Čaputová: Takto sa vládnuť nedá. Sulík podal demisiu, čo spraví Matovič?

Minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík podal v stredu ráno demisiu. O návrhoch OĽaNO je SaS pripravená rokovať, ale až po odchode Igora Matoviča z vlády. Tu však nastáva problém. Pred zasadnutím kabinetu premiér Eduard Heger uviedol, že Matovič je síce ochotný odísť, ale podmienkou je, že SaS schváli opatrenia na pomoc ľuďom. Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s vládnou krízou prijala predsedu parlamentu Borisa Kollára a premiéra Hegera. Zatiaľ nie je známe, kedy Čaputová príjme Sulíkovu demisiu.

31.08.2022 10:31 , aktualizované: 16:40
Richard Sulík Foto: ,
V popredí líder SaS Richard Sulík na tlačovom brífingu spolu s ministrami SaS 31. augusta 2022
debata (350)

Najdôležitejšie udalosti

  • Heger navrhol nové riešenie krízy – 10 opatrení na pomoc ľuďom
  • Matovič odíde, ak SaS pomôže schváliť tento balíček
  • SaS je ochotná rokovať o opatreniach, len keď Matovič odíde
  • Sulík podal demisiu, ostatní ministri SaS čakajú do pondelka
  • K vládnej kríze sa stretli traja najvyšší ústavní činitelia
  • Čaputová chce, aby sa obdobie ultimát skončilo 5. septembra

Prezidentka žiada premiéra o mená ministrov aj návrh spôsobu vládnutia

Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala premiéra Eduarda Heger (OĽaNO), aby jej včas predložil nominantov na uvoľnené ministerské kreslá. Rovnako žiada, aby čo najskôr predstavil spôsob, akým bude jeho menšinová vláda získavať podporu pre zákony.

Rovnako chce, aby sa obdobie vzájomných ultimát v pondelok (5. 9.) skončilo. Zdôraznila potrebu funkčnej vlády, najmä v období kríz. Uviedla to po stredajšom rokovaní s premiérom a predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina).

Hlava štátu skonštatovala, že vládna koalícia má za sebou dlhé hľadanie konsenzu, ktorý sa napokon nepodarilo nájsť. „V posledný deň ultimáta prišlo nové ultimátum," povedala na margo ponuky ministra financií Matoviča. Podľa prezidentky však len pokračuje „nekonečný seriál", ktorý už nikoho nezaujíma. „Takto sa vládnuť nedá," skonštatovala Čaputová.

Prezidentka zároveň pripomenula viaceré výzvy, ktorým Slovensko momentálne čelí. Pokiaľ podľa nej koalícia za dva mesiace nedokázala vyriešiť vlastný problém, je otázne, ako chce čeliť kríze. Dodala, že mnoho občanov súčasnú situáciu vníma ako „voľný pád a chaos".

Video
Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej ku koaličnej kríze.

Sulík žiada o odchod aj Matoviča

„Poprosil som svojich kolegov, aby svoje demisie nepodali dnes ale v pondelok. Matovičovi tak dávame priestor na to, aby urobil to, čo očakáva celá krajina,“ povedal Sulík.

Strana Sloboda a Solidarita považuje navrhované opatrenia hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) za zámerné predlžovanie koaličnej krízy. Predseda strany SaS tvrdí, že sú pripravení o požiadavkách rokovať, avšak naďalej žiadajú odstúpenie lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča.

Video
Minister hospodárstva Richard Sulík podal už ráno demisiu. Predseda strany SaS tvrdí, že sú pripravení o požiadavkách OĽaNO rokovať, avšak naďalej žiadajú odstúpenie Igora Matoviča.

„Ja som nepovedal, že s tými bodmi súhlasíme, sme pripravení sa o nich konštruktívne baviť. Nebudeme sa baviť skôr, ako bude splnená naša základná požiadavka,“ uviedol šéf liberálov s tým, že požiadavky OĽaNO vnímajú ako návrhy na rokovanie. „Igor Matovič premárnil čas, rokovania neboli žiadne,“ podotkol Sulík.

Sulík pred rokovaním vlády opäť zopakoval, že problém Slovenska je Matovič, a na rozdiel od neho on nie je „prilepený na svojej stoličke". „Dnes premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) odovzdám tzv. cestovnú mapu, tá predstavuje zoznam krokov, ktoré bude treba urobiť, aby nový minister hospodárstva vedel plynule pokračovať," doplnil. Zároveň priznal, že by bolo jednoduchšie, keby demisiu dnes podali všetci ministri za SaS. „Koaličná kríza ma brzdí pri riešení plynovej krízy," priznal predseda.

Vypočujte si podcast denníka Pravda k téme:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Sulík taktiež oznámil, že rezort hospodárstva bude po jeho odchode viesť Ján Oravec, ktorý je v súčasnosti štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva. Štátni tajomníci z ministerstiev, ktoré v súčasnosti zastáva SaS, odídu do polovice septembra, ak ministri podajú demisie.

Heger: Matovič je pripravený odísť, ak prejdú opatrenia OĽaNO

„Prišli sme s návrhom veľmi konkrétnych opatrení na pomoc ľuďom, aby sme zvládli najbližšie obdobie, ktoré predstierame hlavne pred stranu SaS, ale aj pred koaličných partnerov. Potrebujeme pevnú koalíciu, potrebujeme ich schváliť na vláde a v parlamente. Ak budú tieto opatrenia schválené, Igor Matovič prijme výzvu Richarda Sulíka a spolu s ním odíde zo svojej funkcie do parlamentu,“ vyhlásil premiér.

Video
Heger: Matovič odstúpi z postu ministra, ak bude splnených desať bodov OĽaNO

Premiér pripomenul, že argumenty SaS o tom, že dochádza k rozvratu verejných financií a porušeniu koaličnej zmluvy, nie sú pravdivé. „Do poslednej chvíle sme čakali, že strana Sloboda a Solidarita pristúpi na našu ponuku,“ povedal Heger.

„Dodnes sme márne čakali, že príde jedna požiadavka na zmenu koaličnej zmluvy. SaS nejde o nič iné, iba o to, aby sa zbavila Igora Matoviča,“ skonštatoval minister obrany a člen predsedníctva OĽaNO Jaroslav Naď. Podčiarkol, že hnutie nemá žiadne požiadavky voči SaS. Sulík podľa jeho slov dostal protinávrh hnutia a ak chce preukázať, že mu záleží na krajine, prijme to, čo liberáli v parlamente dlhodobo blokovali.

Video
Naď: SaS nejde o nič iné, iba o to, aby sa zbavila Matoviča

Začiatok rokovania vlády napokon posunuli, aby sa SaS mohla poradiť. Novinárom to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Liberáli, ktorí dlhodobo podmieňujú svoj súhlas so zvýšením niektorých daní tým, že iné dane sa znížia, návrh Hegera a OĽaNO nekomentovali.

Kým sa SaS radila o ďalšom postupe, Matovič písal statusy na Facebook. Na stredajšom rokovaní vlády nebol, pretože do štvrtka je na dovolenke v Španielsku.

SaS na začiatku júla odstúpila od koaličnej zmluvy a požadovala najmä, aby Matovič už ďalej nebol členom kabinetu. Strana zároveň dala kolegom v koalícii čas do dneška na nové usporiadanie vzťahov v koalícii, v opačnom prípade by štyria ministri za Sas podali demisiu. Odchodom SaS z koalície by vláda už nemala väčšinu v parlamente.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súvislosti s...
V popredí ministri za SaS: zľava Ivan Korčok,...
+10Desať bodov hnutia OĽaNO, ktorými podmieňujú...

© Autorské práva vyhradené

350 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Eduard Heger #vládna kríza 2022