Za Ukrajine darované bojové vozidlá získa Slovensko moderné nemecké tanky

Slovensko daruje vojnou trápenej Ukrajine 30 bojových vozidiel pechoty BVP1. Na výmenu za to od Nemecka získa 15 moderných tankov Leopard 2A4. Ako zdôraznil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), o darovaní starších sovietskych tankov T-72 Ukrajine sa v súčasnosti neuvažuje. Tie budú spolu s novými nemeckými leopardmi vytvárať slovenským ozbrojeným silám plný tankový prápor podľa štandardov NATO.

23.08.2022 11:17 , aktualizované: 17:50
Naď Zimmer Majer Foto: ,
Na snímke zľava štátny tajomník Ministerstva obrany Spolkovej republiky Nemecko Benedikt Zimmer, štátny tajomník MO SR Marian Majer a minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) počas podpisu dohody o posilňovaní vojenskej spolupráce.
debata (511)

„Ukrajine pomáhame a budeme pomáhať aj naďalej,“ zdôraznil Naď po podpísaní dohody o ďalšom posilňovaní vojenskej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom. Oficiálny dokument pre chorobu ministerky nemeckej obrany Christine Lambrechtovej podpísali v utorok štátny tajomník ministerstva obrany Marián Mayer a štátny tajomník ministerstva obrany Nemecka Benedikt Zimmer.

„Je to dohoda, ktorá umožní, aby Slovenská republika čoskoro poskytla 30 vozidiel BVP1 Ukrajine a Nemecko prostredníctvom Slovenska pomôže nielen zvýšením našich bojových spôsobilostí, ale tiež spoločne pomôžeme Ukrajine,“ vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď.

Video
Jaroslav Naď a Benedikt Zimmer o tankoch

V rámci tejto dodávky získame od Nemecka aj výcvik personálu, muníciu, aj náhradné diely. „Výrazným spôsobom teda posilníme bojaschopnosť ťažkej mechanizovanej brigády a obranyschopnosť Slovenskej republiky. Zároveň sa postupne zbavujeme závislosti na Rusku tým, že sa zbavujeme starej sovietskej techniky,“ poznamenal Naď.

Zdôraznil tiež, že hodnota darovanej techniky z Nemecka dosahuje „ďaleko viac ako 100 miliónov eur“, kým hodnota Slovenskej pomoci Ukrajine je na úrovni zhruba pätiny z tejto ceny.

Vlastných máme málo

„Sme veľmi radi, že sme našou podporou mohli Slovensko aspoň trochu odbremeniť od jeho záťaže,“ povedal štátny tajomník ministerstva obrany Nemecka Benedikt Zimmer. Podpísanie dohody označil za štartovaciu čiaru na ďalšiu vzájomnú spoluprácu. V čom by mohla spočívať, ale nespresnil.

„Týchto bojových tankov máme obmedzený počet. Nestačia nám ani tie, ktoré máme v našich aktívnych štruktúrach Bundeswehru (nemecké ozbrojené sily, pozn. red.). Takže z aktívnych štruktúr viac poskytnúť nemôžeme. Keď sa to bude dať, určite budeme trvať na tom, aby sme aj Slovensku poskytli ďalšie tanky,“ doplnil s tým, že tanky dodá nemecký obranný priemysel.

Len pred troma mesiacmi urobilo Nemecko podobnú výmenu aj s Česku republikou. Tá dostala rovnako 15 tankov Leopard 2A4 darom práve za tanky T-72, ktorých minimálne 40 Česko už v apríli poslalo Ukrajine. „Obe strany zároveň začnú rokovať o možnosti obstarať pre Armádu ČR v ďalších rokoch až 50 tankov najmodernejšej verzie 2A7+,“ oznámil v polovici mája hovorca českého ministerstva obrany Jakub Fajnor.

Rezort obrany ešte pred samotným spečatením dohody s Nemeckom musel dementovať správy, že výmenou za leopardy daruje aj Slovensko Ukrajine svoje tanky T-72. S odvolaním na zdroje v nemeckej vláde o tom Informoval nemecký magazín Business Insider. „Uvedená informácia sa nezakladá na pravde,“ dôrazne poprel správu Naď na sociálnej sieti.

„Potrebujeme každý jeden tank,“ zdôraznil minister. Zároveň však pripustil, že v budúcnosti bude vôľa nahradiť aj 30 sovietskych tankov T-72 technikou kompatibilnou s výbavou partnerov z NATO. Naďalej však bude požadovať, aby vojenskou pomocou Ukrajine neklesla obranyschopnosť Slovenska.

„Dbáme na to, aby sme posilňovali našu vlastnú obranyschopnosť. Chceme pomôcť Ukrajine, ale aj v aliancii je zhoda, že nemôže oslabovať vlastnú obranu. V tejto chvíli preto neuvažujeme o tom, že by sme posunuli tanky T-72 na Ukrajinu. Našli sme ale aj s Nemeckom aj Ukrajinou zhodu, že keďže máme v akvizícii už nové pásové bojové vozidlá pechoty, tak tie zo zálohy Ukrajine posunúť môžeme,“ vysvetlil Naď.

Čoskoro na Ukrajine

Odovzdanie BVP na Ukrajinu minister očakáva v priebehu niekoľkých týždňov, po sfinalizovaní právnych krokov. „Samozrejme, sú absolútne dostatočne funkčné. Už prešli aj inšpekciou zo strany Ukrajiny, aby videli, v akom stave sú. Sú veľmi radi, že tieto stroje pôjdu na Ukrajinu,“ ubezpečil Naď.

Rovnako ako v prípade predchádzajúcich dodávok napríklad systému protivzdušnej obrany S-300 či samohybných húfnic Zuzana 2, ale ani v tomto prípade nebude rezort obrany termíny dodávok z dôvodu bezpečnosti bližšie konkretizovať.

Nemecké tanky by mali na územie Slovenska začať prichádzať na prelome rokov. Do konca roka by podľa Naďa mal prísť na Slovensko z Nemecka minimálne jeden tank. Všetkých 15 leopardov by mali dodať v priebehu budúceho roka. „Sú vo veľmi dobrom stave a ešte prejdú komplexnou generálnou opravou zo strany Nemecka. Vieme, čo dostaneme a sme za to veľmi vďační,“ priblížil minister obrany.

O migoch sa rokuje

Slovensko v rámci vojenskej pomoci Ukrajine už darovalo v apríli jednu batériu systému protivzdušnej ochrany S-300, jeden vrtuľník Mi-2 a štyri vrtuľníky Mi-17s. Okrem toho Slovensko cez svoju štátnu zbrojovku Konštrukta Defence v rámci bežného komerčného kontraktu predalo osem samohybných húfnic Zuzana 2. Prvé štyri boli dodané ešte v polovici augusta.

Okrem tejto výbavy s najväčšou pravdepodobnosťou pomôže Ukrajine aj posila stíhacieho letectva prostredníctvom viac ako desať kusov sovietskych stíhačiek MiG-29. Tie Slovensko definitívne uzemní na konci augusta. Od septembra budú s ochranou slovenského vzdušného priestoru pomáhať Česko a Poľsko. V priebehu najbližších dvoch rokov by už ale Slovensko malo dostať prvé kusy amerických stíhačiek F-16.

Mig-29, stíhačky, lietadlo, armáda, letectvo Čítajte viac Sú slovenské migy už na Ukrajine? Naď to vyvracia - sú na Sliači

Minister Naď tiež v utorok uviedol, že na budúcnosti stíhacích lietadiel MiG-29 po ich uzemnení zatiaľ nie je dohoda. Ako dodal, ich hodnota je približne 300 miliónov eur. Cieľom je získať za ne po prípadnom darovaní Ukrajine finančnú alebo materiálnu náhradu.

„Rokujeme o tom, čo ďalej s MiGmi. Hodnota, ktorá je za migy, je niekde na úrovni 300 miliónov eur. Buď dostaneme finančnú náhradu, že to niekto kúpi, alebo materiálnu náhradu v takejto hodnote. Finančnú by sme použili na nákup inej techniky,“ načrtol minister. O budúcnosti migov sa podľa neho vedú rokovania na medzinárodných fórach i s jednotlivými krajinami.

Tank Leopard Čítajte viac Leopardy sa nekonajú. Španieli Ukrajine tanky nedodajú, sú v žalostnom stave

© Autorské práva vyhradené

511 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Slovensko #tanky #Jaroslav Naď #vojna na Ukrajine #sovietske tanky