdravotníckom systéme je o 2 200 menej sestier, ako by ich bolo treba, lekárov chýba zhruba 1 300.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #sestričky #platy sestier