Proces s Jankovskou odročili. Neskoro prebrala poštu a na súde sotva rozprávala

Okresný súd v Trnave odročil proces v kauze Fatima, kde čelí obžalobe aj bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská na 7. septembra. Dôvodom je nedodržanie lehoty na prípravu.

19.08.2022 09:44 , aktualizované: 15:03
Sud Jankovska kauza Fatima Foto: ,
Monika Jankovská sa po prvýkrát postavila pred súd v kauze trenčianskeho klubu Fatima. Triasla sa, sťažka dýchala a nedokázala povedať súvisle ani jednu vetu.
debata (209)

V dlhoročnej kauze trenčianskeho baru Fatima sa prvýkrát postavila pred súd aj Monika Jankovská. Hlavné pojednávanie sa však na Okresnom súde v Trnave v piatok nezačalo. Bývalá trenčianska sudkyňa a niekdajšia štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti si súdnu zásielku s obžalobou neprebrala včas a nebola tak zachovaná prípravná lehota päť dní.

Spolu s Jankovskou sú obžalovaní aj jej svat Peter Vasko a bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Robert Krajmer. Trojica čelí obžalobe z vydierania a marenia spravodlivosti.

Video
Monika Jankovská sa triasla pred začiatkom súdu

Kauza sa týka trenčianskeho nočného klubu Fatima v lukratívnej časti mesta priamo pod trenčianskym hradom. Jankovská v nej pred vyše 20 rokmi vystupovala ako trenčianska sudkyňa, ktorá poslala do väzenia vtedajších majiteľov za údajné vydieranie. V súčasnosti sa však situácia otočila a sama je medzi obžalovanými.

„Zo strany sudú boli uskutočnené všetky procesné podmienky na doručenie obžaloby,“ pripomenul sudca Rudolf Bott. Pokyn na doručenie obžaloby všetkým obžalovaným dal súd 2. júla. Jankovská si prebrala zásielku 15. augusta až potom, čo súd telefonicky kontaktoval jej obhajcu Petra Erdösa.

Dovtedy sa ju pokúšali Jankovskej doručiť najskôr prostredníctvom pošty, odkiaľ sa zásielka vrátila na súd ako nedoručená a neprebraná v odbernej lehote. Súd sa následne obrátil na bratislavskú políciu. Tá sa podľa sudcu mala pokúšať o doručenie zásielky celkovo až šesťkrát.

Podľa Erdösa si jeho klientka všetku poštu riadne preberá. „Jej neprišiel ani žltý lístok," podotkol s tým, že možno budú preverovať, čo sa na pošte stalo. O šiestich neúspešných pokusoch zo strany polície nemal žiadnu vedomosť. Informovaný bol len o pokuse z minulého piatka. Pripomenul, že Jankovská berie silné lieky, a preto nemusela počuť zvonček.

Video
Vyjadrenie právneho zástupcu Moniky Jankovskej Petra Erdösa po odročení hlavného pojednávania na Okresnom súde v Trnave v kauze Fatima. Hovorí, že obžaloba ani nemala byť v jej prípade podaná.

Pokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa poznamenal, že kým bola Jankovská pod probačným dohľadom, problém s preberaním zásielok nebol. Probačný dohľad jej trval do mája tohto roku.

Jankovská prišla na súd v zlom zdravotnom stave. Pred pojednávacou miestnosťou sa triasla. Mala problém súvisle odpovedať sudcovi na otázku. „Pani doktorka, potrebujete prestávku?" zisťoval sudca. Následne sa jej pýtal, či súhlasí so skrátením prípravnej lehoty, ktorá nebola vzhľadom na termín prebrania zásielky zachovaná a bola skrátená o jeden deň.

„Nie, ne-sú-hlasím s tým," odpovedala Jankovská prerušovane. V pojednávacej miestnosti len sťažka dýchala. Neskôr jej prišlo nevoľno, sudca musel pojednávanie na chvíľu prerušiť. Erdös predložil súdu aj lekársku správu o Jankovskej zdravotnom stave. Sudca namietal, že neobsahuje žiadnu diagnózu. Tie sú však podľa obhajcu obsiahnuté v znaleckých posudkoch, ktoré sú súčasťou spisu.

„Prečo ste mohli vidieť moju klientku na súde a v takom stave je dôsledok toho, že obžaloba nikdy nemala byť podaná," zdôraznil Erdös s tým, že jej zo strany vyšetrovateľa nebolo umožnené preštudovať si vyšetrovací spis a oboznámiť sa s výsledkami vyšetrovania. Jankovská argumentovala tým, že v danom zdravotnom stave toho nie je schopná. Podľa obhajcu žiadala o termín v čase, keď na to bude spôsobilá.

Obžaloba voči Jankovskej je podľa Erdösa postavená výsostne na vymyslených tvrdeniach Michala Vidu, člena zločineckej skupiny sýkorovcov. „Generálny prokurátor v tomto trestnom konaní v troch samostatných rozhodnutiach konštatoval, že Vida klame, účelovo a tendenčne vypovedá, ako sa mu to hodí,“ dodal Erdös.

fatima Čítajte viac Kauza Fatima: oslobodzujúci rozsudok má podľa Janíčka horkú pachuť

Prokurátor Repa sa k zdravotnému stavu Jankovskej nechcel vyjadrovať. „Myslím si, že k tomu prebehne určite pomerne široké znalecké dokazovanie,“ povedal po odročení hlavného pojednávania.

Video
Prokurátor Ondrej Repa o Jankovskej.

Problémy psychického pôvodu avizuje aj Jankovskej svat Peter Vasko. Podľa jeho obhajkyne je od 30. septembra 2021 je práceneschopný pre psychiatrické ochorenie. Diagnostikovali mu stredne ťažkú depresiu a ošetrujúca psychiatrička mu odporúča rehospitalizáciu. V prípade Vaska bola v inej trestnej veci pribratá znalecká organizácia, ktorá má posúdiť jeho duševný stav. Posudok mal byť vypracovaný už v júli. Nestalo sa tak pre prekážku na strane znalca.

Krajmer, obžalovaný z marenia spravodlivosti v súbehu so zneužívaním právomocí verejného činiteľa, sa dostavil na súd v sprievode svojich obhajcov Mareka Paru a Miroslava Zoboka. Eskorta priviedla Michala Vidu, ktorý v kauze Fatima svedčí. Jankovskej svat Peter Vasko sa ospravedlnil z dôvodu pozitivity na ochorenie Covid-19 u jeho manželky. Dal však povolenie na konanie vo svojej neprítomnosti. Obžalovaný je z vydierania a marenia spravodlivosti.

Súd odročil hlavné pojednávanie na 7. septembra. Vytýčil aj ďalšie termíny, a to 13. októbra a 6. decembra.

Video
Bývalý spolumajiteľ baru Fatima Ondrej Janíček: Karma je na to, aby sa dosiahla spravodlivosť

Na piatkové udalosti následne reagoval na sociálnej sieti aj Úrad špeciálnej prokuratúry. „Obhajca obžalovanej JUDr. M. J. opätovne verejne prezentoval viaceré nepravdivé a zavádzajúce skutočnosti, a preto vzhľadom na fakt, že nejde o prvú takúto verejne zavádzajúcu kritiku smerom k orgánom prípravného konania, považujeme za potrebné na ňu stručne reagovať," napísali.

Špeciálna prokuratúra v závere zdôrazňuje, že z vykonaného znaleckého dokazovania založného na troch psychiatrických posudkoch jasne vyplýva, že obžalovaná je schopná účasti na úkonoch trestného konania.

Kauza Fatima v skratke

  • Kauza sa týka trenčianskeho baru Fatima a siaha až do roku 2000. O podnik mala obrať jeho vtedajších majiteľov Ondreja Janíčka a Jozefa Strelčíka zločinecká skupina sýkorovcov okolo dnes už zosnulého šéfa trenčianskeho podsvetia Petra Čongrádyho. Dopomôcť k tomu mala aj Monika Jankovská, ktorá ako sudkyňa Okresného súdu v Trenčíne odsúdila dvojicu mužov na 15 mesiacov väzenia.
  • Svedkovia z prostredia mafie vrátane Michala Vidu tvrdia, že Monika Jankovská mala za pomoc pri „odprataní“ Janíčka so Strelčíkom z cesty dostať v prepočte takmer 100-tisíc eur. Jankovská to však popiera.
  • Janíček a Strelčík, ktorí boli Jankovskou odsúdení v roku 2002 za údajné vydieranie považkobystrického podnikateľa Tibora Jurisu, sa viackrát pokúšali o obnovu konania. Podarilo sa im to až v roku 2020. Prvý termín obnoveného konania bol vytýčený v marci tohto roka.
  • Proces prebiehal na Okresnom súde v Trnave. Dvojica sa 14. júla dočkala oslobodzujúceho rozsudku. Podľa súdu sa nepodarilo preukázať, že by Janíček so Strelčíkom podnikateľa Jurisu vydierali.
  • Súd však neuveril Jurisovej výpovedi a za nevierohodné a tendenčné označil aj výpovede Michala Vidu a bývalého člena sýkorovcov Tibora Pekara. Plán o ovládnutí baru mafiou s väzbami na políciu, prokuratúru i súdy, označil sudca za príliš zložitý a prirovnal ho k detektívkam.
  • Obžaloba Jankovskej, Vaska a Krajmera má súvisieť s výpoveďou Michala Vidu v roku 2015, kedy hovoril o korupčnom správaní Jankovskej. V roku 2018 však svoju výpoveď zmenil v jej prospech. Mal tak urobiť pod nátlakom, na čom sa mala podieľať trojica obžalovaných.

© Autorské práva vyhradené

209 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská #kauza Fatima