Tvrdé hlavy v koalícii: Matovič ani Sulík neustúpia. Ideme do menšinovej vlády, pripustil líder OĽaNO

Lídri koalície sa ani 10 dní pred uplynutím ultimáta od SaS nedohodli a krajina smeruje k menšinovej vláde. Predseda Sme rodina Boris Kollár to nazval "mrchavou ťažobou". Strana SaS síce verejne vyjadrila ochotu ďalej rokovať, ale jej líder Richard Sulík v tom veľký zmysel nevidí. Na odchode ministra financií Igora Matoviča SaS naďalej trvá.

20.08.2022 11:25 , aktualizované: 16:00
debata (198)

VIDEO: Sulík: Trváme na odchode Matoviča, jeho správanie sa nezmenilo.

Video

Ani predstavitelia OĽaNO neuhli a svojho predsedu Igora Matoviča z vedenia ministerstva financií nie sú ochotní stiahnuť. Navrhujú zmeny koaličnej zmluvy, o ktorých sa ale podľa SaS môžu baviť až po Matovičovom odchode.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa opäť vrátil k argumentom obyčajných ľudí, ktoré majú dokazovať, že SaS nemá dôvod na odchod z koalície. Predstavil tiež päť návrhov na zmenu koaličnej zmluvy. V rokovaniach chce pokračovať aj budúci piatok.

VIDEO: Matovič: Sulík je posadnutý nenávisťou voči mne. Bude škodiť.

Video

Chcel by zaviesť sankcie za nedodržiavanie koaličnej zmluvy, krížovú kontrolu ministerstiev financií a hospodárstva výmenou štátnych tajomníkov, rozhodcovskú komisiu na budúce spory, absenciu Matoviča so Sulíkom na rokovaniach vlády či iné prerozdelenie ministerstiev.

„Strany Sme rodina, Za ľudí aj OĽaNO sa zhodli, že najlepšie bude, aby SaS ustúpila zo svojej požiadavky,“ zhrnul výsledok neúspešných rokovaní Heger.

VIDEO: Kollár: Krízu musia vyriešiť Sulík s Matovičom. Ako sa dá vládnuť s menšinovou vládou?

Video

Predseda OĽaNO Igor Matovič zopakoval, že ho neopustil pocit spred 10 rokov, keď sa podľa neho Sulík vo vláde Ivety Radičovej správal rovnako ako v súčasnosti.

„Richard Sulík trpí posadnutosťou nenávisti voči Igorovi Matovičovi,“ uviedol minister financií. „Ženie ho niečo silnejšie ako je on,“ tvrdí. Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja pácha SaS na Matoviča atentát. „Chcel by som, aby sme sa správali ako dospelí,“ poznamenal. Hanbou nazval poznámku Sulíka z tlačového vyhlásenia, že hnutie OĽaNO spraví ministra z kohokoľvek, kto ide práve okolo.

„Ideme do nečakanej situácie menšinovej vlády,“ pripustil líder OĽaNO. „Nechcem dávať ľuďom falošnú nádej, že sa za tých 10 dní Sulík uvedomí. On neustúpi ani za svet,“ zdôraznil Matovič s tým, že chce potopiť túto vládu tak ako to urobil v prípade Radičovej vlády.

Sulík: Také chaotické vládnutie som ešte nezažil

Líder SaS Richard Sulík po rokovaniach vyhlásil, že sú pripravení rokovať o piatich návrhoch premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ktoré majú zabezpečiť hladšie fungovanie štvorkoalície do budúcnosti.

„Sú to racionálne návrhy. Sme ochotní rokovať, ale až potom, ako bude splnená naša základná požiadavka. Tou je odchod Igora Matoviča. SaS z tejto pozície necúvne,“ povedal po stretnutí lídrov koalície vo vládnom hoteli Bôrik.

V ďalších rokovaniach preto zatiaľ predseda SaS zmysel nevidí. „Všetko smeruje k tomu, že na konci augusta podáme demisiu,“ zhodnotil Sulík.

Zdôraznil, má SaS má záujem na pokračovaní vo vláde, ale s Matovičom to možné nie je. Sulík hovorí, že nejde o osobné animozity, ale o spôsob vládnutia a fungovania Matoviča. „Také chaotické vládnutie som ešte nezažil,“ vyhlásil.

Stále ešte minister hospodárstva predseda...
Zástupcovia SaS, zľava Branislav Gröhling,...
+3Juraj Šeliga (Za ľudí) po rokovaní koalície v...

Sulík už otvorene hovoril aj o budúcej pozícii SaS v opozícii. „Budeme konštruktívni, ale naši koaliční partneri nemôžu čakať, že podporíme všetko,“ priblížil s tým, že kvalitné návrhy zákonov v súlade s programovým vyhlásením vlády by aj naďalej boli ochotní podporiť.

Kollár nazval menšinovú vládu mrchavou ťažobou

Predstavitelia strany Sme rodina neodchádzali z rokovania spokojní. „To, čo navrhol premiér, podporujeme,“ povedal predseda Sme rodina Boris Kollár. Trvá na tom, že koaličnú krízu spôsobil len osobný konflikt medzi Matovičom a Sulíkom.

Predseda liberálov by mal podľa Kollára zo svojej pozície ustúpiť. „Ultimátum nie je kompromis. Títo dvaja, Sulík a Matovič, sú aktérmi tohto konfliktu. Obaja musia spraviť kompromis. Vyriešiť to môžu len oni dvaja,“ odkázal Kollár.

Podľa Kollára nie je menšinová vláda možnosťou. Nazval ju mrchavou ťažobou. „Budeme 20 mesiacov sedieť a nebudeme môcť prijať žiadny zákon. My nebudeme môcť vládnuť,“ posťažoval sa Kollár na pravdepodobnú situáciu po odchode SaS z vlády.

Unavená Remišová, Šeliga varoval pred energetickou krízou

Zo stretnutia sa ako jediná z lídrov štyroch koaličných strán ospravedlnila predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Vraj bola unavená z náročného programu uplynulého týždňa. Na pozícii jej strany sa tiež nič nezmenilo.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga varoval pred veľmi ťažkým obdobím energetickej krízy. Partnerov vo vláde vyzval na pokračovanie štvorkoalície „aspoň do zimy“. Tá bude kvôli extrémne rastúcim cenám za plyn a elektrinu podľa neho najťažšia za posledné dlhé roky.

„Máme ešte týždeň na to, aby sme hľadali kompromis,“ uviedol Šeliga. Ak nepríde k dohode, budúce fungovanie menšinovej vlády bude predmetom ďalších rokovaní. „Bude to najhoršie možné riešenie,“ tvrdí Šeliga.

vláda, Eduard Heger, Igor Matovič Čítajte viac OĽaNO má SaS ponúknuť viacero návrhov, Kollár by ich na mieste Sulíka zobral

Odpovedi na otázku svojho možného nástupu do vedenia ministerstva spravodlivosti sa Šeliga vyhol. Povedal len, že si praje zotrvanie bývalej spolustranníčky Márie Kolíkovej (SaS) na čele rezortu spravodlivosti.

„Momentálne je to zaťaté, ale budeme hľadať cestu ku kompromisu a riešeniam,“ dodal Šeliga. Zástupca Za ľudí a štátny tajomník ministerstva informatizácie Dušan Velič napriek tomu prístup premiéra nazval sviežim a konštruktívnym.

Pčolinský: Treba urobiť predčasné voľby

Pokiaľ vláda nefunguje alebo nebude fungovať, rýchlo treba urobiť predčasné voľby. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský to uviedol pred sobotným koaličným rokovaním. Nechať v časoch energetickej krízy vládu bez väčšiny v parlamente nepovažuje za zodpovedné.

„Je dosť možné, že budeme musieť prijímať pomerne veľa tvrdých rozhodnutí súvisiacich práve s energetickou krízou, a som zvedavý, akým spôsobom takéto veci budú prechádzať v parlamente,“ podotkol. Spoliehať sa na podporu SaS v opozícii je podľa Pčolinského utópia. Veril, že na sobotnom stretnutí príde k posunu, ako upozornil, čas sa kráti.

Stretnutie v hoteli Bôrik malo prispieť k vyriešeniu koaličnej krízy. Spor vo vláde sa vyostril po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne Igora Matoviča. SaS a OĽANO sa následne obviňovali zo spolupráce s fašistami a z klamstiev. SaS vypovedala koaličnú zmluvu a požaduje odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta.

© Autorské práva vyhradené

198 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #Igor Matovič #Sme rodina #koaličná kríza #Za ľudí #SASKA