Osem europoslancov opäť žiada vylúčiť Smer z frakcie socialistov

Osem slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) vyzýva v otvorenom liste Stranu európskych socialistov (PES) a politickú frakciu socialistov a demokratov v europarlamente na vylúčenie strany Smer zo svojich radov.

01.09.2022 14:11
debata (30)

Podľa iniciátora listu europoslanca Vladimíra Bilčíka (Spolu), ktorý je členom Európskej ľudovej strany (EPP), strana Smer nemá nič spoločné s hodnotami európskych socialistov a európskej sociálnej demokracie.

Bilčík pre TASR spresnil, že vzhľadom na nové udalosti, ktoré potvrdzujú otvorenú spoluprácu Smeru s fašistickou politickou stranou Republika, ako aj pozvanie ruského veľvyslanca Igora Bratčikova na oslavy SNP, opätovne vyzýva Skupinu progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) a Stranu európskych socialistov na vylúčenie Smeru.

Doplnil, že líder Smeru Robert Fico pred rokom popieral spoluprácu s fašistami, aby sa vyhol pozastaveniu členstva v S&D. To mala strana pozastavené počas koalície so SNS a HZDS.

List okrem neho podpísali aj ďalší siedmi slovenskí europoslanci – Ivan Štefanec, Miriam Lexmann (obaja KDH) a Peter Pollák (OĽANO) za politickú frakciu ľudovcov a Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá), Martin Hojsík, Michal Šimečka a Michal Wiezik (všetci PS), všetci z liberálnej politickej frakcie Obnovme Európu (RE). Na vylúčenie Smeru vyzývali europoslanci už viackrát.

Monika Beňová benova Čítajte viac Beňová sa za Fica bije v europarlamente
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Európsky parlament #socialisti