Pokračovanie článku: Sovietske migy na Slovensku dolietali. Absolvujú posledný let

Postupne ubúdali

Letuschopné už nie sú pravdepodobne ani len štyri z nich. Presná informácia je však z bezpečnostných dôvodov neverejná. V pohotovostnom režime však až donedávna naďalej ostávali aspoň dve stíhačky s treťou v zálohe.

O jedno z posledných lietadiel prišli ozbrojené sily pred troma rokmi. Hukot, silná rana a následne viacero výbuchov. V sobotu 28. septembra 2019 približne o 21.30 prekvapil obyvateľov obce Nové Sady (okr. Nitra), v časti Cerovany pád vojenskej stíhačky MiG-29.

Pilot, 39-ročný J. K., sa katapultoval a stroj nasmeroval do neobývanej oblasti. Náhodný okoloidúci mu privolal lekársku pomoc a pilota následne s ľahšími zraneniami hospitalizovali v nitrianskej nemocnici. Prvotné informácie hovorili, že pravidelný cvičný let ostrej pohotovosti na letisku Sliač prekvapilo náhle zhoršenie počasia a na cestu k záložnému letisku v Bratislave už stroj nemal dostatok paliva.

konštrukta defence húfnica zuzana Čítajte aj Slovenské zbrojárstvo ožíva

Vyšetrovacia komisia zistila 13 čiastkových faktorov, ktoré v konečnom dôsledku spôsobili túto udalosť. Uzniesla sa, že „šlo o súhru viacerých faktorov“ a pilot s lietadlom plne naloženým muníciou sa rozhodol správne, keď neletel na záložné letisko v husto obývanej Bratislave, ale rozhodol sa katapultovať v poľnohospodárskej oblasti.

V súvislosti s vysokým vekom stíhačiek ruskej výroby sa po nehode špekulovalo, že príčinou mohol byť nie najlepší technický stav lietadla. „Túto nehodu nijakým spôsobom nezapríčinil technický stav lietadla MiG-29,“ ubezpečil ale Naď po preskúmaní čiernej skrinky v Rusku.

Po troch desaťročiach migy v slovenskej armáde končia. Urýchlila to najmä vojna na Ukrajine, už prvý útok v roku 2014, ale aj veľká invázia vo februári tohto roku. V dôsledku sankcií bolo stále komplikovanejšie tieto stíhačky udržiavať v chode. Nielenže servis poskytovali na vojenskom letisku Sliač ruskí inžinieri, ale používali navyše aj technické súčiastky ruských firiem, na ktoré sa priamo vzťahovali európske sankcie.

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #Ozbrojené sily SR #vojna na Ukrajine #F-16