Petíciu proti testovaniu na zvieratách podporilo už 37-tisíc Slovákov

Petíciu Európskej iniciatívy občanov (ECI) proti testovaniu na zvieratách podporilo vyše 37 000 Slovákov. Celkovo sa vyzbieralo viac ako 1,4 milióna podpisov občanov EÚ, informovala Silvia Čaňová zo Slobody zvierat.

03.09.2022 14:25
debata (5)

Petícia podľa nej splnila všetky zákonné podmienky – milión platných podpisov občanov EÚ za jeden rok a minimálny počet podpisov aspoň v siedmich členských štátoch.

„Do ECI sa zapojilo všetkých 27 štátov Únie, prahovú hodnotu podpisov dosiahlo až 22 z nich. Z hľadiska počtu signatárov na počet obyvateľov je Slovensko s 37 184 podpismi šiestou najúspešnejšou krajinou,“ priblížila.

Petičiari žiadajú Európsku komisiu (EK) okrem ukončenia používania zvierat v kozmetických či iných chemických testoch aj o prijatie plánu na postupné ukončenie všetkých druhov testov na zvieratách. Čaňová poukázala, že na vytvorenie plánu vyzval EK vlani i Európsky parlament.

Zuzana Stanová Čítajte viac Odborníčka: Zviera pri testoch prežíva extrémnu úzkosť a strach

Na výskum a testovanie sa v laboratóriách celej Európy podľa nej použije každoročne viac ako desať miliónov zvierat. „Toto je hlasný odkaz európskej verejnosti zákonodarcom a politikom, že nechceme kruté a zbytočné testy na zvieratách. Veda je pripravená, potrebná je už len politická vôľa prijať rozhodnutie a plán, ktoré ukončia utrpenie miliónov zvierat,“ zdôraznila predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Zber podpisov trval rok – petícia sa začala 31. augusta 2021 a skončila sa 31. augusta 2022. Ďalšími krokmi budú podľa Čaňovej verifikácia podpisov autoritami jednotlivých členských štátov a odovzdanie petície EK. Tá má následne šesťmesačnú lehotu na prípravu oficiálnej odpovede na požiadavky petície.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sloboda zvierat #testovanie na zvieratách