V júli po troch mesiacoch opäť stúpol počet úmrtí, nadúmrtnosť ale klesla

Počet úmrtí sa v júli po troch mesiacoch poklesu opäť mierne zvýšil, celkovo zomrelo 4 373 ľudí. Narástol aj počet zomretých v súvislosti s ochorením COVID-19. Najčastejšou príčinou úmrtí sú naďalej choroby obehového systému. Vyplýva to z predbežných dát o počtoch zomretých a príčinách úmrtí v júli 2022, ktoré zverejnil Štatistický úrad.

25.08.2022 12:59
debata

Celková nadúmrtnosť aj napriek miernemu nárastu zomretých klesla na tri percentá. Podľa ŠÚ ide o najnižšiu hodnotu od augusta 2021. „Napriek tomu, že sa zvýšil počet zomretých na COVID-19 a výrazne pribudlo obetí aj na choroby dýchacej sústavy, klesla celková nadúmrtnosť medzimesačne o polovicu,“ uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Najčastejšími príčinami úmrtí boli choroby obehového systému (45 percent), nádory (25 percent), nasledujú choroby dýchacej sústavy (9 percent), tráviacej sústavy (6 percent) a vonkajšie príčiny úmrtí (4 percentá). Na následky COVID-19 zomrelo v júli 83 osôb, čo je 2,5-násobne viac ako v júni a štvornásobne viac ako v rovnakom mesiaci minulého roka.

Rakvy / Rakva / Čítajte viac Na Slovensku vlani zomrelo viac ako 73-tisíc ľudí, najviac od roku 1919

Nižší počet úmrtí v porovnaní s päťročným priemerom pred nástupom pandémie zaznamenal len Žilinský kraj. Zvyšných sedem regiónov dosiahlo nadúmrtnosť. „V porovnaní s júnom sa situácia v miere úmrtnosti zhoršila len v dvoch z ôsmich krajov Slovenska, a to v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. Najvýraznejšie zlepšenie situácie zaznamenal Trnavský kraj,“ vyplýva z údajov ŠÚ.

Z hľadiska veku sa nadúmrtnosť prejavovala len v skupine seniorov nad 65 rokov. V júli dosiahla deväť percent, keď celkovo zomrelo viac ako 3 400 seniorov. Tvorili viac ako 78 percent všetkých úmrtí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Štatistický úrad #úmrtia #nadúmrtnosť