Matovičovci menia Žilinkov paragraf. Kollár tlmí ich nádeje

Nie je to napokon koaličná rada ani iný formát rokovaní, čo by konečne posunulo dopredu snahu o zmenu dôležitého paragrafu Trestného poriadku. Jeho § 363, ktorý využíva generálny prokurátor Maroš Žilinka, za čo viackrát čelil aj ostrej kritike, by sa mohol upraviť v súlade s nedávnym rozhovorom, ktorý profesor Jozef Čentéš poskytol denníku Pravda. V ňom apeloval na návrat k pôvodnému zneniu tohto paragrafu.

23.08.2022 07:45
debata (89)

Obmedzenie právomoci generálneho prokurátora podľa predstaviteľov OĽaNO údajne prisľúbili podporiť všetky vládne strany. Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár však koaličných kolegov brzdí v ich optimizme. „Nedali sme prísľub podpory," reagoval pre Pravdu.

Jozef Čentéš Čítajte viac Čentéš, spoluautor paragrafu 363: Zbytočne sa menil. Vráťme sa k jeho pôvodnej podobe

Oslobodzuje prominentov, prepúšťa ich z väzby, zneužíva svoje právomoci, robí politiku, brzdí boj proti korupcii, obchádza súdy či nedemokraticky hromadí príliš veľa moci vo vlastných rukách. Takéto výčitky počúva generálny prokurátor Maroš Žilinka od konca vlaňajšieho augusta pre využitie paragrafu 363 Trestného poriadku.

Vtedy Generálna prokuratúra pomohla bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, vplyvnému finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, konkurznému právnikovi Zoroslavovi Kollárovi a neskôr aj guvernérovi Národnej banky Petrovi Kažimírovi. U všetkých totiž bolo konštatované porušenie zákona a obvinenie im preto bolo zrušené.

„Mnohé z tých prípadov by sa nestali. Uznesenie o vznesení obvinenie totiž nie je meritórne rozhodnutie, ktorým sa končí vec, ale je to len v priebehu konania. Obvinení by museli hľadať iné spôsoby, ako obštruovať trestné konanie,“ tvrdia predstavitelia OĽaNO. O preskúmanie zákonnosti svojho obvinenia navyše čerstvo požiadali aj predseda Smeru Robert Fico a exminister vnútra Robert Kaliňák, ktorí sú obžalovaní zo založenia zločineckej skupiny.

Čo má priniesť zmena § 363 Trestného poriadku

  • V súčasnosti môže generálny prokurátor zrušiť každé rozhodnutie policajta alebo prokurátora, ktoré vyhodnotí ako nezákonné. Takto bolo zrušené obvinenie bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému alebo vplyvnému finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi.
  • Podľa navrhovanej zmeny by sa zákon vrátil k podobe platnej od 1. januára 2006. Vtedy mohol generálny prokurátor zrušiť uznesenie len pri podstatnom pochybení zákona, ktoré mohlo mať navyše vplyv na rozhodnutie vo veci.
  • Znamenalo by to, že generálny prokurátor by tak nemohol zrušiť uznesenie o vznesení obvinenia. Mohol by ale zrušiť rozhodnutie o zastavení trestného stíhania, o podmienečnom zastavení trestného stíhania, o pokračovaní v trestnom stíhaní alebo napríklad aj rozhodnutie týkajúce sa zaistenia nároku poškodeného.

Týždeň pred uplynutím ultimáta SaS, po ktorom sa strana chystá opustiť koalíciu, predstavitelia OĽaNO predstavili zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku. Rozhodli sa vraj pre skromný návrh, ktorý by mal mať šancu presvedčiť aj hnutie Sme rodina. „Ak zrušia paragraf 363 a obídu Sme rodina, odídeme z vlády,“ vyhrážal sa totiž ešte takto pred rokom predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár.

Používanie tohto paragrafu podľa predstaviteľov OĽaNO dlhodobo traumatizuje spoločnosť. Tvrdia, že je zneužívaný na obštrukcie. „S takýmto využívaním paragrafu 363 nie sme spokojní dlhodobo,“ zdôraznil predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Milan Vetrák (OĽaNO). Vyhlásil, že koalícii sa podarilo dohodnúť na „najmenšom spoločnom základe“.

„Náš návrh je určitým spôsobom návrat do bodu nula, do doby, keď sa tento inštitút zaviedol. Chceme sa vrátiť len k preskúmavaniu rozhodnutí, ktoré sa týkajú merita veci,“ vysvetlil Vetrák, ktorý je spolu s poslancom OĽaNO Lukášom Kyselicom aj predkladateľom tejto legislatívnej zme­ny.

fico, kaliňák Čítajte viac Fico a Kaliňák sa pre kauzu Súmrak znovu obrátili na Žilinku. Chcú, aby využil paragraf 363

Vypočuli Čentéša

Vetrák priznal, že inšpiráciou mu bolo aj stanovisko Žilinkovho protikandidáta na funkciu generálneho prokurátora profesora Jozefa Čentéša. „Paragraf 363 by sa mal používať len v tej miere, v akej bol pôvodne v roku 2006 zavedený, teda len na meritórne rozhodnutia. Ja som sa rozprával aj s profesorom Jozefom Čentéšom, má takýto istý názor,“ priblížil Vetrák.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Maroš Žilinka #paragraf 363