Kollárovci predložili návrh na zmenu ústavy, s koalíciou to nekonzultovali

Súčasťou Ústavy SR by mohla byť možnosť skrátiť volebné obdobie Národnej rady ústavným zákonom alebo referendom. Navrhujú to poslanci Sme rodina Miloš Svrček a Petra Hajšelová, ktorí do NR SR predložili novelizáciu Ústavy SR. Podanie návrhu avizoval už vo štvrtok šéf hnutia Boris Kollár.

25.08.2022 17:36 , aktualizované: 26.08.2022 16:19
Boris Kollár Foto: ,
Predseda Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár
debata (31)

Návrh zároveň hovorí o tom, že pokiaľ by referendum bolo úspešné, volebné obdobie by sa skončilo dňom uvedeným v referende. Nová legislatíva by sa podľa návrhu mala vzťahovať aj na aktuálne volebné obdobie.

Poslanci zároveň navrhujú zaradiť do ústavy povinnosť predsedu NR SR vyhlásiť parlamentné voľby do siedmich dní od uverejnenia platného výsledku referenda v Zbierke zákonov SR. Novelou by sa tiež umožnilo parlamentu prijať ústavný zákon, ktorým si sama skráti prebiehajúce volebné obdobie.

kolíková Čítajte viac Kolíková považuje navrhované referendové otázky z dielne Smeru za ústavne problematické

Sme rodina argumentuje, že ak majú voliči právo svojich zástupcov voliť, musia mať aj právo ich odvolať. „Odvolacie referendum poskytuje voličom príležitosť robiť neustále nezávislé a demokratické rozhodnutia o tom, kto a ako bude vládnuť,“ vysvetlil pre TASR Svrček. Cieľom novelizácie ústavy je podľa neho posilnenie práva občanov zúčastňovať sa na správe veci verejných prostredníctvom inštitútu referenda. Výsledok referenda je podľa poslancov pre NR SR záväzný a musel by sa vyhlásiť rovnako ako zákon.

Novela by mohla byť účinná od 1. januára 2023. Poslanci navrhujú prechodné ustanovenia, na základe ktorých by sa nová právna úprava vzťahovala aj na práve prebiehajúce volebné obdobie NR SR. „Referendom alebo ústavným zákonom bude možné skrátiť aj VIII. volebné obdobie,“ uviedli poslanci Sme rodina.

Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho Kollárov návrh podporia a vyzvali všetkých poslancov parlamentu, aby tak urobili tiež. „Som rád, že predseda NR SR si splnil svoj sľub. Bolo by to najelegantnejšie riešenie, prijať novelu ústavy, ktorá umožní poslancom skrátiť si volebné obdobie, alebo ktorá nakoniec dovolí aj vypísať referendum o predčasných voľbách, lebo dnes to ústava nedovoľuje," uviedol v piatok šéf Hlasu.

Úskok bez 90 hlasov

Pellegrini sa obáva, že zo strany koalície pôjde opäť o „úskok“ a nenájde sa 90 hlasov na podporu novely. Vyzval poslancov, aby za návrh hlasovali. „Zmena ústavy ešte neznamená, že prídu predčasné voľby. Nech sa neboja o svoje stoličky, svoje platy. Nech za to zahlasujú. Je to len o tom, aby slovenská ústava do budúcna poznala takúto vec,“ ozrejmil a poukázal na vyjadrenie Ústavného súdu SR.

Kollár už koncom júna avizoval, že podá návrh ústavného zákona, ktorý by umožnil skrátenie volebného obdobia. Jeho slová mu na stredajšej tlačovej konferencii pripomenul líder mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrini.

V piatok uplynie termín na podávanie návrhov zákonov do parlamentu. Najbližšia riadna schôdza parlamentu sa má začať 13. septembra.

referendum smer fico Čítajte viac Opozícia odovzdala prezidentke 406-tisíc podpisov za vyhlásenie referenda. Chce predčasné voľby
31 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #Ústava SR