Smer ide po siedmykrát odvolávať ministra Mikulca

Opozičný Smer opätovne podá návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

25.08.2022 14:19 , aktualizované: 15:02
mikulec Foto: ,
Minister vnútra Roman Mikulec.
debata (13)

Avizoval to šéf Smeru Robert Fico. Hovorí o podozreniach z rodinkárstva a údajného zasahovania ministra do vyšetrovaní Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

„Brutalita vyšetrovateľov NAKA je nevídaná a neobmedzená. Čo je najhoršie, o týchto postupoch vyšetrovateľov NAKA vie minister vnútra Roman Mikulec. Dáva na ne súhlas a niekedy máme právo povedať, že aj priamo dáva pokyny na takýto postup NAKA,“ zdôraznil Fico.

Ministerstvo reaguje

Zopakoval, že vyšetrovanie vedené proti nemu a ďalším je politicky motivované, svedecké výpovede manipulované. Strana preto žiada, aby boli niektorí vyšetrovatelia NAKA postavení mimo službu.

Mikulec Čítajte viac Rodinkárstvo u Mikulca? Nemocnicu v Bratislave bude strážiť firma blízka ministrovmu bratovi

„Ministerstvo vnútra sa razantne ohradzuje voči opätovným tvrdeniam poslanca Fica, exministra Kaliňáka či bývalého prezidenta Policajného zboru Tibora G. Opäť ide o politicky motivovaný útok,“ reagovala hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

Spochybňovanie procesov a podsúvanie falošnej reality považuje za očividnú snahu na prikrytie závažných podozrení z minulosti. „Minister vnútra Roman Mikulec každý svoj krok verejnosti vysvetlil a nemá tak problém urobiť kedykoľvek, pretože nemá čo skrývať. Dnešné vyjadrenia dotknutých pánov sú len dôkazom strachu, že ich dobehnú ich vlastné kroky z minulosti,“ podotkla.

Zatiaľ posledné, v poradí šieste, odvolávanie Mikulec prežil v apríli tohto roka. Zo 120 prítomných poslancov podporilo návrh Smeru len 53 zákonodarcov, proti bolo 58. Opozícia vtedy ministrovi vyčítala informácie o jeho údajnom priamom zasahovaní do „živých“ trestných vecí. Fico tvrdí, že Mikulec komunikoval s policajným prezidentom a pýtal sa ho na stav vyšetrovania konkrétnych vecí.

Kaliňák: Sedem zásadných pochybení

Pri vyšetrovaní kauzy Súmrak došlo k siedmim zásadným pochybeniam, uviedol podpredseda Smeru Robert Kaliňák, ktorý je vo veci obvinený. Podľa neho to vyplýva z oznámenia dozorového prokurátora, ktorý vyšetrovateľovi vrátil spis na doplnenie dokazovania a zopakovanie niektorých úkonov.

„Sedem nezákonností, sedem zásadných pochybení,“ povedal Kaliňák s tým, že vo veci podal niekoľko desiatok návrhov na doplnenie dokazovania. „Aby listinu zaistili, aby priameho svedka vypočuli,“ uviedol. Zároveň zdôraznil, že kľúčoví svedkovia v tomto prípade sú len nepriami svedkovia a o založení zločineckej skupiny nevypovedá nikto. Kaliňák dodal, že okrem opätovného výsluchu svedkov nariadil prokurátor zopakovať aj previerku výpovedí svedkov na Úrade vlády SR.

Vyšetrovateľ NAKA v apríli v rámci kauzy Súmrak obvinil Fica a Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Trestná činnosť sa mala týkať napríklad vyhľadávania kompromitujúcich informácií na bývalého prezidenta Andreja Kisku alebo súčasného ministra financií Igora Matoviča v čase, keď bol opozičným politikom. V prípade obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Roman Mikulec