Pokračovanie článku: Deväť veteránov na oslavách SNP: Robme všetko pre mier

Viacerí slovenskí ministri vyzdvihli hrdinstvo účastníkov SNP

Pri príležitosti 78. výročia Slovenského národného povstania vyzdvihli viacerí slovenskí ministri hrdinstvo jeho účastníkov. V tejto súvislosti poukázali i na prebiehajúcu vojnu na Ukrajine.

„Všetci tí, aj u nás doma, ktorí si zatvárajú oči pred agresiou voči Ukrajine, porušovaním ľudských práv a medzinárodného práva či snahou upierať iným krajinám právo slobodne si zvoliť vlastnú cestu, pošliapavajú odkaz SNP,“ skonštatoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). SNP považuje za dôležitý míľnik, keď Slovensko dokázalo, že chce byť súčasťou demokratického sve­ta.

Princípy mieru, slobody a demokracie, ktoré boli motiváciou k postaveniu sa nemeckej okupačnej armáde, je podľa šéfa rezortu vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) treba presadzovať aj v súčasnosti. „Nepoľavme v tomto boji. Hrdinovia SNP nám sú príkladom v odhodlaní a vytrvalosti zápasu o svetlejšie zajtrajšky,“ doplnil na sociálnej sieti. SNP má podľa neho pripomínať, aby ľudia nezatvárali oči pred vojnou na Ukrajine.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) tiež ocenila hrdinstvo účastníkov SNP. „Ďakujeme za vašu statočnosť a cestu, ktorú nám dodnes ukazujete,“ odkázala na sociálnej sieti. Zdôraznila, že Slováci v súčasnosti nesmú prehliadať a ani tolerovať čo i len náznaky tieňov minulosti. „Aby sa naši dedovia za nás nemuseli hanbiť,“ doplnila.

Bez odvahy a obetí účastníkov SNP by podľa šéfa rezortu obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) nebola budúcnosť Slovenska. „Je preto našou morálnou a ľudskou povinnosťou pomáhať dnes ukrajinskému ľudu chrániacemu svoju územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť pred ruským agresorom,“ zdôraznil na sociálnej sieti.

Hlavným odkazom SNP je podľa šéfky ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej (Za ľudí) hrdinstvo. Zdôraznila, že Slovensko potrebuje hrdinov aj v súčasnosti. „Každý z nás môže byť hrdinom tak, ako z mnohých spravilo hrdinov povstanie. Hrdinom sa človek nerodí, ale môže sa ním stať,“ dodala.

SNP bolo podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) vzorom pre celú Európu. „Keď si dnes spomíname na hrdinstvo našich predkov v SNP, spomeňme si, prosím, aj na to, že SNP pritiahlo pozornosť celého sveta a predstavitelia mnohých národov prišli pomôcť nám bojovať za našu slobodu. Často tu nechali aj svoje životy,“ skonštatoval na sociálnej sieti.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) v tejto súvislosti vyzvala ľudí, aby sa poučili z histórie a nedopustili, aby sa hrôzy druhej svetovej vojny opakovali aj v 21. storočí. „Dnes, viac ako inokedy, musíme celému svetu vyslať jasný signál. Signál, že nedopustíme, aby verejný priestor zaplnili pohrobkovia akéhokoľvek -izmu. Musíme sa preto zjednotiť, musíme preto opäť povstať a prehovoriť silným hlasom,“ uviedla na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

193 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné povstanie