Deväť veteránov na oslavách SNP: Robme všetko pre mier

Preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov sa v pondelok v Banskej Bystrici začali celoštátne oslavy 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Pôvodne sa osláv mali zúčastniť len štyria veteráni, nakoniec ich prišlo až deväť. Všetci svorne odkazujú: "Robme všetko pre mier."

29.08.2022 12:45 , aktualizované: 19:15
Veteráni / SNP / Foto:
V popredí priami účastníci Slovenského národného povstania na oslavách SNP v Banskej Bystrici 29. augusta 2022
debata (193)

„Oveľa lepší ľudia ako sme my, ostali tam,“ povedal o padlých kamarátoch, ktorí položili životy v Slovenskom národnom povstaní, veterán Vladimír Strmeň. Ten len pred pár dňami oslávil 94 rokov, pričom v Povstaní bojoval ako šestnásťročný.

„Je to ako keď prídete o dobrého člena rodiny. Pomáhali sme druh druhovi a nechceli sme dopustiť, aby sa niekto z nás dostal do rúk nepriateľa,“ poznamenal. Pripomenul, že každá vojna je zlá, lebo si vyžiada veľké množstvo ľudských životov. „Zostáva veľa vdov, sirôt, nevyčísliteľných hospodárskych škôd. Preto hovorím, všetka česť a sláva všetkým padlým, ktorí za nás položili životy,“ povedal Strmeň.

Video
Veteráni II. svetovej vojny Vladimír Strmeň (v uniforme), Anna Bergerová a Anton Bajdík na oslavách výročia SNP v Banskej Bystrici. O ich úlohe vo vojne hovorí aj Dalibor Lesník z Múzea SNP.

Anna Bergerová v Povstaní partizánčila. V tom čase mala pätnásť rokov, teraz má 93. „Dostala som sa k tomu postupne. S partizánmi už predtým spolupracovala moja mama aj sestra. Mali sme tiež brata, ktorého ešte v roku 1939 odsúdili na smrť, lebo odmietol bojovať proti Poliakom,“ hovorí veteránka.

Pokračovala, že protifašisticky naladená bola celá ich rodina. „Našou povinnosťou bolo bojovať proti Nemcom a čím skôr dosiahnuť oslobodenie,“ doplnila.

Video
Prezidentka Zuzana Čaputová na oslavách 78. výročia SNP v Banskej Bystrici.

Anton Bajdík je najstarší žijúci veterán – 3. augusta oslávil sto rokov. „Bojovali sme za lepší a spravodlivejší život. Mal som vtedy 22 rokov,“ vraví. V súčasnosti by si podľa neho mali ľudia uvedomiť, že mier je spravodlivá vec. „Nadovšetko mier,“ odkazuje všetkým.

Video
Protestujúci na oslavách SNP v Banskej Bystrici

Verejnosť nepustili

Oslavy sa konajú sa v areáli Múzea SNP a zúčastňujú sa na nich prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), premiér Eduard Heger (OĽaNO), ako aj zástupcovia diplomatických zborov z viac ako 35 krajín sveta.

Podľa Dalibora Lesníka, vedúceho úseku marketingu a propagácie Múzea SNP, za posledných viac ako 15 rokov organizujú oslavy spôsobom, aby naplnili literu, koľko národov a národností participovalo na SNP, toľko zastúpení bude v Banskej Bystrici.

„Teší nás, že za posledné zhruba štyri roky sa nám nahlasujú aj krajiny, ktoré neparticipovali na SNP a náš štátny sviatok je pre zahraničie významným symbolom,“ konštatoval Lesník.

Oficiálna časť programu celonárodných osláv je určená len pre pozvaných hostí, priamych žijúcich účastníkov Povstania, ktorých prišlo do Banskej Bystrice deväť na rozdiel od vlaňajška, keď boli štyria, a členov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Verejnosť sa nedostala ani pred areál Múzea SNP.

Vstup do priestoru Pamätníka SNP bude pre širokú verejnosť možný až od 13.30 h a čakajú na nich rôzne sprievodné aktivity a kultúrny program, v ktorom vystúpi napríklad Katarína Knechtová s kapelou, Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) či Geišbergovci. Záver tohtoročných osláv bude patriť koncertu domácej Štátnej opery. Organizátori očakávajú popoludní až do 21.00 h viac ako 5-tisíc návštevníkov.

Riaditeľ múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev Čítajte viac SNP a dnešok. Boj o charakter štátu

© Autorské práva vyhradené

193 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné povstanie