Albánsko zatklo Rusov a Ukrajinca, podozrievajú ich zo špionáže

Albánske ministerstvo obrany v sobotu večer uviedlo, že dvaja albánski vojaci utrpeli zranenie pri pokuse zastaviť tri osoby s ruským a ukrajinským pasom, ktoré sa pokúšali dostať do vojenského závodu v strednom Albánsku, informuje agentúra Reuters.

21.08.2022 09:00
debata (3)

„Vojaci, ktorí továreň strážili, reagovali okamžite, no v snahe zastaviť troch cudzích štátnych príslušníkov boli dvaja naši vojaci zranení,“ uviedlo ministerstvo s tým, že vojaci sú v stabilizovanom stave a traja cudzí štátni príslušníci boli zadržaní.

Albánsky premiér Edi Rama uviedol, že tieto tri osoby sú „podozrivé zo špionáže“.

Ministerstvo obrany ďalej informovalo, že jeden zo zatknutých, identifikovaný iba ako ruský štátny príslušník M. Z. (24 rokov) vstúpil na územie závodu v Gramsh a pokúšal sa fotografovať. Pri pokuse o útek použil proti vojakom akýsi sprej.

V blízkosti boli zatknuté aj ďalšie dve osoby – Ruska identifikovaná ako S. T. (33) a Ukrajinec F. A. (25).

Počas letných prázdnin navštevuje Albánsko veľa ruských a ukrajinských turistov. Vojenská základňa Gramsh je však od pláží vzdialená viac ako 70 kilometrov.

Počas komunizmu sa v továrni Gramsh vyrábali útočné pušky typu AK-49. Podľa webovej stránky ministerstva závod teraz poskytuje výrobné služby pre obranný priemysel.

Albánsko je členom NATO od roku 2009.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #špionáž #Albánsko