Príslušníci armády a vojenskej polície majú byť súčasťou mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku

Plniť úlohy v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku by malo do 40 príslušníkov Ozbrojených síl SR a Vojenskej polície spolu s nevyhnutným materiálom a technikou.

24.08.2022 13:36
debata (1)

Ich pôsobenie by sa mohlo začať 1. októbra a potrvať až do ukončenia činnosti aliančnej skupiny na Slovensku. Návrh Ministerstva obrany (MO) SR v stredu odsúhlasila vláda. Predložený bude aj v parlamente.

„Príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR a Vojenskej polície republiky budú plniť úlohy v rámci veliteľských štruktúr a v rámci pozemného komponentu,“ priblížil predkladateľ. Pôsobiť majú pod určeným systémom velenia a riadenia NATO podľa pravidiel NATO. Návrh musí okrem vlády odsúhlasiť aj parlament.

Ako pripomína materiál, mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku vznikla v reakcii na radikálnu zmenu bezpečnostného prostredia v Európe po vojenskej agresii Ruska na Ukrajine. Členské štáty NATO sa dohodli na zriadení štyroch nových mnohonárodných bojových skupín posilnenej predsunutej prítomnosti pozdĺž východného krídla, ktoré doplnili existujúce štyri bojové skupiny v Pobaltí a Poľsku. Ich účelom je demonštrácia súdržnosti a deklarovanie pripravenosti brániť sa spoločne proti akejkoľvek hrozbe.

Naď Zimmer Majer Čítajte aj Za Ukrajine darované bojové vozidlá získa Slovensko moderné nemecké tanky
1 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vláda SR