Sulík sa stretol s Ficom. Nerozumné a zbytočné, hodnotí politológ. Je to legitimizácia Fica, tvrdí Šeliga

Predseda SaS Richard Sulík sa len pár dní pred avizovaným odchodom jeho strany z vlády stretol s predsedom opozičného Smeru Robertom Ficom. Na Sulíkovom ministerstve hospodárstva sa Fico pýtal na ceny energií a celkové plány rezortu so slovenským hospodárstvom. Podľa politológa Jozefa Lenča za týchto okolností stretnutie nebolo vôbec rozumné a ani zmysluplné. „Pri všetkej úcte k nemu ukázal veľmi zlý politický úsudok,“ odkázal Sulíkovi aj podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga.

25.08.2022 10:44 , aktualizované: 11:30
debata (101)

„Je zvláštna doba. Nefunguje vláda a vládna koalícia. Politická strana s ministrom hospodárstva vypovedala koaličnú zmluvu a my vidíme obrovskú potrebu prijímať mimoriadne vážne rozhodnutia, tak na úrovni exekutívy aj Národnej rady. Napriek tomu, že sme sa mohli škodoradostne vytešovať z nefunkčnej vlády, považoval som sa správne, aby sme sa s ministrom hospodárstva navzájom informovali, čo ideme urobiť, lebo vládna koalícia už nebude schopná prijímať rozhodnutia tohto typu,“ vysvetlil dôvod stretnutia Fico.

Video

„Kládol som otázky, čo bude s priemyslom. Tu som zatiaľ nedostal relevantné odpovede. Prešli sme si včerajšie rozhodnutie vlády, ktoré predložil minister hospodárstva pod názvom všeobecný hospodársky záujem. Už keď liberáli idú robiť silné štátne zásahy, niečo sa v tomto štáte deji. Ak bude potrebné k tomu v parlamente podporiť akékoľvek návrhy zákonov, Smer ich podporí, pretože my dnes musíme chrániť domácnosti,“ doplnil s tým, že ale so Sulíkom určite nevyjednávali podpory zákonov alebo podobne.

žena, kotol, kúrenie, úsmev, energie Čítajte viac Skreše vláda drahé účty za energie? Má to vážne trhliny

Sulík po stretnutí nevystúpil. Ako ale k stretnutiu uviedlo ministerstvo hospodárstva, malo výlučne informatívny charakter a bolo venované otázkam energetiky.

„Roberta Fica som sa rozhodol prijať, nakoľko téma energetiky bola v parlamente preberaná už niekoľkokrát a práve zo strany Roberta Fica som sa stretol s množstvom nepravdivých alebo prekrútených aj technických údajov. Som presvedčený, že politickej debate môže len a len prospieť, keď sa bude diskutovať o reálnych a existujúcich otázkach,“ uviedol Sulík.

Nad týmto stretnutím sa s nespokojnosťou pozastavil aj podpredseda koaličnej strany Za ľudí Juraj Šeliga. „Podľa mňa to nie je OK. Ak sa chcel Richard Sulík rozprávať s Robertom Ficom, tak mohol prísť na Hospodársky výbor a tam aj celej verejnosti predstaviť opatrenia, ktoré pripravil,“ myslí si Šeliga.

„Neviem si predstaviť, čo by sa na našej mediálnej scéne dialo, ak by takto išiel rokovať s Ficom Matovič, Kollár alebo Remišová. Legitimizovanie Roberta Fica ako autentického riešiteľa cien energií je popretie fakticky dokázateľnej histórie odovzdania štátnej kontroly nad strategickými podnikmi v tejto krajine. Nehovoriac o korupčných schémach, ktoré s tým súvisia. Richard Sulík, pri všetkej úcte k nemu, ukázal veľmi zlý politický úsudok,“ dodal Šeliga.

Bôrik koaličné stretnutie rozpad vlády Čítajte aj Tvrdé hlavy v koalícii: Matovič ani Sulík neustúpia. Ideme do menšinovej vlády, pripustil líder OĽaNO

Politológ Jozef Lenč hovorí, že takéto stretnutie ministra s opozičným lídrom by štandardne nebolo vôbec problematické. Vo chvíli, kedy SaS opúšťa vládu, sa mu to ale nezdá na mieste.

„Nemyslím si, že by to v tomto čase a za okolností, v akých sa koalícia nachádza, bolo rozumné. Rozhodne by som mu to neodporúčal. Neprináša to žiadny bonus, ani pre štát ani pre stranu SaS. Pre mňa je to jedna z naprekvapivejších správ ostatných dní a jedno z najzbytočnejších stretnutí, ktoré mohol Sulík urobiť. Netuším, aké mohol mať k tomu pohnútky,“ zhodnotil politológ.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Richard Sulík #ceny energií #koaličná kríza