Heger označil demisiu Sulíka za trucpodnik. Kollár sa chystá na vládu v trojici

Premiér Eduard Heger (OĽANO) považuje demisiu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) za trucpodnik. Tento krok má podľa neho ďaleko od zodpovednosti vzhľadom na blížiacu sa energetickú krízu.

01.09.2022 14:54 , aktualizované: 15:37
čaputová, heger, kollár Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v stredu 31. augusta 2022 predsedu parlamentu Borisa Kollára a premiéra Eduarda Hegera.
debata (19)

Premiér sa chce primárne rozprávať o pomoci ľuďom, až potom o personálnych otázkach. Mená nástupcov zvyšných ministrov SaS po ich prípadnej pondelkovej (5. 9.) demisii predloží premiér podľa svojich slov najprv prezidentke. Zasadnutia vlády budú podľa premiéra v najbližšom období častejšie ako raz za týždeň, vzhľadom na potrebu prijatia opatrení.

„Považujem to za trucpodnik, to má veľmi ďaleko od zodpovednosti. Zodpovednosť je, že všetky osobné animozity dám bokom,“ reagoval premiér na demisiu Sulíka. Treba sa podľa neho rozprávať o obsahu požiadaviek, ktoré predložilo OĽANO a riešiť opatrenia na extrémne zdražovanie. Prekáža mu, že SaS sa chce rozprávať o požiadavkách, až keď Matovič odíde. „Najprv zotnime hlavy a potom poďme rokovať. Mne to príde maximálne neracionálne,“ povedal novinárom po slávnostnej schôdzi parlamentu.

Vypočujte si podcast k téme s komentátorom denníka Pravda Mariánom Repom:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

S prezidentkou už je dohodnutý

O ďalšom pokračovaní vlády v prípade definitívneho odchodu SaS diskutujú podľa Hegera v rámci koaličných strán. „Rokovania budú prebiehať v najbližších dňoch. Akonáhle bude dohoda, predstavíme mená prezidentke,“ priblížil. „S prezidentkou som dohodnutý, dám najprv jej mená, aby si ich mohla pozrieť,“ doplnil.

Richard Sulík / Mária Kolíková / Branislav Gröhling / Čítajte viac Aké sú pozície SaS pred 10 bodovým ultimátom Matoviča

Okrem desiatich návrhov z dielne OĽANO pripravujú opatrenia aj ministerstvá. Premiér priblížil, že rezort hospodárstva má v piatok (2. 9.) predstaviť konkrétne riešenia, keďže doteraz ukázali podľa neho len súbor opatrení. „Zrejme ani zajtra nedospejeme k úplnému záveru, potom budú ďalšie pokračovania vlády na budúci týždeň. Teraz budeme rokovať intenzívne, ako ste to videli počas pandémie, že vláda sa stretávala častejšie ako raz do týždňa,“ dodal.

Kollár: Pripravujeme sa na trojkoalíciu

Hnutie Sme rodina sa pripravuje na scenár trojkoalície, hoci by to bolo podľa predsedu hnutia a parlamentu Borisa Kollára nešťastné. Zopakoval, že pokiaľ by menšinová vláda nefungovala, treba ísť do predčasných volieb. Kollár nechcel komentovať desať požiadaviek OĽANO pre SaS, no víta každú aktivitu, ktorá by viedla k udržaniu štvorkoalície. Odmieta tiež polemizovať, či mohli prísť požiadavky skôr.

Sme rodina sa má v piatok zísť na predsedníctve. „Nehľadáme nových ministrov, budeme hovoriť o cieľoch, ktoré chce naše hnutie naplniť v tejto vláde,“ povedal novinárom Kollár po slávnostnej schôdzi parlamentu. Partnerom, či už v štvorkoalícii alebo trojkoalícii, chcú povedať, čo by chceli ešte presadiť do parlamentných volieb.

čaputová, heger, kollár Čítajte viac Voľný pád a chaos, pomenovala krízu Čaputová. Politológ: SaS by poprela samú seba

„Toto by malo rozhodnúť OĽANO a osobne sám Igor Matovič. Nekádrujeme ostatných koaličných partnerov,“ odpovedal Kollár na to, či by mal minister financií Igor Matovič (OĽANO) odstúpiť.

Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov. SaS oznámila odchod z koalície, žiada odstúpenie lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády, čo OĽANO odmietlo. V stredu (31. 8.), keď mali ministri SaS podať demisiu, prišlo OĽANO na rokovanie vlády s opatreniami na riešenie energetickej krízy, ktoré, ak SaS podporí, Matovič z vlády odíde. SaS je ochotná o návrhoch rokovať, ale až keď odstúpi Matovič. Sulík zároveň požiadal ostatných ministrov za SaS, aby demisie nepodávali v stredu a počkali do pondelka. Dodal, že Matovičovi tak dávajú čas na to, aby odstúpil.

Peter Weiss Čítajte viac Zlyhávajúce vládnutie bez sebareflexie
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koaličná kríza #Eduard Heger