Analytik: Vodík má ohromný potenciál pre našu sieť plynovodov

Domáca výroba vodíka má svoje limity, v budúcnosti ho zrejme budeme potrebovať aj dovážať, v našom prípade najskôr z Ukrajiny, hovorí v rozhovore Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk

30.08.2022 14:00
Jozef Badida analytik Foto:
Analytik Jozef Badida z portálu energieprevas.sk.
debata (15)

Prečo má Slovensko taký záujem o vodík? Máme Národnú vodíkovú stratégiu, hovorí sa o vodíkových autách, autobusoch, výrobe vodíka z odpadu v Košiciach… V čom je jeho využívanie také atraktívne?

Vodík je veľmi zaujímavé médium, keďže jeho spaľovaním nedochádza k produkcii skleníkových plynov, ale len vody. Vieme ho teda využiť v priemysle, energetike či doprave. A, áno, máme vodíkovú stratégiu, ale zatiaľ nám chýba akčný plán a štandardy jeho využívania.

Aký zmysel má využitie vodíka v plynárenstve, napríklad na vykurovanie v obciach?

Aktuálne sa väčšia časť Európy snaží znížiť závislosť od ruských fosílnych palív, a to hľadaním iných dodávateľov zemného plynu či ropy alebo podporovaním alternatív. Aj Slovensko chce využiť domáci potenciál spočívajúci vo zvýšení ťažby zemného plynu, výrobe biometánu a z dlhodobejšieho hľadiska aj pri produkcii vodíka.

Video
Rozvoj vodíka na Slovensku dokáže posilniť energetickú bezpečnosť krajiny, hovorí Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového Zväzu.
SR energetika plyn vodík premiešavanie SPP H2PILOT TTX Čítajte viac Obec na Žitnom ostrove šetrí na plyne neobvyklým spôsobom. Pridáva doň vodík

Môže to priniesť úspory, či už na účtoch za plyn, alebo na životnom prostredí?

Vodík má ohromný potenciál, no nateraz sa nachádzame len v testovacej fáze. Slovensko má hustú sieť plynovodov, no tie bude potrebné upraviť, aby mohli prepravovať vodík. V tomto smere treba poukázať na nie celkom šťastný návrh Európskej komisie požadujúci majetkové oddelenie plynárenskej a vodíkovej siete, keďže práve v týchto dvoch sektoroch je najväčšia synergia.

Ale v začiatkoch nemožno čakať ani masívne nasadenie vodíka. Najprv treba podporiť jeho výrobu elektrolyzérmi či už z obnoviteľných zdrojov energie, alebo v našom prípade i z jadrovej energie. Najskôr pravdepodobne dôjde k jeho využitiu priamo v mieste výroby, čiže v priemysle alebo vo verejnej doprave.

Majú tieto vodíkové iniciatívy a projekty nejaké limity alebo riziká?

Samozrejme, najviac obmedzujúcim faktorom je potenciál výroby, ktorý je na Slovensku značne limitovaný či už prírodnými podmienkami vhodnými pre OZE, alebo množstvom využiteľného odpadu. Ten sa, apropo, v budúcnosti stane veľmi žiadanou surovinou. A keďže domáca výroba vodíka má svoje limity, asi ho bude potrebné dovážať, v našom prípade najskôr z Ukrajiny.

Sú plány na vykurovanie vodíkom rozšíriteľné na celé Slovensko?

Plány pravdepodobne existujú, ale keďže po vodíku možno očakávať zvýšený dopyt, asi bude vhodnejšie priorizovať tak, ako to vo svojej stratégií urobili Rakúšania. Naši západní susedia by ho najskôr využili v ťažko elektrifikovateľnom priemysle. V našom prípade môže ísť o oceliarstvo, produkciu hnojív či rafinériu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #vodík #Jozef Badida #plynárenský priemysel