Národné lesnícke centrum spochybňuje výsledky sčítania medveďa hnedého

Národné lesnícke centrum spochybňuje výsledky sčítania medveďa hnedého na Slovensku, ktoré uskutočnila Štátna ochrana SR s nezávislými expertmi z Prírodovedeckej fakulty Karlovej Univerzity v Prahe.

23.08.2022 18:34
Národné lesnícke centrum Foto: ,
Budova Národného lesníckeho centra vo Zvolene
debata (12)

Na základe DNA analýzy viac ako 2-tisíc vzoriek srsti a trusu medveďa hnedého zistili, že k zmene veľkosti populácie medveďa hnedého nedošlo.

„Vzhľadom na fakt, že výsledky druhého sčítania medveďov na Slovensku neprešli vedeckou obhajobou ani neboli publikované v práci, ktorá by prešla recenzným konaním, NLC nebude hodnotiť relevantnosť či správnosť publikovaných údajov a použitej metodiky z odborného hľadiska,“ uviedlo Národné lesnícke centrum v tlačovej správe.

K publikovaným výsledkom výskumu má lesnícke cenrum viacero otázok. „Vzhľadom na symptómy prítomnosti medvedej populácie v krajine (pozorovania, napadnutia, výskyt v intravilánoch, škody, štatistiky a pod.) sa zdá byť zistený pokles populácie nelogický," uvádza lesnícke centrum.

"Príčiny takto stanoveného počtu bude podľa nich možné jednoznačne identifikovať až po spomínanom publikovaní celého výskumu, dovtedy je možné len predpokladať, že ho mohlo spôsobiť jednak nedostatočné vyzbieranie vzoriek (pri prvom sčítaní v roku 2014 to bolo približne 3-tisíc, teraz len niečo cez 2-tisíc) či obdobie, v ktorom sa vzorky zbierali,“ uvádza.

Na základe prezentovaných predbežných údajov je podľa Národného lesníckeho centra možné zhodnotiť len skutočnosť, že z 2-tisíc odobratých vzoriek bolo spočítaných tisíc medveďov.

„Univerzita Karlova momentálne povedala iba čistý počet. Na to, aby tento údaj mal výpovednú hodnotu, je potrebné vedieť presnú metodiku – od systematiky zberu vzoriek, cez použité markery a genetické identifikátory, ako aj použité štatistické a analytické metódy. Z uvedených čísel sme sa tiež nedozvedeli pomer pohlavia výberovej vzorky, ani to, či išlo o celoplošné, resp. výberové sčítanie,“ dodalo Národné lesnícke centrum.

Medveď Čítajte viac Na Slovensku máme asi tisíc medveďov, nie sú premnožené. Vedci to zistili z ich trusu
12 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď hnedý #Národné lesnícke centrum