Kiska na súd stále čaká: Sme trpezliví, hovorí jeho advokát

Exprezident Andrej Kiska ju už viac ako štyri mesiace obžalovaný z daňového podvodu. Termín hlavného pojednávania však na popradskom súde stále nestanovili. Obžalobu v trestnom stíhaní, ktoré Kiska považuje za špinavú politickú kampaň, sudca dokonca stále ani neprijal.

19.08.2022 13:27
Andrej Kiska Foto:
Exprezident Andrej Kiska.
debata (20)

„Čakáme, či ju prijme alebo rozhodne inak,“ hovorí advokát exprezidenta Peter Kubina. „Sme trpezliví,“ dodáva.

Exprezident čelí obžalobe za pokračovací zločin daňového podvodu vo forme organizátora v súvislosti s neoprávneným uplatnením nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou KTAG, s.r.o. Poprad za jún 2013, november 2013 a apríl 2014 v celkovej výške 155 184,40 eur, priblížila prokuratúru.

Video
Obvinený Kiska: V kauze KTAG ide o špinavú politickú kampaň.

Podvod podľa polície súvisí so zaúčtovaním daňových dokladov na predvolebnú a volebnú prezidentskú kampaň do účtovníctva spoločnosti, pričom táto činnosť nebola predmetom jej podnikateľskej činnosti. Obom obžalovaným – vtedajšiemu konateľovi Kiskovej firmy Eduardovi Kučkovskému aj Kiskovi hrozí trest na sedem rokov až dvanásť rokov väzenia.

Andrej Kiska Čítajte viac Môže byť Kiska nelegálnym prezidentom? Je to problematická konštrukcia, hovorí právnik

Kiska tvrdí, že mal s bratom, spolumajiteľom firmy, dohodu, že všetky peniaze vráti. Neskôr už peniaze od firmy Kiska vysvetľoval ako investíciu do jej propagácie. Podľa jeho slov mala neskôr profitovať z toho, že sa cez prezidentskú kanidatúru svojho majiteľa dostane do povedomia verejnosti. Napríklad predajom kníh a prednáškami.

Tento prípad má rozhodovať Okresný súd Poprad. Ani po štyroch mesiacoch však významný posun nenastal. „Termín hlavného pojednávania k dnešnému dňu stanovený nebol,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová. Na súd pritom obžalobu podali ešte 12. apríla. Petrufová ale v tejto súvislosti poukázala na rozsiahlosť celého súdneho spisu.

Robert Kaliňák, Robert Fico, Marek Para, Tibor Gašpar Čítajte aj Vyšetrovanie Fica je obnovené. Obžaloba sa na čas odkladá
Video
Kiska obviňuje Fica

„Aktuálne je spis predložený zákonnému sudcovi na štúdium podľa a na predbežné prejednanie obžaloby. Spisový materiál má 17 zväzkov, dopĺňa ich ďalších 34 zväzkov príloh účtovníctva, CD nosiče, USB kľúče a k spisu sú pripojené aj prílohy k znaleckým posudkom,“ vysvetlila Petrufová.

Advokát exprezidenta hovorí, že zatiaľ ich postup súdu nevyrušuje. „Stále čakáme na rozhodnutie sudcu po podaní obžaloby, či ju prijme alebo rozhodne inak. Časové trvanie zatiaľ nepovažujem za nijak výnimočne dlhé. Obvykle to takto trvá aj v iných prípadoch. Sme trpezliví,“ reagoval na situáciu Kiskov obhajca Peter Kubina.

Video
VIDEO: Fico: Nechcel som, aby sa trestné právo používalo v politickom boji

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil Kisku za pokračujúci zločin daňového podvodu vo forme organizátora ešte v roku 2019. Vtedy exprezident spáchanie trestného činu odmietal a trestné stíhanie prezentoval ako pomstu predsedu opozičného Smeru Roberta Fica za nevôľu ho nevymenovať za predsedu Ústavného súdu.

Vyšetrovanie ukončili až 13. januára 2022, keď vyšetrovateľ spisový materiál spolu s návrhom na podanie obžaloby predložil na Krajskú prokuratúru Prešov. Napriek Kiskovým slovám o politicky motivovanom stíhaní a nástupe novej vládnej garnitúry prokurátor rozhodol o padaní obžaloby. Okrem Kisku aj na vtedajšieho konateľa Kiskovej firmy KTAG Eduarda Kučkovského.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska