Grendel: Treba si počkať, ako sa koaličná kríza vyvinie

Treba si počkať, ako sa koaličná kríza vyvinie. V diskusnej relácii Sobotné dialógy na RTVS to uviedol podpredseda Národnej rady SR za hnutie OĽaNO Gábor Grendel. „Nikdy neviete, čo sa udeje o hodinu,“ povedal.

03.09.2022 13:12 , aktualizované: 14:21
Gábor Grendel Foto:
Gábor Grendel
debata (27)

Vládna kríza podľa neho už unavuje celú spoločnosť. Aj napriek parlamentným prázdninám však ministerstvá podľa Grendela pracujú „na plné obrátky“.

Podpredseda strany Hlas Erik Tomáš zopakoval, že jediným východiskom zo súčasnej situácie sú predčasné parlamentné voľby. „Koalícia rieši len samú seba, takto to ďalej nejde,“ povedal. Tvrdí, že za dva letné mesiace nepočul od ministerstiev žiadne riešenia v súvislosti so zdražovaním a energetickou krízou.

Eduard Heger / Igor Matovič / Čítajte viac POČÚVAJTE PRAVDU: Heger je ten posledný, ktorý by mal hovoriť o ráciu a zodpovednosti

„Za touto vládou sú výsledky,“ tvrdí Grendel. Poukázal na príchod automobilky Volvo na východ Slovenska, výstavbu nemocníc, či lepší výber daní o dve miliardy eur. „Vďaka lepšiemu výberu daní budeme mať zdroje na to, aby ľudia čo najmenej pocítili energetickú krízu,“ povedal. Predčasné parlamentné voľby by boli podľa Grendela najhorším riešením.

Eduard Heger / Jaroslav Naď / Natália Milanová / Čítajte viac 10 podmienok pre SaS: Toto nie je pomoc ľuďom, ale volebný program Matoviča

Grendel v relácií tiež uviedol, že Po odchode ministrov za SaS môže prísť veľmi príjemné prekvapenie. Podľa Grendela sa už rieši meno nového ministra hospodárstva Odmietol sa však vyjadriť k tomu, či novým šéfom tohto rezortu má byť predseda parlamentného hospodárskeho výboru za hnutie OĽaNO Peter Kremský.

Grendel reagoval, že energetickú krízu chcú zmierniť rôznymi opatreniami na pomoc ľuďom. „Myslím si, že vďaka nadvýberu daní na to budeme mať zdroje,“ skonštatoval. Stranícke škriepky pri tomto musia ísť podľa neho bokom.

Tomáš víta Kollárov návrh

Fungovanie možnej menšinovej vlády podpredseda parlamentu komentovať nechcel. V prípade menšinovej vlády by mal premiér Eduard Heger (OĽANO) podľa Tomáša dať hlasovať o dôvere vlády.

Tomáš víta i návrh šéfa parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) na zmenu Ústavy SR, vďaka ktorej by sa mohlo vypísať referendum o predčasných voľbách, respektíve poslanci by mohli hlasovaním ukončiť volebné obdobie. Grendel ho nepodporuje. „Tá možnosť tu v nejakej podobe je, napríklad keď premiér odstúpi. Nemyslím si, že takáto novela ústavy je dobrá cesta,“ dodal.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Grendel #vládna kríza 2022