Voľný pád a chaos, pomenovala krízu Čaputová. Politológ: SaS by poprela samú seba

Sedem týždňov sa čakalo na koniec zápasu medzi predsedom strany SaS Richardom Sulíkom a lídrom hnutia OĽANO Igorom Matovičom. Výsledkom je predĺženie.

31.08.2022 17:13
čaputová, heger, kollár Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová prijala predsedu parlamentu Borisa Kollára a premiéra Eduarda Hegera.
debata (67)

„Viete, ako situáciu na Slovensku hodnotia ľudia, ktorých stretávam na rôznych regionálnych výjazdoch?“ položila otázku prezidentka Zuzana Čaputová. „Voľný pád a chaos,“ odpovedala slovami ľudí z Hornej Nitry, Gemera či Kopaníc.

Prezidentka zároveň verí, že obdobie vzájomných ultimát sa skončí najneskôr budúci pondelok. Zdôraznila potrebu funkčnej vlády, najmä v období kríz. Uviedla to po stredajšom rokovaní s premiérom Eduardom Hegerom a predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina).

Video
Vyhlásenie Zuzany Čaputovej ku koaličnej kríze.

Čaputová tiež požiadala premiéra Hegera, aby jej včas predložil nominantov na uvoľnené ministerské kreslá. Rovnako žiada, aby čo najskôr predstavil spôsob, akým bude jeho menšinová vláda získavať podporu pre zákony.

Richard Sulík Čítajte viac Čaputová: Takto sa vládnuť nedá. Sulík podal demisiu, čo spraví Matovič?

SaS by poprela samú seba

„OĽaNO prišlo s riešením ‚ber alebo neber‘. V hnutí veľmi dobre vedia, že SaS má k viacerým požiadavkám výhrady a popreli by samých seba,“ zdôraznil politológ Koziak. Kritizuje, že premiér predstavil riešenie najskôr novinárom, až následne koaličným partnerom.

Viaceré požiadavky totižto predstavujú práve tie opatrenia, kvôli ktorým sulíkovci žiadali Matovičov odchod. Prekvapením pre liberálov sa stal najmä bod o tom, že ich ministri nebudú môcť predkladať návrhy s dopadom na verejné financie a peniaze si budú musieť zháňať.

Vypočujte si podcast denníka Pravda k téme:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

„Z pohľadu OĽaNO to nie je racionálne riešenie koaličnej krízy. Aspoň nie v prípade, že ju chcete udržať,“ upozornil politológ Tomáš Koziak, rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore. Doplnil, že ani Sulíkovo ultimátum, ktoré 6. júla koaličnú krízu začalo, bolo podľa neho neracionálne.

Kríza pritom pretrváva už minimálne dva mesiace.

OĽaNO / Desatoro / Desať bodov / Čítajte viac Pozrite si desať podmienok, ktoré dal Matovič Sulíkovi

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koaličná kríza #Zuzana Čaputová #vládna kríza 2022