Na Orave intenzívne pršalo. V Trstenej vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity

Krízový štáb mesta Trstená (okres Tvrdošín) vyhlásil v nedeľu večer tretí stupeň povodňovej aktivity na Vlčom potoku na sídlisku Západ. Mesto o tom informovalo na svojej stránke na sociálnej sieti.

20.08.2022 15:07 , aktualizované: 21.08.2022 22:01
debata (24)

Vlčí potok sa v dôsledku silného dažďa vylial z koryta a zaplavil ulicu. Mesto začalo so záchrannými prácami v súčinnosti s ostatnými záchrannými zložkami. „Pretože nie je predpoveď počasia priaznivá, vyzývame obyvateľov najmä v okolí vodných tokov na zabezpečenie majetku a domov pred prípadnou povodňou,“ zdôraznila samospráva.

Vodné toky v meste bude samospráva počas celej noci monitorovať.

Zvlnený studený front a blízkosť výškovej tlakovej níže spôsobovali počas nedeľného popoludnia tvorbu silnejších búrok na východe územia. Zrážkové pole s trvalejším dažďom sa podľa SHMÚ aktuálne nachádza nad severozápadným Slovenskom.

SHMÚ zaznamenalo výrazný vzostup vodných hladín

V okolí miest Trstená a Tvrdošín pršalo intenzívne, 24-hodinnový úhrn zrážok tu od sobotňajšieho (20. 8.) večera dosahuje 60 až 100 milimetrov. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti zaznamenal aj výrazný vzostup vodných hladín.

Intenzívnu zrážkovú činnosť pozorovali meteorológovia v posledných hodinách predovšetkým v povodí hornej Torysy a hornej Oravy. „Na ostatnom území úhrny zrážok len výnimočne presiahli 25 milimetrov,“ priblížil SHMÚ, podľa ktorého boli zväčša v intervale do desať milimetrov.

Zrážkomerná stanica Lipovce v povodí hornej Torysy zaznamenala za veľmi krátku dobu úhrn 80,1 milimetra. Meteorológovia upozornili, že tam prichádzalo ďalšie pásmo zrážok, preto sa podľa nich táto hodnota s vysokou pravdepodobnosťou ešte navýši.

V súvislosti s intenzívnym dažďom zaznamenal SHMÚ v Trstenej na toku Oravica dosiahnutý tretí stupeň povodňovej aktivity a v Studenom potoku vo vodomernej stanici Oravský Biely Potok prechodne dosiahnutý prvý stupeň povodňovej aktivity. Krátkodobý výrazný vzostup zaznamenala aj vodomerná stanica v Sabinove na Toryse. „Výskyt povodňových úkazov sme počas nedeľného popoludnia zaznamenali aj mimo monitorovaných tokov,“ poznamenal SHMÚ.

Na ostatných tokoch prevláda ustálenosť až mierny vzostup vodných hladín. „Výnimkou je len slovenský úsek Dunaja, kde aktuálne dochádza k výraznému vzostupu v jeho hornej časti,“ priblížili meteorológovia. Dôvodom sú podľa nich výdatnejšie zrážky v nemeckej a rakúskej časti povodia.

Hladina Dunaja v Devíne počas vrcholu vlny by nemala presiahnuť 300 a v Bratislave 400 centimetrov, čo sú hodnoty hlboko pod hranicou prvého stupňa povodňovej aktivity.

Zaplavilo niekoľko ciest

Cesta tretej triedy medzi Zubercom a Oravicami – časťou mesta Tvrdošín zostala v nedeľu večer neprejazdná. Vozovku zaplavila voda. Informovala o tom na sociálnej sieti žilinská krajská polícia.

Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach zaznamenávajú meteorológovia výrazný vzostup vodných hladín na toku Oravica v Trstenej. „Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ upozornil SHMÚ.

Ďalej je z dôvodu znečistenia cesty po búrke aktuálne uzavretá diaľnica D1 v smere z Prešova na Poprad v úseku Chminianska Nová Ves – Bertotovce. Tunel Branisko je plne prejazdný. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

„Obchádzka je vedená po ceste I/18. Daný úsek cesty v opačnom smere Poprad – Prešov je prejazdný, avšak s obmedzením rýchlosti,“ uvádza polícia. Vodičov žiada o rešpektovanie dopravného značenia a zvýšenú pozornosť pri prejazde uvedeným úsekom.

V súvislosti s počasím zasiahli v nedeľu hasiči v Pečovskej Novej Vsi, kde došlo k zvaleniu oporného múru pri rodinnom dome. Pre TASR to uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

„Z poľa prišla prívalová voda a došlo tam k zvaleniu oporného múru pri rodinnom dome. Zaplavená je i cesta medzi Jarovnicami a Uzovskými Pekľanmi, kde dopravu riadi polícia,“ uviedol operačný dôstojník s tým, že zároveň boli v súvislosti s počasím upovedomené dobrovoľné hasičské zbory.

SHMÚ vydal počas nedele výstrahu pred povodňami ktorá sa týkala niekoľkých okresov na východe Slovenska a tiež pre okresy v Žilinskom kraji.

Video
24 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď #povodne