Aprílové počasie v auguste: Na západe 16, na východe tropických 30

Vo Východoslovenskej nížine meteorológovia v pondelok zaznamenali aj tropickú tridsiatku, a to vo Veľkých Trakanoch a vo Vysokej nad Uhom. Naopak, v oblasti Záhoria, Malých Karpát a v Bratislave je teplota len asi 16 stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

22.08.2022 11:20 , aktualizované: 16:31
Šarišské hradné hry podujatie Veľký Šariš Foto: ,
Návštevníci, ktorí sa schovávajú v nedeľu 21. augusta 2022 pred dažďom počas Šarišských hradných hier, ktoré tento rok prerušilo nepriaznivé počasie.
debata

V pondelok popoludní počasie na Slovensku naďalej ovplyvňuje zvlnený studený front. „Kým na krajnom západe je zamračené s prehánkami alebo mrholením, fúka severozápadný vietor a je tam vo vyšších hladinách ovzdušia najchladnejší vzduch, na krajnom juhovýchode je teplejšia vzduchová hmota a zmenšená oblačnosť,“ uviedli meteorológovia.

Rozdiely v počasí sa podľa meteorológov prejavili na výraznom rozpätí teploty vzduchu. Bratislavská Koliba je aktuálne tretia najchladnejšia stanica v polohách do 1000 metrov nad morom.

na východe v okresoch Vranov nad Topľou, Košice-okolie v povodí riek Bodva a Hornád a okrese Trebišov bez rieky Roňava zase platí hydrologická výstraha prvého stupňa pred prívalovou povodňou. Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladajú meteorológovia prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. „Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ uviedol SHMÚ.

Aj vyše 100 mm zrážok

Za uplynulé tri dni spadlo na území Slovenska väčšinou 15 až 50 milimetrov zrážok, ojedinele aj viac. Meteorológovia však zaznamenali aj veľké rozdiely, napríklad na Zemplíne a v Above padlo takmer všade do piatich mm zrážok. Informuje o tom SHMÚ na sociálnej sieti.

„Ku dnešnému ránu spadlo za tri dni väčšinou 15 až 50 mm, ojedinele aj výrazne viacej zrážok. Napríklad Biely Kostol pri Trnave mal 74,5 mm, Oravice v okrese Tvrdošín 123,4 mm a Lipovce v okrese Prešov až 123,7 mm,“ približuje SHMÚ.

VIDEO: Aké budú počas týždňa teploty?

Video

Meteorológovia však do pondelkového rána zaznamenali v rámci územia celej krajiny veľké rozdiely v celkovom úhrne zrážok, a to aj na malej vzdialenosti. Spôsobené to bolo tým, že s výnimkou nedeľného (21.8.) večera a minulej noci padali rozhodujúce úhrny zrážok pri lejakoch, pri búrkach a prehánkach. Napríklad Gabčíkovo malo „iba“ 9,5 mm zrážok.

Plošne pršalo najmenej na východe a miestami aj na Gemeri a Horehroní. „Tu na veľkej ploche napršalo len do päť mm, prípadne nepršalo vôbec,“ podotkol SHMÚ.

Výstrahy druhého stupňa

V okresoch Banská Štiavnica, Levice a Krupina platia popoludní výstrahy druhého stupňa pred búrkami. Informuje SHMÚ. V týchto troch okresoch je zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 – 50 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 70 – 110 kilometrov za hodinu a s krúpami. „Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká,“ uviedli meteorológovia s tým, že predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb. Podľa SHMÚ je potrebné venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a sledovať pokyny krízových zložiek

V ostatných okresoch na strednom a západnom Slovensku naďalej do pondelka 22.00 h platia výstrahy prvého stupňa pred búrkami.

Búrky sa budú vyskytovať na Slovensku aj v utorok. SHMÚ vydal v tejto súvislosti od 12.00 do 21.00 h výstrahu prvého stupňa. Platí pre všetky okresy na Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #zrážky