Poslanci OĽaNO chcú zavrieť v nedeľu obchody. Boli by len štyri výnimky

OĽaNO sa odvoláva aj na 'medializovaný' prieskum, že keď zostali počas pandémie obchody v nedeľu zavreté, väčšine ľudí by neprekážalo, aby to tak pokračovalo.

27.08.2022 11:53
Nitra koronavírus opatrenia obchody zavreté Foto: ,
Na snímke uzatvorené obchody po nariadení Ústredného krízového štábu v obchodnom centre v Nitre 6. apríla 2020.
debata (221)

Poslanci Národnej rady SR za hnutie OĽaNO predložili do parlamentu návrh novely Zákonníka práce, ktorým by sa od začiatku budúceho roka počas nedieľ zakázal maloobchodný predaj. Výnimkou by boli len štyri nedele v roku. Obchody by zostali otvorené poslednú nedeľu pred začiatkom školského roka a tri adventné nedele pred Vianocami. Týmito výnimkami chcú umožniť obchodníkom zvýšenie tržieb a zásobenie obyvateľstva pred začiatkom školského roku a pred Vianocami.

Podľa údajov z Eurostatu boli slovenskí zamestnanci podľa poslancov za hnutie OĽaNO najčastejšie pracujúcimi zamestnancami počas nedele zo všetkých krajín EÚ. Podľa údajov za rok 2014 pravidelne v nedeľu pracovalo 21 % z nich, čiže každý piaty Slovák. „Zámerom predkladaného návrhu zákona je zmierniť túto diskrepanciu medzi citovaným ustanovením zákona a praxou, a to prostredníctvom regulácie podmienok maloobchodného predaja počas nedele," uviedli.

Práca počas nedele podľa poslancov spôsobuje najmä u žien, ktoré tvoria 80 % zamestnancov v maloobchode, nemožnosť tráviť voľný deň s rodinou. „Navrhovaná zmena zavádza oproti súčasnému stavu približne 44 dní v roku, kedy zamestnanci nemusia vykonávať pracovnú činnosť a má tak ambíciu pomôcť manželstvám, rodinám a deťom," tvrdia. Upozorňujú na to, že počas pandémie COVID-19 zostali maloobchody v nedeľu zatvorené.

„Drvivá väčšina slovenských spotrebiteľov sa vtedy podľa medializovaného prieskumu vyjadrila, že maloobchodné predajne potravín môžu ostať zatvorené v nedeľu aj do budúcna," uviedli poslanci za hnutie OĽaNO. Zástancom obmedzenia nedeľného predaja sú podľa nich aj mnohí obchodníci, zamestnávatelia a podnikatelia.

Vetrák chce vyššiu daň na alkohol aj odvod z podnikania

Poslanec Národnej rady SR za hnutie OĽaNO Milan Vetrák navrhuje zvýšiť spotrebnú daň na alkohol o 30 percent. Legislatívny návrh predložil do parlamentu. „Cieľom návrhu je zabezpečiť dodatočné finančné zdroje na financovanie základných verejných funkcií štátu, ako je napríklad vzdelávanie, či hmotné zabezpečenie zamestnancov verejného sektora," zdôvodnil Vetrák. Upozornil na to, že štátu vznikajú značné hospodárske škody v dôsledku nepredvídateľných okolností spôsobených pandémiou koronavírusu a vojnovým konfliktom na Ukrajine.

Poslanec Vetrák síce uvádza, že schválenie tohto návrhu bude mať pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy, dodatočné príjmy štátu však v návrhu nevyčíslil. „Návrh zákona nebol predmetom medzirezortného pripomienkového konania," priznáva. Vyššie spotrebné dane na alkohol by sa pritom mali zaviesť hneď potom, ako bude parlamentom schválená novela zákona zverejnená v Zbierke zákonov SR.

Prorodinný balíček ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) sa má financovať aj zvýšením osobitného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach. Aktuálne platný koeficient na výpočet osobitného odvodu vo výške 0,00363 má zvýšiť na 0,01. Vyplýva to z návrhu novely zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach, ktorý do parlamentu predložil poslanec NR SR za hnutie OĽaNO Milan Vetrák. Základom pre výpočet odvodu je pritom výsledok hospodárenia spoločnosti vykázaný v účtovnej závierke.

Novelou zákona sa tiež má rozšíriť rozsah regulovaných osôb o podnikateľské subjekty, ktoré majú oprávnenie na výkon činnosti vykonávanej na základe povolenia vydaného Národnou bankou Slovenska, okrem bankového povolenia. Má isť tiež o subjekty, ktoré pôsobia v oblasti vysielania a retransmisie vykonávanej na základe licencie udelenej Radou pre vysielanie a retransmisie, ako aj výberu mýta vykonávaného na základe poverenia Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s.. „Návrh zákona sa dotkne podnikateľských subjektov, ktoré majú povolenia na výkon činnosti v regulovaných oblastiach," uviedol poslanec Vetrák.

Zvýšenie osobitného odvodu pre regulované subjekty zdôvodňuje potrebou zabezpečiť dodatočné finančné zdroje na financovanie základných verejných funkcií štátu, ako je napríklad vzdelávanie, či hmotné zabezpečenie zamestnancov verejného sektora. Rozšírenie okruhu regulovaných subjektov spadajúcich pod osobitný odvod obhajuje potrebou konsolidácie verejných financií, ako aj zabezpečenia opatrení vyplývajúcich z daňovej revolúcie. „Z dôvodu naliehavosti hrozby ďalších hospodárskych škôd, ako dôsledku nepredvídateľných okolností spôsobených pandémiou koronavírusu a vojnovým konfliktom na Ukrajine, sa navrhuje účinnosť zákona dňom vyhlásenia," uvádza sa v návrhu.

Regulovanou osobou je fyzická osoba, právnická osoba alebo organizačná zložka zahraničnej osoby, ktorá má oprávnenie na výkon činnosti v regulovanej oblasti. Organizačná zložka zahraničnej osoby musí v Slovenskej republike vykazovať výsledok hospodárenia a musí predkladať daňové priznanie na daň z príjmov. Ak sa subjekt považuje za regulovanú osobu, vzniká mu povinnosť platiť odvod vtedy, ak jeho výsledok hospodárenia za účtovné obdobie dosiahne aspoň sumu 3 milióny eur.

221 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchodný predaj #zákaz nedeľného predaja