Opozícia odovzdala prezidentke 406-tisíc podpisov za vyhlásenie referenda. Chce predčasné voľby

Ďalší neúspešný pokus o vyvolanie referenda alebo už len mobilizácia voličov pred predčasnými voľbami, ktoré sú aj tak neodvrátiteľné? V čase vrcholiacej vládnej krízy prezidentku Zuzanu Čaputovú opozícia požiadala o vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR, ktorá by viedla k rozpusteniu parlamentu.

24.08.2022 10:57 , aktualizované: 17:00
referendum smer fico Foto: ,
Opozičná strana Smer odovzdala petičné hárky Kancelárii prezidenta SR. 24. augusta 2022.
debata (238)
VIDEO: Opozícia odovzdala prezidentke 406 000 podpisov za vyhlásenie referenda
Video

Len týždeň pred vypršaním ultimáta strany SaS a jej odchodom z vlády opozičná strana Smer v Prezidentskom paláci odovzdala hlave štátu petičné hárky s podpismi občanov, ktorí žiadajú referendum o demisii vlády a skrátení funkčného obdobia súčasného parlamentu. Takúto požiadavku podporilo podľa predstaviteľov Smeru 406 039 občanov. Prezidentka však už dávnejšie naznačila, že podobne koncipované referendum nemusí spĺňať ústavné náležitosti.

„Občania dali najavo, že si želajú čo najrýchlejšie konanie predčasných parlamentných volieb a zmenu vlády. Prezidentka už raz zmarila referendum. Dnes si bude musieť vybrať, či si vyberie Slovensko, zmenu a demokraciu, alebo si vyberie lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča,“ vyhlásil predseda Smeru Robert Fico.

Robert Fico / Milan Uhrík / Čítajte viac Fico s Uhríkom vyzývajú v spoločnom videu k referendu

So zberom potrebných 350-tisíc podpisov začali v polovici júna. Referendum by mohla prezidentka podľa Fica vyhlásiť na 29. októbra. V stanovenom termíne sa totiž budú konať i komunálne a župné voľby. Občania by sa mali v referende vyjadriť, či súhlasia s tým, že vláda má bezodkladne podať demisiu.

V druhej otázke by sa ich pýtali na to, či súhlasia s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady je možné uskutočniť referendom alebo uznesením Národnej rady, a to prostredníctvom zmeny ústavy. „Tu dávame zadosť rozhodnutiu Ústavného súdu z roku 2021, ktorý konštatoval, že bez takejto zmeny ústavy v podstate nie je možné na Slovensku vyvolať parlamentné voľby,“ priblížil Fico pri odovzdávaní podpisov.

Prezidentka Čaputová zatiaľ svoj postoj k referendovým otázkam neprezradila. Jej hovorca Martin Strižinec len priblížil, že odovzdaním podpisov začína plynúť 30-dňová lehota, počas ktorej v prezidentskej kancelárii kontrolujú podpisy. „Zamestnanci budú overovať pravosť podpisov, musí ich byť 350-tisíc. Potom sa dostaneme aj k politickým otázkam a ďalšiemu postupu zo strany prezidentky,“ reagoval Strižinec.

VIDEO: Začína plynúť 30-dňová lehota, počas ktorej v prezidentskej kancelárii skontrolujú podpisy
Video

Opozícia sa o referendum o skrátení volebného obdobia a predčasných voľbách snažila aj vlani na jar. Vyzbierala vtedy 585-tisíc podpisov od občanov. Prezidentka sa vtedy obrátila na Ústavný súd, ktorý v júni 2021 skonštatoval, že navrhovaná referendová otázka je protiústavná. Hlava štátu v reakcii uviedla, že by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by parlament rozhodol o zmene ústavy a následne prijal uznesenie, ktorým by požiadal o jeho konanie.

Hlava štátu však už pred časom avizovala, že aj s otázkou o bezodkladnej demisii vlády by sa obrátila na Ústavný súd. Takáto otázka podľa nej vykazuje znaky neústavnosti. „Ak sa prezidentka rozhodne atakovať niektorú z otázok v referende na Ústavnom súde, bude to pre nás ďalší dôkaz, že stojí na strane Matoviča, a nie na strane Slovenska,“ varoval vopred Fico.

Proti takto koncipovanému referendu sa vyjadrila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). „Otázky považujem za ústavne problematické. Robert Fico to ako právnik určite veľmi dobre vie. Urobil veľkú aktivitu s ľuďmi. Teraz to bude mať na stole pani prezidentka. Postavil ju pred ťažkú politickú otázku,“ poznamenala ministerka po stredajšom rokovaní vlády.

So zberom podpisov pomáhali aj strany Hlas, SNS a Republika. Napriek tomu, že aj členská základňa Hlasu pomáhala pri zbere podpisov, veľa viery v úspech referenda v predstaviteľoch Hlasu, zdá sa, neostalo. Predseda Hlasu Peter Pellegrini chce radšej prijať novelu Ústavy SR, ktorá umožní Národnej rade rozhodnúť o skrátení svojho volebného obdobia, a následne chce rokovať o podpore takéhoto rozhodnutia.

Takto navrhovanú novelu ústavy dokonca avizoval predložiť predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Pellegrini ho preto vyzval, aby splnil svoj sľub a do Národnej rady preložil návrh na zmenu ústavného zákona o skrátení volebného obdobia parlamentu.

„Keď vidíme, aké je to komplikované s referendom aj s Ústavným súdom, najoptimálnejším riešením je pre nás urobiť zásadný krok v Národnej rade. Poďme 90 hlasmi prijať novelu ústavy, ktorá nielen tejto, ale všetkým vládam umožní rozhodnúť, že si chce skrátiť svoje volebné obdobie, a následne poďme rokovať, či sa nájde podpora, aby sa takéto rozhodnutie prijalo. Bude to rýchle, čisté a predčasné voľby by mohli byť v krátkom termíne. Čím dlhšie bude táto agónia pokračovať, tým väčšie škody to napácha,“ vyhlásil Pellegrini na stredajšej tlačovej besede.

Referendum podľa zákona vyhlasuje hlava štátu do 30 dní od odovzdania podpisov a konať by sa malo najneskôr 90 od jeho vyhlásenia. Na platnosť referenta sa ale vyžaduje účasť aspoň 50 percent oprávnených voličov.

Doteraz sa na Slovensku uskutočnilo až osem referend. Platné bolo len jedno – o vstupe Slovenska do Európskej únie z roku 2003. Účasť vtedy dosiahla 52,15 percenta. Všetky ostatné referendá boli neplatné práve pre nezáujem voličov. Dvakrát – v rokoch 2000 a 2004 – sa hlasovalo aj o predčasných voľbách. V prvom prípade s účasťou 20 a v druhom 35 percent ľudí.

© Autorské práva vyhradené

238 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #petícia #referendum #referendum o predčasných voľbách