Kto bude učiť? Školy hľadali rekordný počet učiteľov

Školy počas tohtoročného leta ponúkli rekordný počet učiteľských miest. Počas júna, júla a prvej polovice augusta uverejnili 2 216 ponúk na učiteľskú pozíciu.

30.08.2022 09:14
debata (9)

Minulý rok to za rovnaké obdobie bolo necelých 1 800 ponúk. V porovnaní s rokom 2018 dopyt vzrástol o takmer 100 percent. Vyplýva to z analýzy portálu Edujobs.sk, o ktorej tlačovou správou informoval portál Profesia.

Najžiadanejší sú učitelia a učiteľky druhého stupňa základných škôl, školy za dva a pol mesiaca zverejnili vyše 600 ponúk na takúto pozíciu. Minulý rok bolo takýchto ponúk temer štyristopäťdesiat, teda medziročne vzrástol dopyt o 35 percent. Žiadaní sú aj stredoškolskí učitelia, školy ich hľadajú 382. Školy tiež zverejnili viac ako 200 ponúk na pozície učiteľov a učiteliek na prvom stupni základných škôl a v materských školách. Hľadajú aj 200 vychovávateľov či vychovávateliek. Nárast záujmu eviduje portál pri všetkých učiteľských pozíciách. Školy najčastejšie hľadajú vyučujúcich anglického jazyka. Dopyt je tiež po vyučujúcich s aprobáciou na matematiku a fyziku. Školské zariadenia tiež hľadajú učiteľov slovenského jazyka a literatúry, nemeckého jazyka či informatiky.

protest Čítajte viac Plošné zvyšovanie platov? Vláda sa tvári akoby nebola kríza, hodnotí analytik Chovanculiak

Priemerný počet uchádzačov reagujúcich na jednu ponuku sa znižuje, tento rok na jednu ponuku reagovalo v priemere 5,5 uchádzača. Od roku 2018 je to po prvýkrát, čo na jednu učiteľskú ponuku reagovalo menej než šesť kandidátov. Najväčší záujem prejavovali v roku 2020, keď na jednu ponuku zareagovalo v priemere 9,1 kandidáta.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školstvo