Smer oslávil SNP s veľvyslancami Ruska a Bieloruska. Korčok: Je to nehoráznosť

Predstavitelia opozičného Smeru si v pondelok vo Zvolene pripomenuli 78. výročie Slovenského národného povstania (SNP). Vyzvali na to, aby si ľudia ctili svojich predkov a to, čo pre krajinu v rámci bojov proti fašizmu urobili. Nevyhli sa však ani kritike súčasnej vládnej garnitúry a situácii v krajine.

29.08.2022 15:34 , aktualizované: 21:53
fico blaha protest dohoda Foto: ,
Zľava Richard Takáč, Robert Fico a Ľuboš Blaha (všetci Smer)
debata (547)

„Treba si uctievať SNP,“ odkázal líder Smeru Robert Fico. V úcte podľa neho treba mať všetkých tých, ktorí stáli za povstaním nielen politicky, ale aj tí, ktorí odišli bojovať do hôr.

Nemyslí si však, že odkaz účastníkov SNP sa podarilo naplniť. Krajina podľa neho nie je demokratická, nestojí na pluralizme politických strán a hovorí o snahe zmariť opäť referendum.

Slovensko podľa neho nie je ani slobodné, keďže si nie každý môže povedať vlastný názor. Odmieta tiež, že by SR bolo suverénnym a zvrchovaným štátom, kde by sa občanom dobre žilo. „Pre nezmyselné a nefunkčné sankcie sme vystavení najväčšiemu zdražovaniu,“ zdôraznil Fico.

Video
Protestujúci na oslavách SNP v Banskej Bystrici

Podpredseda Národnej rady Juraj Blanár označil SNP nielen za najväčšie povstanie národa proti fašizmu v Európe, ale pripomenul tiež položenie základov budúceho štátu SR. Podľa Ľuboša Blahu netreba zabúdať na to, že zásadnú úlohu pri SNP zohrali komunisti a že fašizmus v súčasnej vláde pretrváva. Richard Takáč podotkol, že mier pre krajinu pred 78 rokmi neprišiel zo západu, ale z východu.

Čestným hosťom osláv SNP vo Zvolene, ktoré usporiadal Smer, bol aj ruský veľvyslanec na Slovensku Igor Bratčikov. Ako rečník vystúpil tiež zástupca bieloruskej ambasády. Fico ich prítomnosť odôvodnil tým, že pozývali zástupcov krajín bývalého ZSSR, ale aj krajín, ktoré SNP podporovali. Okrem spomínaných dvoch sa údajne ostatní za neúčasť ospravedlnili.

Smer reagoval, že zakázať účasť verejnosti na oficiálnych oslavách SNP v Banskej Bystrici, ale hlavne na ne nepozvať veľvyslancov Ruskej federácie a Bieloruska je prejavom historického bezvedomia a hlbokej neúcty.

Veteráni / SNP / Čítajte viac Deväť veteránov na oslavách SNP: Robme všetko pre mier

Korčok posiela ruskému diplomatovi protest

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR bude v utorok tlmočiť ruskému veľvyslancovi na Slovensku Igorovi Bratčikovi protest za to, že verejne podporil stranu Smer. Na sociálnej sieti o tom informuje šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS).

Odsúdil zároveň rozhodnutie opozičnej strany pozvať ruského veľvyslanca na podujatie pri príležitosti 78. výročia SNP, ktoré Smer zorganizoval v pondelok vo Zvolene.

„Ruskému veľvyslancovi bude zajtra tlmočený protest za to, že verejne podporil stranu, ktorá otvorene spolupracuje s extrémistami, ktorí sa otvorene prihlásili k slovenskému štátu, nikdy sa nedištancovali od holokaustu a na oslavy SNP vyvesili čierne vlajky. Toto konanie ruského diplomata je absolútne proti základným zásadám nezasahovania zahraničného diplomata do vnútornej politiky na Slovensku,“ zdôraznil Korčok.

Voči pozvaniu ruského veľvyslanca na „politický míting pod rúškom SNP“ skritizoval tiež aplaudovanie jeho vystúpeniu. Poukázal na to, že práve Rusko je krajinou, ktorá vedie vojnu na Ukrajine.

„Je nehorázne, že smeráci sa ako jeden muž postavili za oficiálneho predstaviteľa štátu, ktorý vedie brutálnu vojnu proti nášmu susedovi a pošliapali tak aj pamiatku tých, ktorí položili život za našu slobodu a bojovali na správnej strane v SNP,“ odkázal Korčok.

Premiér Eduard Heger odsudzuje opozičný Smer za oslavu pri príležitosti 78. výročia SNP vo Zvolene, na ktoré prizvali ruského veľvyslanca a zástupcu bieloruskej ambasády. Uviedol to na sociálnej sieti.

Podľa neho je to urážkou pamiatky obetí povstania i všetkých antifašistov na Slovensku. „Takto vyzerá kolaborácia s vojnovými zločincami, takto sa tlieska prelievaniu krvi nevinných,“ skonštatoval.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová v statuse na sociálnej sieti uviedla, že Smer pozvaním ruského veľvyslanca na oslavy vo Zvolene zneuctil pamiatku účastníkov SNP. Podľa Remišovej je hanbou pozvať na oslavy SNP zástupcu Ruska, ktoré zabíja nevinných a ničí slobodu.

547 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #ruský veľvyslanec #Slovenské národné povstanie