Pokračovanie článku: Sovietske migy na Slovensku dolietali. Absolvujú posledný let

Ruské = neprijateľné

Minister obrany Jaroslav Naď z hnutia OĽaNO preto na konci februára vyhlásil, že migy vo vzdušných silách majú čím skôr skončiť. „Uvedomujeme si, že nielen prítomnosť ruských technikov, ale aj závislosť Slovenska od ruskej vojenskej techniky sú neprijateľné a musíme veľmi rýchlo prijať opatrenia,“ vyhlásil Naď. „Prebiehajú konkrétne rokovania, aby sme veľmi rýchlo ukončili prevádzku migov na Sliači a ruských technikov poslali naspäť do Ruska,“ priblížil.

Video
MiGy v pohotovosti

Ruské stíhačky nahradia stroje zo Spojených štátov amerických. O nakúpe 14 taktických nadzvukových stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72 od Spojených štátov amerických rozhodla vláda 11. júla 2018 a 12. decembra toho roku nákup spečatila podpisom zmluvy s americkými predstaviteľmi na Úrade vlády. Vláda akceptovala návrh ministra obrany Petra Gajdoša zo SNS, ktorý sa rozhodol dať prednosť americkým lietadlám pred švédskymi JAS-39 Gripen.

Aj keď pôvodne bolo na obstarávanie vyčlenených 1,1 miliardy eur, nakoniec za lietadlá, výcvik, muníciu a logistiku rezort obrany zaplatí najmenej 1,589 miliardy eur. Súčasťou zmlúv je aj výcvik 22 pilotov a 160 vojakov pozemného technického personálu, ktorý už viac ako dva roky prebieha v Spojených štátoch.

Okrem ceny sa zmenil aj termín dodania. Prvé štyri kusy mali pôvodne na Slovensko prísť v roku 2022 a ďalších desať v roku 2023. Američania však s ich výrobou meškajú a v tomto roku na Slovensko ešte žiadne stíhačky neprídu. Ministerstvo obrany ešte v marci potvrdilo, že „dodanie prvých stíhačiek F-16 je plánované na prelome rokov 2023/2024“.

Čo bude s dosluhujúcimi stíhačkami MiG-29, stále nie je jasné. V súvislosti s ruskou agresiou proti Ukrajine sa už niekoľko mesiacov ozývajú hlasy, že vhodnou pomocou napadnutej krajine by bolo aj darovanie stíhačiek. Aj Ukrajina má totiž vo svojich vzdušných silách lietadlá rovnakého typu.

Pomoc Ukrajine

Otázku darovania starých stíhačiek sovietskej výroby Ukrajine otvoril ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Diskusie o žiadosti Ukrajiny o dodanie špecifického typu bojových lietadiel potvrdil aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Takéto typy stíhačiek vlastnia v Európskej únii len Bulharsko, Poľsko a Slovensko.

Slovensko už v rámci vojenskej pomoci Ukrajine darovalo v apríli jednu batériu systému protivzdušnej ochrany S-300, jeden vrtuľník Mi-2 a štyri vrtuľníky Mi-17s. Okrem toho cez svoju štátnu zbrojovku Konštrukta Defence v rámci bežného komerčného kontraktu Slovensko predalo osem samohybných húfnic Zuzana 2, pričom prvé štyri kusy boli dodané ešte v polovici augusta. Okrem tejto výbavy s najväčšou pravdepodobnosťou pomôže Ukrajine aj posila stíhacieho letectva prostredníctvom zhruba desiatich kusov sovietskych stíhačiek MiG-29.

Minister obrany Jaroslav Naď niekoľko mesiacov trval na tom, že kým nebude zabezpečená ochrana slovenského vzdušného priestoru, migy na Sliači zostanú. Zakrátko však už oficiálne oznámil, že na konci augusta budú definitívne uzemnené. Na ich budúcnosti však stále nie je dohoda. Naď povedal, že cieľom je získať za migy po ich prípadnom darovaní Ukrajine finančnú alebo materiálnu náhradu.

„Rokujeme o tom, čo ďalej s migmi. Ich hodnota je niekde na úrovni 300 miliónov eur. Buď dostaneme finančnú náhradu, že to niekto kúpi, alebo materiálnu náhradu v takejto hodnote. Finančnú by sme použili na nákup inej techniky,“ načrtol minister. O budúcnosti migov sa podľa neho vedú rokovania na medzinárodných fórach i s jednotlivými krajinami.

konštrukta defence húfnica zuzana Čítajte aj Čo prinesú slovenské húfnice Zuzana 2 Ukrajine?

Už pred vyhlásením o uzemnení stíhačiek začalo ministerstvo obrany riešiť vykrytie časovej medzery, ktorá vznikla oneskorením deklarovanej dodávky nových amerických stíhačiek. Minimálne jeden rok totiž Slovensko nebude schopné zabezpečil plnú ochranu svojho vzdušného priestoru vo vlastnej réžii.

Napokon sa v lete dohodlo, že Slovensku s ochranou neba pomôže Poľsko so stíhačkami F-16 a Česká republika so švédskymi lietadlami Gripen. Podpis dohody o ochrane vzdušného priestoru Slovenskej republiky bol stanovený na 27. augusta za účasti českej ministerky obrany Jany Černochovej a ministra národnej obrany Poľskej republiky Mariusza Błaszczaka v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa.

V rámci Medzinárodných leteckých dní SIAF 2022 bude aj prelet stíhačiek MiG-29 a symbolická rozlúčka. „Spoločne privítame stíhačky Českej republiky a Poľska, ktoré symbolicky prevezmú ochranu nášho vzdušného priestoru,“ oznámil rezort obrany.

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #Ozbrojené sily SR #vojna na Ukrajine #F-16