Vyšetrovateľ navrhuje obžalovať bývalú sudkyňu Urbancovú i Dolákovú

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) navrhol podanie obžaloby na expodpredsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú a sudkyňu Otíliu Dolákovú z kauzy Víchrica.

26.08.2022 14:37
Jarmila Urbancová Foto:
Bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová
debata (1)

O ďalšom postupe rozhodne prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová. Upozornil na to portál Aktuality.sk.

„U obvinených osôb J. U. a O. D. vyšetrovateľ predložil dozorujúcemu prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry spisový materiál s návrhom na podanie obžaloby,“ priblížila Tökölyová.

„K právnej kvalifikácii sa vyjadrovať nebudem. Môžem potvrdiť, že bolo ukončené vyšetrovanie záverečným preštudovaním vyšetrovacieho spisu,“ uviedol pre TASR obhajca Urbancovej Peter Erdős s tým, že jeho klientka popiera akékoľvek spáchanie trestnej činnosti.

Jarmila Urbancová Čítajte viac Urbancovej obnovili obvinenie zrušené Žilinkom

Vyšetrovateľ podľa portálu Aktuality.sk navrhuje, aby prokurátor podal obžalobu pre trestné činy podplácania a ohýbania práva.

„Skutky, ktoré sú predmetom návrhu na podanie obžaloby, sa týkajú korupčného a iného protiprávneho konania v rámci súdnych sporov vedených na Okresnom súde Bratislava I,“ spresnila pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Podpredsedníčku NS SR Urbancovú obvinili z viacerých skutkov po zadržaní Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA) v roku 2020 v rámci akcií Búrka a Víchrica. V tom roku odišla aj do dôchodku. Doláková má dočasne pozastavený výkon funkcie sudkyne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Jarmila Urbancová #NAKA #Akcia Víchrica